Israel erklærte seier. Så dukket Hamas opp igjen.

1 month ago 36Benjamin Netanyahu møter økende krav om å finne en plan for Gaza etter krigen. Nå kommer kritikken også fra nært hold.

Sivile palestinere flykter fra Jabalia den 14. mai. Den israelske hæren ba dem om å forlate området. Foto: Dawoud Abu Alkas, Reuters/NTB

Publisert: 18.05.2024 18:21

Kortversjonen

19. desember i fjor erklærte Israel seier over Hamas i flyktningleiren Jabalia i det nordlige Gaza.

En talsperson for den israelske hæren hevdet de hadde drept hundrevis av «terrorister» og tatt 500 «terrormistenkte» til fange.

Nå er den israelske hæren (IDF) igjen involvert i harde kamper mot Hamas i Jabalia. Israelske bakkestyrker støttet av artilleri og kampfly forsøker igjen å få kontroll over det tett bebyggede området. 100.000 palestinere har flyktet.

Røyk stiger opp mot himmelen etter et israelsk angrep mot et mål i Jabalia nord på Gazastripen. Foto: Mahmoud Issa / Reuters / NTB

Onsdag ble fem israelske soldater drept av egne styrker, bekrefter IDF til israelske medier. Syv andre soldater ble skadet.

Dette er bare et av flere tilfeller der israelske styrker på nytt må «rydde» et område for Hamas-krigere. Mens IDF i starten av krigen kunne gå raskt frem, står de nå fast i en utmattelseskrig, ifølge The Washington Post.

Det viser hvor langt Israel er unna å nå målet om å knuse Hamas, ifølge avisen.

– Hamas har gått over til geriljakrig

Hamas har gått over til å drive geriljakrig, skriver The Wall Street Journal. Det kan ende med en evighetskrig for Israel, ifølge avisen.

– Hamas er overalt i Gaza. De er langt fra slått, sier Joost Hiltermann til avisen. Han er sjef for Midtøsten og Nord-Afrika for International Crisis Group, en organisasjon som jobber med konfliktløsing.

Medlemskap i Hamas’ militære gren har vært hemmelig, så det er vanskelig å vite hvor sterke de var før 7. oktober. Ifølge CIAs faktabok hadde de 20.000-25.000 soldater, men tallet er usikkert og nye kan ha blitt rekruttert.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevdet i mars at de hadde drept over 13.000 «terrorister».

USA mener Israel mangler en plan

Netanyahu holder fast på at dersom de skal knuse Hamas, må de angripe Rafah i sør, der 1,4 millioner palestinere hadde søkt tilflukt.

Ettersom israelske styrker de siste par ukene har presset på mot Rafah fra øst, har 600.000 palestinerne flyktet fra den palestinske byen, ifølge FN (se kart).

USA advarer om at det kan få forferdelige humanitære følger. De tviler også på at planen vil virke.

Israel risikerer å måtte håndtere et varig palestinsk opprør i Gaza, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken. Eller, hvis de drar, at de etterlater seg et anarki som sannsynligvis blir etterfulgt av at Hamas kommer tilbake.

Israel har ikke kommet opp med en troverdig plan for å hindre at Hamas igjen tar makten i Gaza, ifølge Blinken.

En kvinne flykter fra Jabalia den 12. mai. Foto: Mahmoud Issa, Reuters/NTB

Avslørte splittelse i den israelske regjeringen

Samtidig har et utspill fra Israels forsvarsminister «slått ned som en bombe». Yoav Gallant mener Israel må utarbeide en plan for «dagen etter» krigen.

Ifølge Gallant har han helt siden 7. oktober sagt at militære midler alene ikke er nok. De må jobbe for å få etablert et lokalt ikke-fiendtlig palestinsk styre.

– Siden oktober har jeg tatt opp dette gjentatte ganger i regjeringen, og jeg har ikke fått noe svar, sa Gallant ifølge Times of Israel.

Både Antony Blinken og Yoav Gallant har vært kritisk til Israels politikk i Gaza. Blinken er USAs utenriksminister, mens Gallant er Israels forsvarsminister. Foto: Evelyn Hockstein / AP / NTB

Utspillet viser at det er sterk splittelse i den israelske regjeringen. Forholdet mellom Gallant og statsminister Benjamin Netanyahu er anstrengt.

Gallant advarer om at de risikerer å stå igjen med én av to ting: Enten et nytt Hamas-styre eller et israelsk militærstyre.

Nå krever han at Netanyahu utelukker at Israel vil ta kontroll over Gazastripen og etablere et militært styre. Han ber statsministeren starte arbeidet med å etablere et styringsalternativ i Gaza umiddelbart.

Netanyahu hevder de har jobbet for å finne en løsning i månedsvis. Men inntil det er klart at Hamas ikke kontrollerer Gaza militært, så vil ingen ta på seg det sivile styret i Gaza.

– Derfor vil alt snakk om «dagen etterpå», mens Hamas er intakt, være tomt prat, sier Netanyahu ifølge en uttalelse.

Den amerikanske hæren har bygget en midlertidig flytende brygge. Den skal gjøre det lettere å levere nødhjelp til Gaza med skip. Foto: U.S. Army Central / Reuters / NTB

Og hva skjer i Gaza nå?

Israel setter inn flere soldater ved Rafah og vil «slite ned Hamas», sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant ifølge en pressemelding.

USA er ferdig med å bygge en flytende brygge som skal sørge for at mer nødhjelp kan kommer inn til Gaza.

Sør-Afrika mener Israels angrep på Rafah utgjør et folkemord, noe Israel benekter. Sør-Afrika mener Den internasjonale domstolen (ICJ) må tvinge Israel til å stanse angrepet. En to dager lang høring startet ved domstolen torsdag.

39 palestinere skal ha blitt drept på Gazastripen det siste døgnet. Siden krigen brøt ut har Israels bombekampanje og bakkeinvasjon drept 35.272 mennesker. Kilden for tall på drepte er de palestinske helsemyndighetene i Gaza, som styres av Hamas. Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende. FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.

Read Entire Article