Dr. Wasim Zahid raser mot bruk av hans navn og bilde i helsekostreklamer. Nå er han bekymret for pasientenes helse.
Publisert: 09.01.2025 18:27 | Oppdatert: 09.01.2025 18:39
Kortversjonen
- Dr. Wasim Zahid fordømmer svindelannonser som bruker hans navn og bilde uten samtykke, og advarer om potensielle helserisikoer for pasienter.
- Pasienter tar kontakt om produktene de har kjøpt fordi de tror Zahid har anbefalt dem, til tross for hans tidligere kritikk av kosttilskudd.
- Professor Petter Bae Brandtzæg påpeker at slike falske annonser svekker internettets troverdighet, mens Zahid appellerer til svindlerne om å slutte misbruken.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
«Gikt? Det forsvinner i løpet av to-tre dager. Du kan kjøpe det på apoteket.»
Slik står den sponsede Facebook-annonsen, hvor Zahid fronter budskapet.
Problemet er at han selv aldri har godkjent at hans navn og bilde skal brukes. Han aner heller ikke hva det er han nå angivelig reklamerer for.
– Dette er svindel. Ikke gå for det, sier han til Aftenposten.
Blir kontaktet av pasienter
Zahid er en norsk lege og spesialist i kardiologi. Han har gjort seg kjent gjennom både Youtube og NRK-programmet «Hva feiler det deg?»
Tidligere har Zahid tatt standpunkt mot kosttilskudd, og derfor reagerte flere av hans pasienter da de så ham reklamere for akkurat det. Likevel har flere kontaktet ham og fortalt at de både har kjøpt og prøvd produktet.
– En pasient ringte meg i dag og fortalte at han hadde tatt dette. Da sa jeg bare at «Det må du stoppe med. Det kan hende det påvirker den tilstanden du allerede har», forteller han.
Tidligere hadde også en pasient tatt med seg en boks med piller på en legetime. Disse fortalte han at han hadde kjøpt på nett, nettopp fordi Zahid hadde reklamert for det.
Zahid jobber som hjertespesialist, og på avdelingen hvor han jobber, forteller han at de har mange pasienter med en skjør balanse mellom behandling og medisiner.
– Det kommer liksom noen inn fra siden og bare kræsjer i deg med en lastebil. Det kan potensielt ødelegge det veldig delikate som vi driver med, sier han.
De pasientene som har kontaktet ham om produktet, har han bestemt bedt om å sende tilbake.
– Vi er veldig forsiktige med å endre behandling og sånt, fordi ting kan gå galt.
– Mye penger i helse
Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved Sintef Digital. Han mener dette er noe vi dessverre ser mye av.
Spesielt er det mange kjendiser som blir ofre for slike svindelannonser.
– Det er jo gjerne svindel, altså produkter som ikke fungerer. Og det fremstår mer troverdig om troverdige mennesker reklamerer for det, sier han til Aftenposten.
Han forteller at dette har vært spesielt vanlig i kryptofeltet.
– Det er mye penger i helse og krypto om dagen, sier han.
Petter Bae Brandtzæg
Professor i medieinnovasjon ved Universitetet i Oslo og sjefforsker ved Sintef.
Han mener at dette er et problem som blant annet gjør at internett mister sin troverdighet som en arena for kjøp og salg.
– Hva kan gjøres med dette?
– Det eneste som kan gjøres, er jo at disse kanalene modereres bedre, sier han.
– Kan bli verre med feil behandling
Det er vanskelig å si hvem som står bak disse reklamene. Annonsene leder til andre nettsteder, og det er ikke lett å finne produktet som selges.
Zahid ønsker likevel å appellere til dem som står bak, for å få dem til å slutte å bruke ham i slike reklamer.
– De som tilbyr dette, må huske at folk som kjøper helseprodukter, ikke bare er unge, friske mennesker. Veldig mange av dem er kanskje allerede syke i en fortvilet situasjon. Og da skal man huske på at det også er pasienter som har tilstander som er veldig kompliserte, som fort kan tippe over og bli mye verre hvis man gir feil behandling.
Zahid vet selv ikke hva han skal gjøre med dette, men han har tidligere forsøkt å ta kontakt med Facebook for å få hjelp. Annonsene dukker bare opp igjen.
Aftenposten har også tatt kontakt med Meta for å spørre hva han kan gjøre, men vi har ikke fått noe svar.