Jobbet gratis for Abid Raja – nå stiller de sammen

2 hours ago 2



 Emilie Rydning / VGDenne anorakken var eneste betaling Ane Breivik fikk da hun jobbet for Venstre etter videregående. Nå har hun gått fra å bli «sosialt dumpet» av Raja til å ville på Stortinget med ham. Foto: Emilie Rydning / VG

For syv år siden ble Ane Breivik (26) «sosialt dumpet» av partifelle Abid Raja (48). Nå topper de samme stortingsvalget.

fredag 27. september kl. 10:58

Rett etter at Breivik var ferdig på videregående, begynte hun å jobbe for Venstre og Raja under valgkampen. Stillingen hun fikk ble betegnet som frivillig arbeid fra Venstre, uten betaling.

Ordningen, som betalte med en anorakk og en attest, ble sterkt kritisert og kalt sosial dumping. Også LO gikk ut mot Raja i saken.

Nå topper «traineen» fra den gangen, Ane Breivik, sammen med Abid Raja innstillingen til stortingslista fra Akershus Venstre. Den endelige lista bestemmes på nominasjonsmøtet i slutten av oktober.

Ble i Venstre

– Var det en jobb, eller?

– Den ble jo ikke honorert ordinært. Men mange av arbeidsoppgavene var jo egentlig tilsvarende det frivillige ville gjort. Bare at jeg var tettere knyttet til Abid, som var toppkandidat.

– Nå snakker du som en som vil på Stortinget. Etter videregående, var det en jobb?

– Det var jo noe å gjøre mens jeg forsøkte å finne ut av hva jeg skulle bruke friåret mitt etter videregående på. Men nå har det gått syv år, da, sier Breivik diplomatisk.

 Emilie Rydning / VGAne Breivik tar ikke gjenvalg som Unge Venstre-leder. Nå vil hun på Stortinget for hjemkommunen Bærum - som hun er i ferd med å flytte til. Foto: Emilie Rydning / VG

Raja bryter inn og sa at det hele startet med at en ung mann, Johannes, tok kontakt og ville være «veskebærer» for Raja. Det fikk han, og gjorde ifølge Raja «en skammelig bra jobb».

– Dette gjorde vi også for å skolere en ny generasjon til å bli fremtidige politikere på heltid, sier han.

Som betaling fikk Breivik en anorakk. Den har hun tatt godt vare på.

Brukte ikke attest

I tillegg til anorakken fikk Breivik en attest underskrevet av Raja som betaling.

– Jeg må innrømme at jeg ikke har brukt den, sier Breivik.

 Emilie Rydning / VGI sekken har Breivik både anorakk og startnummer. Foto: Emilie Rydning / VG

Det er ingen grunn til å tro at Raja ikke ga en god attest, for han skryter uhemmet av sin listekollega.

– Den jobben hun har gjort de siste to årene som Unge Venstre-leder, det tror jeg det ikke finnes en eneste menneske i Norge som kan si at ikke har vært fremragende. Hun har virkelig markert seg og vært uredd. Og nå vil hun bli en sånn ekte, hva heter det, vaskeekte ...

– Voksenpolitiker?

– Ja, voksenpolitiker.

Klar for skifte

Denne perioden har Venstre kun én representant inne fra Akershus – det er Raja. Men i 2025 får fylket et ekstra mandat. Det mandatet ønsker Breivik seg.

– Mange pendler inn til Oslo for å jobbe, og bor nært grøntarealer og er opptatt av natur. Mange er opptatt av at de skal ha gode og trygge skoler i nærheten, og tilgang til barnehageplass. Alt dette er jo Venstre den beste garantisten for, sier Breivik.

 Emilie Rydning / VGFoto: Emilie Rydning / VG

Abid Raja har sittet på Stortinget for Venstre siden 2009, alle periodene fra Akershus.

– Jeg syns det er veldig rart at innbyggerne der ikke blir behandlet som likeverdige borgere av denne regjeringen, sier han og viser til inntektssystemet for kommunene, som vil gjøre at flere folkerike kommuner på Østlandet mister penger til fordel for mindre kommuner.

- Det bor 200.000 mennesker der, og 750 millioner kroner skal man ta i fra dem. Det er ran på høylys dag, mener Raja.

– Så vi vil skifte ut denne regjeringen og stille opp for borgerne også i Asker og Bærum. Ikke bare i distriktene.

Les også: Vraket fra Venstres liste: - Jeg er overrasket

Read Entire Article