IS-tiltalte søstre ber om frifinnelse: – Jeg vil bare bli ferdig med det hele og legge alt bak meg.

1 month ago 21



De dro ikke til Syria for å bli med i IS og gifte seg med fremmedkrigere. Men alt ble ikke som de trodde. Særlig lillesøsteren var for ung og sårbar til å forstå konsekvensene.

Advokat Geir Lippestad (t.v.) forsvarer den eldste. Mellom søstrene sitter forsvareren til den yngste, advokat Hilde Firman Fjellså. Foto: Ane Hem / NTB
  • Olga Stokke

Publisert: 02.12.2024 19:35

Kortversjonen

Det fastholdt de IS-tiltalte søstrenes forsvarere i sine prosedyrer.

Mandag ble det satt punktum for den syv uker lange rettssaken mot søstrene fra Bærum som er tiltalt for deltagelse i terrororganisasjonen IS. Forsvarernes prosedyrer startet fredag og fortsatte mandag.

De ber om at begge frifinnes.

Aktoratet har lagt ned påstand om fire år i fengsel for storesøsteren. Og to års fengsel, hvorav ett år betinget, for den yngste.

Advokat Geir Lippestad og advokat Tor Omar Nyquist forsvarer den eldste av de to IS-tiltalte søstrene fra Bærum. Foto: Dan P. Neegaard

– Syria på den tiden er jo dagens Gaza

Forsvarerne mener at bevisene som er lagt frem for retten, forteller en annen historie enn det påtalemyndigheten hevder.

– Syria på den tiden er jo dagens Gaza. Det var et forferdelig blodbad, sa advokat Geir Lippestad, som forsvarer den eldste.

Han påpekte at hans klient var engasjert i hjelpearbeid for Syria før hun reiste, blant annet bøsseinnsamling.

– Ingenting av det vi har hørt så langt, dokumenterer noen form for radikalisering i den forstand at man ønsker og aksepterer å bruke vold som middel for å oppnå politiske eller religiøse mål, sa Lippestad.

Forsvarere understreket at det ikke var snakk om IS eller vold da søstrene skrev en e-post til foreldrene for å forklare hvorfor de hadde reist. De skrev blant annet:

«Vi vil så gjerne hjelpe muslimene. Og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem på, er å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Men tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan.»

Tryggest å gifte seg

Både aktoratet og forsvarerne viste til at det med å det være husmor og ektefelle med en IS-kriger har vært oppe i Høyesterett en gang før.

Forsvarerne påpekte: Den eldste giftet seg med en IS-kriger fordi det var tryggest der. Den yngste ble presset eller truet til å inngå ekteskap.

Aktoratet har lagt frem for retten dokumentasjon på at søstrene lastet ned mye jihadist-propaganda før de reiste.

Lippestad fremhevet at det ikke betyr at man er enig i alt man leser. Han forklarte storesøsterens nedlasting av IS-flagget med at det var et gammelt flagg som ble brukt av mange grupper.

Dessuten mener forsvarerne at søstrene ønsket å komme hjem, men at det ikke var mulig.

Foto: Politiet
Storesøsteren hadde lastet ned IS-flagget. Foto: Politiet

– Forsøkte ikke å rekruttere andre

Storesøsteren samlet inn penger for å komme seg ut av Al-Hol. Hun ville til et kvinnehus som IS har i Idlib. Lippestad viste til tiltaltes forklaring om at dette ikke hadde noe med IS å gjøre.

Aktoratet mener at den eldste begikk de mest alvorlige handlingene for IS etter at det såkalte IS-kalifatet var nedkjempet, i Al-Hol-leiren. At hun spilte en betydelig rolle i sanksjonering av kvinner som var mot IS, også med vold.

Dette avviste Lippestad blankt. Ja, det var konflikter mellom kvinner, men:

– Det er kulturelt betingende grupper.

Søstrene er også tiltalt for å ha forsøkt å rekruttere venninner i Norge til Syria. Lippestad mener at storesøsterens kommunikasjon ikke beviser det:

– Jeg kan ikke si at dette dreier seg om rekruttering i det hele tatt.

Aftenposten har laget en helt ny podkast om det som kommer frem i retten. I første episode kan du høre om søstrenes oppvekst i Bærum og hvordan de i all hemmelighet planlegger å flykte til Syria.

Lillesøsteren la ut dette ut som profilbilde på Facebook dagen før hun reiste til Syria. Mujahidah betyr å streve, gjøre jihad, hellig krig. Foto: Stokke, Olga
Advokatene Hilde Firman Fjellså (t.v.) og Aicha Selhi forsvarer den yngste. Foto: Olga Stokke

Frifinnes eller betinget straff

Den yngstes forsvarer, Hilde Firman Fjellså, tilbakeviste aktoratets påstand om at hun planla å starte en militær treningsleir for kvinner. Hennes interesse for våpen dreide seg om selvforsvar:

– Det må være lov å prøve å overleve, sa Fjellså.

Forsvarerne, men også aktoratet, har lagt vekt på at hun bare var 16 år da hun reiste. Hun kan ha vært under innflytelse fra sin eldre og dominerende søster.

Forsvarerne mener at retten bør ta enda mer hensyn til formildende omstendigheter enn det aktoratet har gjort. Det gjelder ikke minst hennes unge alder, sårbarhet og manglende evne til å se konsekvensene av valg.

Forsvarer Aicha Selhi ba derfor om betinget straff, altså ikke fengsel, hvis hun ikke skulle bli frikjent.

– Hun forsto ikke at ved å reise ble hun nødt til å gifte seg med en fremmedkriger i en terrororganisasjon. Og at hun derved bidro til opprettholdelsen av en terrororganisasjon, sa Selhi.

Søstrenes siste ord til retten

Helt på tampen fikk søstrene si noen siste ord til retten. De gjorde det klart at de aldri har støttet IS.

Den eldste: – Så står jeg her og er veldig glad for at jeg tok avgjørelsen og reddet meg selv og mine barn.

Den yngste: – Jeg er egentlig bare veldig glad for å være hjemme. Jeg vil bare bli ferdig med det hele og legge alt bak meg.

Dom i saken kommer 24. januar.

Read Entire Article