Klemmen som får Vesten til å grøsse

3 weeks ago 21Han er isolert fra Vesten etter invasjonen av Ukraina. Nå vil Vladimir Putin vise verden at han fortsatt har mektige venner.

Fredag var han på besøk i kinesiske Harbin – en by med lang russisk historie – hvor han la ned en krans for å minnes landenes felles kamp mot japanske styrker under andre verdenskrig.

Men han deltok også på en handelsmesse i byen. Hvorfor Harbin er så interessant for lederen i atommakten Russland, kommer vi tilbake til.

Dagen før hadde Putin vært i Beijing. Klemmen han fikk av president Xi har vekket oppsikt.

 Presidentene Vladimir Putin og Xi Jinping lot fotografene være til stede da de drakk te sammen i parken Zhongnanhai i Beijing.
TESELSKAP: Presidentene Vladimir Putin og Xi Jinping lot fotografene være til stede da de drakk te sammen i parken Zhongnanhai i Beijing. Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

– Det er ikke noe kineserne ofte gjør. Derfor har man gjort en del utav det her. Xi er ikke en som klemmer. Man kan tolke det som et signal, sier Koen Wellens til TV 2.

Han er førsteamanuensis i Kina-studier ved Universitetet i Oslo-

Den tiltenkte mottakeren er trolig USA og president Joe Biden, og Xi har sannsynligvis hatt et spesifikt budskap i tankene.

Ingen av de to statslederne har for vane å vise slike kjærtegn i offentlighet. Under koronapandemien spekulerte mange i om Putin hadde bakteriefobi, da han møtte andre ledere på hver sin side av svært lange bord.

Gode venner?

De to lederne har i årevis vært opptatt av å fremstå som gode venner.

I 2019 inviterte Putin til bursdagsfest da Xi fylte 66 år. De skulle på samme toppmøte i Tadsjikistan, og den russiske presidenten serverte iskrem og champagne til sin kinesiske kollega.

 Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
SKÅL! I 2019 ble Xi påspandert russisk iskrem av Vladimir Putin i Tadsjikistan. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

I fjor kalte Putin den kinesiske presidenten for sin «kjære venn». Både han og Xi har sammen vært klare på at landene jobber sammen for å bryte ned det de mener er et verdensherredømme styrt av vestlige land – med USA i spissen.

– Vi vet lite om hva de føler personlig for hverandre. De har møtt hverandre mange ganger, og det er politisk viktig for dem å vise verden at forholdet mellom landene er godt, sier Kina-ekspert Wellens.

Forholdet mellom Russland (eller Sovjet) og Kina har periodevis vært en berg-og-dal-bane i årene etter andre verdenskrig. Nå er det på en slags topp.

– Landene har et fornuftsekteskap. Det er mindre preget av ideologi nå enn før, og de er enige om å jobbe for å minske USAs globale makt, fortsetter Wellens.

Kina har samtidig en større fordel enn Russland i å bevare noe av den gjeldende verdensordenen, fordi de er avhengige av eksport også til Vesten.

 Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK POOL / AFP
FØRSTE GANG: Fredag var Putin innom et institutt som forsker på våpen, og en handelsmesse i den historisk russiske byen Harbin. Foto: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK POOL / AFP

– Det ser ikke ut som om Putin er så bekymret for dette. Han sparker mer uten å virke like opptatt av konsekvensene internasjonalt, sier Wellens.

Beskjeden til Biden

– Begge de to regimene ønsker å vise at de ikke er fornøyd med verdensorden slik den er nå. Den kommunistpartivennlige Global Times slo i forbindelse med Putins besøk fast at «Kina har andre venner enn Vesten», sier Wellens.

USA har den siste tiden forsøkt å påvirke Kina: De vil at Xi må ta større avstand fra Russland, i lys av den russiske invasjonen av Ukraina.

Bildet av Xi kinn mot kinn med sin venn Vladimir, tyder derimot på at den kinesiske lederen ikke vil la seg påvirke – og at han vil gjøre dette tydelig for amerikanerne.

– Xis veldig tilsiktede omfavnelse av Putin foran kamera var ikke bare for å vise den sterke nærheten mellom de to landene og lederne, mener Richard McGregor ved Lowy-instituttet i Sydney i et intervju med The New York Times.

 Mikhail METZEL / POOL / AFP
KLART SIGNAL: Xi slår ut armene for å omfavne Vladimir Putin. Foto: Mikhail METZEL / POOL / AFP

– Det hadde også et snev av forakt mot Washington, som har forsøkt å presse Kina til å trekke sin støtte til Moskva. Det kommer åpenbart ikke til å skje på noen betydelig måte, fortsetter McGregor.

Wellens ved UiO forklarer at kommunistpartiets legitimitet ved makten i Kina avhenger av to faktorer: økonomisk vekst og et sterkt Kina.

– Og dette må de også vise overfor sin egen befolkning, som i økende grad blir nasjonalistisk. Da må de sørge for at Kina ikke behandles dårlig internasjonalt, sier han.

 Alexander Ryumin/ Sputnik / Pool via REUTERS
GALA: Rød løper og rød tapet da Putin ble ønsket velkommen på 75-årsmakeringen for det russisk-kinesiske forholdet i Beijing torsdag. Foto: Alexander Ryumin/ Sputnik / Pool via REUTERS

– For å holde seg ved makten, må Kinas kommunistparti vise styrke. Blir de ydmyket av USA, er en venn som Putin en slags kompensasjon. Begge ledere vil vise folket at de har mektige venner utenom USA, forklarer Wellens.

Selv om Kina ikke selger våpen til Russland, sender de viktige komponenter som halvledere (semiconductors) over grensen – som kan brukes både sivilt og militært.

Ingen land selger mer av slike viktige deler til Russland enn hva Kina gjør.

Besøket i Harbin

Med kun to dager i Kina, måtte president Vladimir Putin prioritere: dag én gikk med på et selvfølgelig besøk hos sin venn Xi i Beijing.

At han skulle bruke dag to i Harbin er ikke nødvendigvis selvinnlysende, men valget gir mening av to grunner: Russisk karakter og våpenindustri.

 Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS
HÅNDTRYKK: Mens Xi fikk en klem, måtte denne kinesiske roboten ta til takke med et fast håndtrykk fra den russiske presidenten Vladimir Putin i Harbin fredag. Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

– Dette er første gang jeg er her, og byen er virkelig imponerende, sa Putin fredag om byen helt nordøst i Kina. Den ble grunnlagt av russere i 1897, og var i 13 år en japansk marionettstat frem til slutten av andre verdenskrig.

Ikke bare besøkte Putin en handelsmesse i byen; han var først innom universitetet Harbin Teknologiske Institutt (HIT), som er en av Kinas fremste innen forskning på forsvar- og våpenteknologi.

Instituttet forsker blant annet på raketter, missiler og romteknologi. 

Ifølge Wall Street Journal har HIT dessuten trent opp nordkoreanske forskere fra Pyongyang. De skal nå jobbe i Nord-Koreas atomvåpenprogram.

– Det vi ser er toppen av isfjellet. Det foregår en masse samarbeid som vi ikke skal vite noe om, sier Kina-ekspert Koen Wellens.

 Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS
MODELLBY: I Harbin testet japanerne sine kjemiske og biologiske våpen på krigsfanger under andre verdenskrig. Etter krigen ble byen kinesisk. Men det russiske preget henger igjen. Her er Putin på handelsmesse i byen. Foto: Sputnik/Sergei Bobylyov/Pool via REUTERS

Wellens påpeker at dette besøket ikke er hemmelig.

– Kanskje er det litt begge deler. Det foregår mer enn hva vi vet om. Men samtidig vil man signalisere: «Ikke glem at vi er en atommakt», sier han.

Read Entire Article