Jeg var bekymret for en «hysjete» og irettesettende kultur. Disse bekymringene var overdrevne.
Publisert: 07.01.2025 22:00
I en lang kronikk i Aftenposten før jul bruker medieviter Alex Iversen mye tid på å drøfte den nye mikrobloggtjenestenmikrobloggtjenestenPlattformer der brukere kan dele korte meldinger og innlegg til følgere og andre medlemmer. Bluesky generelt og min bruk av sosiale medier spesielt.
Iversen er svært interessert i hvor mange meldinger jeg har lagt ut på X (tidligere Twitter). Dessverre ser han ut til å være mer interessert i å telle ytringene mine enn å lese dem. Hvis han hadde gjort det, ville han kanskje sett at jeg har delt noen av bekymringene hans.
Digital folkevandring
Min generasjon var den første som opplevde internett. Vi har migrert mange ganger, fra forum til forum og nettside til nettside. Nå ser vi ut til å være inne i en ny digital folkevandringstid.
Twitter-avleggeren Bluesky er blitt en uventet og rask suksess. Ifølge en måling gjort av Kantar for NRK Beta er den allerede blitt tatt i bruk av 300.000 nordmenn, omtrent halvparten så mange som på X.
Bakgrunnen for Blueskys vekst er naturligvis at X-eier Elon Musk på rekordtid har gjort Twitter til et langt verre produkt ved å promotere konspirasjonsteorier og ekstremt tankegods, manipulere algoritmene og ved å la folk betale for blå verifikasjonsmerker som øker rekkevidden og sender deg til topps i kommentarfeltet.
Dette er en klassisk historie om en plattform som undergraver sin egen suksess. Dette er så vanlig at det er blitt nedfelt som en jernlov kalt «enshittification».
Politisk statement
Det nye er kanskje at det er blitt et sterkere politisk statement å bruke ett sosialt medium fremfor andre. Enten fordi man er skeptisk til Elon Musk, til Mark Zuckerberg eller til de kinesiske eierne av Tiktok. Iversen legger mye vekt på dette aspektet og leser et stort selvbedrag inn i overgangen fra X til Bluesky.
Alle som velger å melde overgang, har ifølge Iversen narret seg selv til å tro at «smarte algoritmer og kloke dørvakter skal klare å beskytte oss fra alt det stygge og ubehagelige». Ikke bare det, det er et «sekulært overgangsritual – en digital renselseshandling». Det var da voldsomt.
Iversens ordvalg og valg av eksempler tyder på at han er blitt avsporet av en rekke kulturkrigsdebatter som skygger for en bedre forståelse av den digitale utviklingen.
Godt miljø for meningsutveksling
Jeg var lenge avventende til å logge på Bluesky. Da jeg ble mer aktiv, gikk jeg også inn med piggene ut, for ikke å si piggene først, med innvendinger som ikke var så langt unna det Iversen løfter. Jeg bekymret meg høylytt for en i overkant «hysjete» og irettesettende kultur og for at streng intern moderering kunne vanskeliggjøre offentlig debatt.
Men disse bekymringene har vist seg å være overdrevne. Siden Bluesky ikke styres av store algoritmer, reduseres risikoen for politisk slagside. Dersom enkelte brukere ønsker å blokkere i vilden sky for å rense sin egen nyhetsstrøm, så er det først og fremst deres eget problem – eller løsning.
Blueskys store vekst har skapt et godt miljø for meningsutveksling på tvers av politiske standpunkter. Og det er milevis bedre enn den stadig mer ubrukelige X-appen, som i dag kan betraktes som en forlenget arm av den påtroppende Trump-administrasjonen.
Det er i det hele tatt merkelig at en medieviter er så lite interessert i hva som kan være trekkplasteret til en digital plattform ut over den politiske og kulturelle konteksten.
For min egen del er det faktisk teknologien som har vært mest appellerende. Særlig én forskjell utmerker seg: På både Facebook og Twitter er det blitt vanskeligere å dele og diskutere nyhetsartikler fordi man «straffes» av algoritmene for å dele lenker.
Det har vært en glede igjen å kunne dele interessante nyhetsartikler og diskutere dem med folk på tvers av det politiske spekteret. Ikke minst er det deilig at det igjen er de mest opplysende og morsomme innleggene som premieres med økt spredning, ikke de brukeren har betalt penger for å øke rekkevidden av.
Logg av om du vil
Hvis Iversen var litt mindre opptatt av å leke psykolog og mer interessert i kvalitetene ved selve mediet, så tror jeg han kunne fått en langt bedre forståelse for Blueskys vekst, både i Norge og internasjonalt. Den tilbyr et godt produkt for et relativt stort segment av folk som liker å dele tanker og ideer og diskutere med andre i god tro.
Man kan naturligvis velge å logge helt av sosiale medier, slik Iversen foreskriver. Men hvis man ønsker gode samtaler, frisk meningsutvikling og kanskje muligheten til å bli kjent med nye, interessante folk, ønsker jeg alle velkommen til blåskya. Den er kommet for å bli. I alle fall frem til det dukker opp en enda bedre plattform for oss kranglefanter.
Brukernavn: @eivindtraedal.bsky.social