Første i Norge med privat gensekvensering
Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio
I november 2024 åpnet Oncogene det første norske private laboratorium som kan avsløre kreftsvulsters genetiske kode.
Dette gir legene mulighet til å velge mer målrettet og effektiv behandling for hver enkelt pasient.
Den nye teknologien er nå tilgjengelig for langt flere nordmenn enn tidligere – både geografisk og økonomisk.
Gensekvensering tidlig i behandlingsløpet har lenge vært forbeholdt pasienter med mulighet til egenfinansiering eller spesielle helseforsikringer, da teknologien kun har vært tilgjengelig ved laboratorier i utlandet.
Med sitt nye laboratorium på Kjeller på Romerike, gjør Oncogene gensekvensering tilgjengelig for langt flere kreftpasienter.
– Kreft rammer uten hensyn til inntekt. Derfor har vi utviklet en modell som gjør at vi kan tilby tjenesten vesentlig rimeligere. Vi ønsker at så mange som mulig skal få nytte av tjenesten vår, sier daglig leder Morten Duesund.
Rammer over 35.000 årlig
Over 35.000 nordmenn får en kreftdiagnose hvert år, og tallet er økende. Antallet personer som blir berørt er enda større.
– De aller fleste av oss har på en eller annen måte vært eksponert for kreft. Enten at vi har vært redd for å få det, har hatt det selv eller kjenner noen som har det, sier Duesund.
Morten Duesund
DAGLIG LEDER: Morten Duesund leder både laboratoriearbeidet og selskapets utvikling innen kreftbehandling.
Og det er nettopp personlige historier og erfaringer som har inspirert Duesund til å investere i gensekvensering.
En av disse historiene var da svigermoren til en kollega fikk diagnosen terminal kreft med spredning.
– Hun oppsøkte laboratorier og klinikker i Tyskland, Sveits og USA, hvor hun blant annet fikk gjennomført gensekvensering. Behandlingen var kostbar, men innen ett år var hun kreftfri, forteller Duesund.
– Å gå fra å være dødsdømt av helsevesenet til å bli kreftfri fordi teknologien finnes er en mulighet som bør eksistere for alle.
Målrettet og persontilpasset
Klaus H. Beiske er patolog med mange års erfaring i kreftdiagnostikk og en sentral del av teamet ved Oncogene.
Han forklarer hvordan molekylærgenetisk forskning har revolusjonert forståelsen av kreft.
Klaus H. Beiske
PATOLOG: Er professor emeritus ved Institutt for klinisk medisin ved Universitet i Oslo, og ved Avdeling for patologi ved Oslo Universitetssykehus (OUS)
– Vi kan nå påvise genetiske mutasjoner som sier mye om svulstens opprinnelse, aggressivitet og hvordan den kan behandles. Dette er selve fundamentet for persontilpasset medisin.
Såkalte «drivergener» – gener som direkte påvirker kreftcellenes vekst – er blitt nøkkelen til å utvikle målrettede behandlinger.
Dypsekvensering lar forskere og klinikere identifisere disse genene, noe som åpner for nye og mer effektive behandlingsstrategier.
– Å forstå hvilke mutasjoner som driver kreften, gir onkologene mulighet til å angripe den på en presis og skånsom måte, forklarer Beiske.
Tidskritisk behandling
Tradisjonelt har gensekvensering vært en lang prosess som kunne ta flere uker.
For kreftpasienter i en kritisk situasjon kan slike forsinkelser få store konsekvenser.
– Hos oss tar det bare dager fra prøven ankommer til resultatene er klare. Dette er en enorm forbedring sammenlignet med fem til åtte uker i utlandet, sier Duesund.
Beiske påpeker at teknologien som brukes i Oncogenes laboratorium er spesielt tilpasset norske behov.
– Vi har tatt i bruk et analysepanel som inkluderer de 50 mest relevante genene for norske kreftpasienter. Dette sikrer at vi kan gi presise og pålitelige svar, sier han.
Helhetlig samarbeid
Oncogene samarbeider med en rekke aktører for å sikre høy kvalitet og bred tilgjengelighet. Blant samarbeidspartnerne finner vi Aleris Kreftsenter, Kreftklinikken og Sykehuset i Førde.
– Bare begynnelsen
Både Duesund og Beiske er enige om at dette bare er begynnelsen, og Oncogene er allerede i gang med å utvide sine tjenester til også å omfatte testing av flytende biopsier fra blodprøver.
– Blodprøver kan gi en presis oversikt over kreftsykdommens forløp, uten behov for gjentatte vevsprøver. Dette kan revolusjonere hvordan vi følger opp behandling og oppdager tilbakefall, sier de.
Begge mener satsningen til Oncogene er et eksempel på hvordan innovasjon kan føre til en mer pasientnær og effektiv helsetjeneste.
– Teknologien er ikke bare et medisinsk fremskritt, men også et viktig samfunnsbidrag. Det gjør at vi kan tilby norske kreftpasienter en kvalitet på behandling som tidligere kun har vært mulig i utlandet, og som kan bidra til både bedre livskvalitet og kortere sykefravær under kreftbehandling, avslutter Duesund og Beiske.