Julian Assange er løslatt fra fengsel

4 weeks ago 21WikiLeaks-grunnleggeren ser ut til å ha inngått et forlik med USA og blir løslatt etter fem år i fengsel.

 REUTERS / Hannah Mckay
LØSLATT: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange skal nå være en fri mann Foto: REUTERS / Hannah Mckay

Publisert 25.06.2024 03:52

Avtalen med USA innebærer at Assange skal erklære seg skyldig i å ha offentliggjort hemmeligstemplet informasjon. For dette skal han dømmes til 62 måneders fengsel, tilsvarende det han allerede har sonet, ifølge rettsdokumenter fra det amerikanske justisdepartementet.

Etter alt å dømme betyr det at Assange settes fri og kan reise tilbake til sitt hjemland Australia. Det skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters og NBC News.

Rettsmøtet skal finne sted onsdag på Marianene i Stillehavet, en øygruppe som er underlagt USA.

Årelang strid

Assange har foreløpig ikke kommentert forliket med USA. Han er tiltalt av den amerikanske regjeringen for sin rolle i 2010-lekkasjen av rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan.

Forliket fremstår som et punktum i en årelang strid mellom USA og Assange.

Han var i 2006 en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks, som i flere omganger publiserte hemmeligstemplet materiale fra flere land.

Forlatt Storbritannia

Like før klokken 02:00 natt til tirsdag melder WikiLeaks på sin X-konto at Assange er løslatt, og at han forlot Belmarsh-fengselet mandag morgen. Ifølge Wikileaks sin uttalelse skal Assange allerede ha forlatt Storbritannia, og er nå på vei til Australia.

– Etter mer enn fem år i en celle på 2 ganger 3 meter, isolert 23 timer i døgnet, skal han snart gjenforenes med kona Stella Assange og barna deres, som kun har kjent faren sin bak lås og slå, skriver Wikileaks.

Read Entire Article