Hvem vil kapre den sikre stortingsplassen, og hvem ryker ut av Stortinget? Duellen mellom Hadia Tajik og Kamzy Gunaratnam avgjøres i kveld.
Publisert: 26.11.2024 17:19
Det er duket for drama når Hadia Tajik og Kamzy Gunaratnam møtes til kampvotering på nominasjonsmøtet i Oslo Ap i kveld.
Her møtes delegater fra lokallagene og AUF-lagene i Arbeiderpartiet i Oslo for å velge hvem som skal representere dem i neste års stortingsvalg.
– Jeg gleder meg til møtet, og er selvfølgelig spent. Jeg tror det kommer til å bli en veldig jevn avstemning, sier Hadia Tajik til Aftenposten før møtet starter.
Åtte av ni medlemmer i nominasjonskomiteen har innstilt Hadia Tajik på annenplassen, etter partileder Jonas Gahr Støre. Én går inn for Gunaratnam, som hadde annenplassen sist.
Men det er nominasjonsmøtet som har det siste ordet.
Gunaratnam har gjort det klart at hun vil stå løpet ut og gå for en kampvotering.
– Det er en del av partidemokratiet, og det er er sunt at man klarer å takle at det er flere kandidater til et verv. Og det er bra for en partiorganisasjon at man har mange å velge mellom, sier Tajik.
Gunaratnam har også gjort det skarpt i nominasjonskamper tidligere. For fire år siden vant hun kampvoteringen om annenplassen mot nominasjonskomiteens innstilte kandidat Zaineb Al-Samarai.
Helt likt i siste høringsrunde
Hvilken av de to kandidatene som har mest støtte, er vanskelig å si.
I den siste høringsrunden fikk Gunaratnam støtte fra noen flere lag enn Tajik, men til gjengjeld var lokallagene som stilte seg bak Tajik større, slik at det tilsynelatende er helt likt mellom de to kandidatene.
Metoo-kandidat og fagforenings-støtte
Tajik har blant annet fått støtte fra Homonettverket i Ap, som også er organisert som et av de største lokallagene i Oslo. Dessuten har hun fått skryt for sin innsats under Arbeiderpartiets interne #metoo-oppgjør.
– Hadia la hodet sitt på huggestabben for jentene som varslet under metoo. Ap var kanskje ikke så gode på å håndtere dette, men Hadia sto rakrygget i det. Det har mye å si for at vi satte henne på annenplassen, sa nestleder i Homonettverket, Marit Johanne Bjerke til Aftenposten tidligere i høst.
Gunaratnam på sin side fikk Jørn Eggums klare støtte. Han er leder for Fellesforbundet. Flere reagerte da Eggum kom med uttalelser om nominasjonskampen i Oslo, da de mente han blandet seg unødvendig inn. Hun har også fått støtte fra lokallagene i Groruddalen.
Et ekstra spenningsmoment er at det ifølge forretningsordenen for møtet skal være skriftlig, og dermed hemmelig, avstemning. Det kan potensielt være med å påvirke resultatet.