AFTENBLADET MENER: Klimatoppmøtene må endres, ellers er det liten vits i å fortsette.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
De to siste ukene har tusenvis av delegater, representanter fra verdens lands regjeringer, næringsliv og andre med interesser for klima deltatt på klimatoppmøte nummer 29 i Baku i Aserbajdsjan.
Målet med dette årets klimatoppmøte er å sikre enighet om finansiering for såkalt tap og skade, altså at de rike landene skal gi støtte til fattige land som ikke har midler til selv å rydde opp etter en naturkatastrofe. Og at rike land skal hjelpe fattigere land med investeringer i ren energi.
Problemet er at klassifiseringen av land i grupper av industriland og utviklingsland ble laget for mer enn 30 år siden. De rike landene mener at land som den gang ble regnet som utviklingsland, men som nå har store økonomiske ressurser, også må bidra til finansiering av klimatiltak i de fattige landene. Det gjelder særlig land som Kina, Saudi-Arabia, Sør-Korea og Singapore. Det er det ikke enighet om.
Da landene møttes til forrige klimatoppmøte i Dubai fjor, ble de enige om at de skulle «bevege seg bort fra olje og gass».
Men da årets vertslands president Ilham Alijev talte til forsamlingen, sa han at olje og gass er «en gave fra Gud». Og han hevdet at vestlige medier kom med falske nyheter om Aserbajdsjans utslipp.
Landet planlegger å tredoble gassproduksjonen sin det neste tiåret. Den britiske kringkasteren BBC avslørte at flere selskaper hadde planlagt å bruke klimatoppmøtet til å forhandle nye olje- og gassavtaler.
Ifølge nye tall fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) økte globale utslipp fra fossile brensler til nye høyder i 2024, og det er fremdeles ikke noen tegn til at det har nådd toppen.
Klimatoppmøtene er «ikke lenger egnet til formålet» og trenger en overhaling, skrev en rekke eksperter, inkludert tidligere generalsekretær i FN Ban Ki-moon, i et brev til FN. Tidligere visepresident i USA, Al Gore, har også uttalt at klimatoppmøtene trenger en fornyelse.
Ifølge Gore falt valget på Aserbajdsjan som vertsland etter at Russland la ned veto mot at møtet skulle avholdes i et europeisk land.
Tross årevis med forhandlinger og klimatoppmøter, samt det som omtales som viktige avtaler på veien, er det lite konkret som har skjedd i form av reelle endringer og kutt i utslippene.
Dette skjer igjen og igjen. Klimatoppmøtene er bare en arena for mye prat og lite handling.
Publisert:
Publisert: 21. november 2024 09:08