Jesper Mathisen mente Odd-økonomien var «anstrengt»: – Stemmer ikke

3 hours ago 2



TV 2s Jesper Mathisen trakk frem Odds økonomi som et usikkerhetsmoment etter at nedrykket var et faktum. Odd kontrer med millionoverskudd.

Foto: Trond R. Teigen / NTB
  • Andreas Hopen, VG

    Andreas Hopen, VG

Publisert: 23.11.2024 12:25

– Odd har en anstrengt økonomi. De har ikke all verdens spillere å selge, sa Jesper Mathisen i TV 2s fotballkveld etter at nedrykket var et faktum.

Det er en uttalelse daglig leder i Odd, Einar Håndlykken ikke kjenner seg igjen i.

– Det stemmer ikke det. Vi har helt ålreit økonomi. Vi omsetter for 120 millioner kroner, er nesten gjeldfri og går mot overskudd i 2024, svarer Håndlykken når VG ringer.

Han peker på følgende for å underbygge den økonomiske situasjonen:

  • Odd hadde et overskudd på 13,5 millioner kroner i 2023.
  • De ligger an til å få et overskudd på omtrent 10 millioner kroner i 2024.
  • Klubben har ifølge Håndlykken «nesten ikke gjeld».
  • Klausuler med spillerne gjør at de sparer millioner i lønnskostnader etter nedrykket.

Etter å ha fått oversendt Håndlykkens gladmelding om Odd-økonomien tar Mathisen kontakt.

– De går i overskudd på grunn av spillersalg. Hvilke spillere de skal selge for solide summer sliter jeg med å forstå. Det er ikke så mye verdier igjen i den gjengen som rykket ned ned. De har blitt en grå klubb, sier Mathisen til VG.

I årsmøtepapirene for 2024 sto Odd oppført med langsiktig gjeld på 7,5 millioner kroner, og kortsiktig gjeld på 27,5 millioner. Det harmonerer dårlig med «nesten ikke gjeld».

– Jeg pleier å si vi er gjeldfri, men da får jeg kjeft fra økonomisjefen. Vi har litt gjeld, men på en økonomi av vår størrelse er den ganske liten, forklarer Håndlykken om gjeldstallene i regnskapet fra i vår.

Han påpeker at den kortsiktige gjelden omtalt i vårens regnskap handlet om trekk på kassakreditt, fakturaer de mottar før nyttår med forfall, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift for november og desember med forfall på nyåret, og endelig opptjente feriepenger m.m.

Likevel er han klar på én ting:

– Det er ikke gunstig økonomisk å rykke ned. Det er noen millioner som blir borte, det er ingen hemmelighet. Men det er ikke like dyrt som det var før, sier Håndlykken.

Odd-sjefen referer der til fordelingsnøkkelen som ble innført før 2023-sesongen. Den tar høyde for historisk plassering de siste seks sesongene. Høyere snittplassering gir mer penger fra medieavtalen. Odd blir trolig rangert som det tolvte beste laget i Norge i den perioden.

Nøyaktig hvor mye penger Odd taper på nedrykket vil ikke Håndlykken gå inn på.

– Vi har regnet på det, men det er så mange usikre faktorer. Noen millioner blir borte i mediepenger, men så har vi også klausuler på spillerne som gjør at lønnen går ned ved nedrykk.

De usikre faktorene Håndlykken snakker om er:

  • Hva et nedrykk gjør med publikumsinntektene
  • Hvor mye Odd henter inn på spillersalg
  • Hvordan sponsorinntektene blir i OBOS-ligaen

– Men dette er faktorer som pleier å være usikre uavhengig av nedrykk, mener Odd-sjefen.

Mathisen har ikke Odd som favoritt til å rykke opp igjen i Eliteserien. Han sender LSK ned allerede nå - og utpeker dem som opprykksfavoritt neste år. I tillegg nevner han AaFK med Rekdal og Frigård i spissen som en klar opprykkskandidat.

– Men har de så mye penger så burde det bli en smal sak å rykke rett opp igjen, sier Mathisen om Odd-tallene.

Etter nedrykket var klart valgte Odd å skille lag med hovedtrener Kenneth Dokken. Hovedtreneren hadde ikke en klausul som gjorde det rimeligere å skille lag etter et nedrykk.

– Nei, det var ingen klausul der, sier Håndlykken.

Med to kamper igjen av sesongen er Odd fremdeles en del av både gullkamp og nedrykkskampen.

De møter serietoer Bodø/Glimt førstkommende lørdag før Haugesund, som ligger på nedrykkskvalik, venter i siste serierunde.

– Vi er ikke så opptatt av det. De kampene som er igjen nå er starten av 2025. Vi skal begynne å snu skuta. Men det er klart vi skal gå ut på banen og gjøre vårt beste, avslutter Håndlykken.

Read Entire Article