Kong Frederiks nye våpenskjold sender et signal til Trump

1 week ago 5



Norden røk ut. Grønland og Færøyene inn. Det er ikke tilfeldig, ifølge historiker.

Den nye kongen, Frederik 10., dronning Mary og barna Vincent og Josephine var på besøk på Grønland i sommer. Grønland er i riksfellesskap med Danmark og Færøyene. Foto: Ida Marie Odgaard / Reuters / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 03.01.2025 19:05

Kortversjonen

For ett år siden ble han konge. Første nyttårsdag ble kong Frederiks nye våpenskjold offentliggjort.

Det inneholder noen viktige endringer fra moren, dronning Margrethes:

  • De tre kronene, som symboliserer KalmarunionenKalmarunionenNavnet på den politiske foreningen som formelt besto av Danmark, norge og Sverige i perioden 1389-1521. Det var et kongefellesskap med felles monark og utenrikspolitikk, men hvor man ellers styrte seg selv. Grunnleggeren var den danske kongsdatteren Margrete, som var gift med den svensk-norske kongen Haakon 6. Kilde: Store norske leksikon. , altså unionen mellom Danmark, Sverige og Norge, er fjernet.
  • Symbolene for Grønland og Færøyene har fått større plass for å fremheve riksfellesskapet.riksfellesskapet.Forholdet mellom kongeriket Danmark, Grønland og Færøyene. Kong Frederik 10 er monark for alle tre delene, men de har utstrakt selvstyre.

Det er ikke tilfeldig, mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Til venstre dronning Margrethes våpenskjold. Til høyre kong Frederiks. Den største endringen er at de tre kronene er fjernet og at symbolene for Grønland og Færøyene har fått større plass. Foto: Det danske kongehuset / Handout / NTB

Trump gjentok ønsket om Grønland

Sørsensen sier at det er lang tradisjon for at en ny regent moderniserer det såkalte kongevåpenet. Prinsippet er at man fjerner de symbolene som ikke lenger er aktuelle. Og beholder de som er viktige.

– Denne gangen er de tre nordiske kroner tatt ut, mens isbjørnen og væren har fått større rolle. Det er et uttrykk for at man gjerne vil signalisere at Grønland og Færøyene fortsatt er del av det danske riket, sier Sørensen til Aftenposten.

Det skjer noen uker før Donald Trump overtar makten i USA. Forrige gang han var president, sa han rett ut at han ville kjøpe Grønland. Forslaget ble kontant avvist av statsminister Mette Frederiksen. Men det førte til at Trump avlyste en tur til Danmark.

Før jul gjentok Trump sitt ønske om Grønland. Da skrev han at «eierskap og kontroll med Grønland er en absolutt nødvendighet».

– Sterkt signal fra kongehuset

Det nye riksvåpenet ble laget før Trumps siste uttalelser. Men historiker Lars Hovbakke Sørensen mener likevel at endringen har sammenheng med det internasjonale situasjonen.

– Trump sa han ville kjøpe Grønland. Og vi vet at både kineserne og russerne er interessert i området. Det er derfor et sterkt signal fra kongehuset om at ingen utenfra kan gjøre om det danske riket, sier Sørensen.

Han peker også på en annen grunn: Kong Frederik har gitt uttrykk for sterk tilknytning til Grønland.

Kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen er opptatt av et annet poeng. Særlig på Grønland er det sterke krefter som ønsker selvstendighet.

Med endringen på våpenskjoldet, viser kongehuset at de støtter statens politikk for å beholde «rikets enhet», sier han til Berlingske.

Historiker, forfatter og kongeekspert

Lars Hovbakke Sørensen

– Men hvordan skal vi tolke at man fjerner kronene som symboliserer nordisk enhet?

Det kan fremstå som et paradoks, begynner Lars Hovbakke Sørensen. Men minner om at de tre kronene i middelalderen var et symbol på at Danmark ville regjere over sine naboer. Danmark og Sverige kranglet om hvem som skulle bruke det.

Sørensen mener det nordiske samarbeidet er sterkere enn på lenge. Men sier at de tre kronene som symbol har endret betydning. Kongehuset skriver selv på sine nettsider at de tre kronene er utgått fordi «det ikke lenger har aktuell karakter og derfor ikke anses for relevant».

Lange diskusjoner

Kaare Seeberg Sidselrud leder Norsk heraldisk forening. Han har snakket med svenske kolleger som er fornøyd med at de tre kronene, som er i det svenske riksvåpenet, er tatt ut av det danske.

På spørsmål om dette kan ses som en svekkelse av nordisk samhørighet, svarer han at det finnes ulike meninger om nettopp disse symbolene.

– Det har nok vært lange og mange diskusjoner om dette, sier han.

Han mener det er fint at Færøyene og Grønland nå blir fremhevet i riksvåpenet. Og mener det er et klart signal om at er viktige for Danmark.

Ikke samme tradisjon her

Sidselsrud tror ikke Trumps uttalelser har hatt direkte innflytelse.

– Jeg tror hovedmotivasjonen er å lage et nytt kongevåpen hvor man fremhever de ulike delene av riksfellesskapet som viktige, sier Sidselrud.

Han sier at også den norske løven var del av danskekongens våpenskjold i sin tid, men ble tatt vekk da Norge gikk i union med Sverige.

Det norske kongehuset har ikke samme tradisjon for å endre våpenskjold. Gulløve i rødt felt har vært motivet helt siden Erik Magnusson og Haakon 5.s tid på 1200-tallet, selv om utformingen har variert mye, ifølge Sidselrud.

Read Entire Article