– Ingenting tyder på at konkurransen blir mindre tøff i år

3 hours ago 3



 Jørn E. KaalstadRIBBEKRIG: I fjor var priskrig på ribbe. Foto: Jørn E. Kaalstad

Det er under en måned til julaften og den gode nyheten er at matprisene vil gå ned i matkjedenes intense kamp om handlekronene våre.

Fredag 29. november kl. 19:46

I fjor var det prisen på ribbe som utløste priskrigen.

På grunn av fulle lagre med sideflesk, satte Nortura ned kiloprisen på gris med 25 prosent.

Det førte til at Kiwi satte ned kiloprisen på frossen First Price tynnribbe fra 129 kroner i oktober til 59,90 kroner i slutten av november. Og det gjorde de andre kjedene også.

I VGs julematbørs var ribbeprisen falt til drøyt 54 kroner hos alle matkjedene.

 Jørn E. KaalstadFoto: Jørn E. Kaalstad

Nå er ribbeprisen 14 kroner dyrere pr. kilo.

  • VG tok nemlig en kjapp hyllekantpris-sjekk torsdag, og da lå den billigste tynnribbeprisen på 67,90 kroner hos Rema, som vant VGs julematbørs i fjor. Den samme prisen hadde Kiwi.
  • Billigste pinnekjøtt kostet 179 kroner kiloen hos Rema (og Kiwi) torsdag. I julematbørsen i fjor lå prisen på 117 kroner.
  • Vi sjekket også Remas hyllekantpriser på Tine Julebrunost og der har prisen falt med snaut 33 kroner kiloen siden fjorårets julehandel. 92 kroner pr. kilo denne uken mot 125 kroner i julematbørsen. Den samme prisen hadde Extra.
 Jørn E. KaalstadJulegodteriet er på plass i hyllene. Foto: Jørn E. Kaalstad
  • Nidar julemarsipan, 5-pk. kostet denne uken 24,80 hos Rema, mens prisen var 20 prosent billigere i julematbørsen 2023. 19,50 kroner hos alle lavpriskjedebutikkene.
  • Hamar Lillehammer bryggeri Julebrus u pant, 0,33, 6-pk., kostet 74,90 hos alle kjedene før jul i fjor. Torsdag denne uken kostet det 95,40 hos Rema (15,90 pr stk). 107,40 hos Extra (17,90 pr stk).
  • Fun Light julebrus 0,8 l kostet 15,60 hos Extra i julematbørsen, torsdag denne uken koster den 15,80. Tilnærmet lik pris.

Denne kjeden kom best ut i VGs prissjekk julen 2023

 Jørn E. KaalstadHo ho ho – julebrusen er for lengst ute i butikkene. Foto: Jørn E. Kaalstad

Det store spørsmålet er om prisene skal ytterligere ned?

Dette sier kjedene selv om prisutviklingen mot jul:

– Konkurransen i dagligvare er alltid høy, og ekstra høy inn mot jul, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema i en e-post.

Coop Extra og Kiwi vil av konkurransehensyn ikke kommentere fremtidige priser.

Men kjededirektør Håvard Jensen i Extra, sier dette:

– Nå er julehandelen i gang for alvor, og det kommer til å bli noen spinnville uker fremover, sier han i en e-post.

Forventer tøff konkurranse

Bilde av Øystein ForosØystein Foros

Professor, NHH

Øystein Foros, økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole mener medienes prissjekker, som VGs store julematbørs, bidrar til den sterke priskonkurransen før jul.

– I fjor var konkurransen spesielt sterk, med priskutt de første to ukene i desember. Ingenting tyder på at konkurransen blir mindre tøff i år.

 Hanne Hattrem / VGTYPISKE JULEVARER: Deler av VGs handlekurv i fjorårets julematbørs Foto: Hanne Hattrem / VG

Prisene går ned

Foros minner om at prissjekkene inneholder et relativt begrenset antall varer, med en overvekt av typiske juleprodukter og at det i første rekke er disse varene som vil falle i pris.

Men, dersom man sjekker Konsumprisindeksen så ser man at det faktisk er en nedgang i prisene i desember, mener NHH-professoren.

Uansett, vanlige varer som melk og brød går neppe ned i pris. Kjedene vet at prissjekkene før jul består av typiske «julevarer» og det blir derfor stor konkurranse på varer med julepynt i etiketten, som julepålegg, julebrus, i tillegg til ribbe og pinnekjøtt, påpeker Foros og legger til:

– Men de aller fleste har et relativt normalt kjøpsmønster, også de første ukene i desember, så julevarene utgjør ikke noen stor andel av det vi handler. Derfor har ikke julekampanjene mye å si for folks lommebøker.

– Vi spiser jo ikke bare medisterkaker og julemarsipan i desember, sier han.

– Hva er rådet til forbrukerne?

– Følg med på tilbudene og vær bevisst på dem, men det er ikke julematen som betyr mest for lommeboken. Det er faktisk flest hverdager, også i desember.

Dette er status

Markeds og administrasjonssjef Endre Myhr i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund bekrefter at det var overskudd av ribbe, og priskrig i fjor.

Han forklarer at nedstengningene under pandemien førte til at det bygget seg opp et lager med svinekjøtt og kjøttdeigråstoff som toppet seg for to år siden.

Han kan berolige de som frykter for at det oppstår mangel av julekjøttvarer:

  • Ribbe:

– Det er fortsatt et laget og det blir brukt til fryseribber og krydrede ribber. Det er mere enn nok ribbe i år, sier Myhr.

Han påpeker at mange vil ha fersk ribbe, og den kjøpes normalt inn nærmere jul. Slaktingen er derfor lagt opp slik at tilbudet skal tilpasses etterspørselen.

Men han advarer:

– Kommer du inn på julaften og ber om fersk ribbe, så kan du bli skuffet.

  • Pinnekjøtt:

– Det er en nedgang i lammeproduksjonen i Norge, så det er rett og slett litt lite lam i år, sier han.

Det betyr at det er litt lite råvarer til pinnekjøttproduksjon, men det er imidlertid produsert mer enn nok pinnekjøtt, men hvis du skal ha kjøtt fra spesielle produsenter, så bør du være ute i god tid.

  • Egg:

– Det er høytid for egg i julen, men det er ikke nok norske egg til å dekke etterspørselen i dagligvarekjedene. De importerer derfor, spesielt fra Danmark, slik at vi ikke forventer eggmangel.

  • Kalkun:

– Det er et fritt fjørfe-marked i Norge. Det er ikke markedsregulert og det betyr at hver aktør selv planlegger for mengden av fjørfe. Uten at det er et statlig organg som regulerer produksjon, sier Myhr.

  • Bacon og julepølser:

Det er ingen ting som tyder på at det skal bli noe mangel på disse varene i julen, ifølge Myhr.

– Det er jeg er mest opptatt av nå er at det snart faller noe hvitt på bakken. For da kjøper folk mer julemat, sier han litt spøkefullt.

Publisert: 29.11.24 kl. 19:46Oppdatert: 29.11.24 kl. 19:46

Relaterte emner

Read Entire Article