Kjør på med turistskatt!

2 hours ago 3



Stadig flere turister flommer til Norge, det er ikke udelt positivt. Enkelte kommuner sliter med trykket. De trenger penger til å holde det rent og ryddig.

Nå kan de få det.

Regjeringen har lagt frem forslag om å innføre opptil 5 prosent i turistskatt. Tiden er moden. Over 20 europeiske land har en eller annen form for turistskatt.

Regjeringen selv kaller skatten for besøksbidrag. Det skal være en overnattingsavgift som skal betales av kunden uansett hvor man overnatter, også bobilparker og campingplasser, så lenge man betaler for det.

Styrken med forslaget er at kommuner selv kan velge om de vil innføre skatten og hvor mye den skal være (maks 5 prosent).

Og det viktigste, pengene kan ikke brukes til drift eller nedbetaling av gjeld i kommunen. De skal øremerkes merkostnader ved turismen.

Kommuner, særlig i Nord-Norge har ønsket seg et besøksbidrag. Det er ikke rart. De har hatt noen heftig somre med eksplosjon i antall turister.

Ekstra heftig har det vært for Lofoten med sine 25 000 innbyggere fordelt på øyene Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes.

Her var det 28 prosent økning i utenlandske overnattinger på camping, vandrerhjem og hyttegrender.

 Lars Martin Hunstad / VGBOBILBONANZA: Slik så det ut Lofoten Beach Camp i sommer. Den uorganiserte turismen har vært den største frustrasjonen for lokalbefolkningen. Særlig de som telter uten tilgang til toalett. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Øygruppen har håndtert cirka en million turister årlig.

Eller, håndtert og håndtert, de er blitt frustrerte vitner til at enkelte turister gjør fra seg «overalt», også i de fastboendes hager.

I fjor så man seg nødt til å dele ut «bæsjeposer» til turistene. Selv inne på kirker hadde folk gjort fra seg, skriver Fri fagbevegelse.

Mange Lofotværinger, særlig de som ikke jobber innenfor reiseliv, er «drit lei».

«Vi holder på å kveles. Vi har nådd et vippepunkt hvor videre utbygging kan føre til totalt kollaps», sa Marion Frantzen ved surfehotellet Unstad Arctic Surf til E24 i sommer.

Men ikke alle vil ha færre turister. Nord-Norge har jobbet hardt for å øke turismen. Turisme er bra for næringslivet og dermed lokalbefolkningen.

Særlig i en tid hvor distriktene sliter med fraflytting. Og kommunene med å få budsjettene til å gå opp.

I sommer skrev jeg at Norge mest sannsynlig ikke vil innføre turistskatt.

Men jeg innser at med dagens og ikke minst fremtidens stramme kommuneøkonomi er skatten blitt uunngåelig.

Det største problemet er at infrastrukturen ikke er rigget til masseturisme. Infrastrukturen må bygges ut og vedlikeholdes. Jo flere mennesker, desto flere toaletter, større veier, parkeringsplasser og turstier.

For områder som Lofoten vil turistskatten derfor være en kjærkommen gave.

Hva tenker du?Vil turistskatt påvirke ditt valg av reisemål? aJa, negativtbNei, ikke i det hele tattcJa, positivt

Turistskatten kan også stagge noen av utenlandsturistene, særlig den uorganiserte turismen.

Det er ikke å forakte.

Skatten kan bidra til å skjerme den norske naturen, fjell og fjorder. Det er først og fremst det norske friluftslivet som tiltrekker utenlandske turister. De kommer for den urørte naturen og muligheten til å ferdes i fred og ro.

Prisen er slitasje av vegetasjon, kulturminner og forstyrrelser av dyreliv. For ikke å snakke om forsøpling.

Utbygginger og nye veier og parkeringsanlegg går som regel på bekostning av den norske naturen vi holder så kjært.

Reiselivsbransjen har generelt vært positiv til en eller annen form for turistskatt, men de er ikke så veldig fornøyd med den versjonen regjeringen har lansert.

Bransjen frykter at folk vil overnatte mindre, fordi det blir for dyrt. En turistskatt kan bidra til å svekke konkurranseevnen.

NHO-reiseliv kaller derfor regjeringens forslag for et «skivebom».

Her står to motstridende hensyn mot hverandre. Kjærkomne turistinntekter på den ene siden og kjær natur på den andre.

Det er ikke urimelig å forlange at besøkende gir et lite bidrag. Det kommer til syvende og sist dem til gode. Blant annet i form av flere toaletter.

For reisende flest er det tross alt ikke mye penger det er snakk om. 45 kroner ekstra på en overnatting som koster 1500 kroner (3 prosent turistskatt).

For kommunene derimot vil småbeløpene summere seg til cirka 1,5 milliarder kroner, og det er penger som vil utgjøre en virkelig forskjell.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article