Indisk domstol om oksygen-krisen: – Ikke mindre enn et folkemord

6 days ago 9MANGELVARE: Folk står i kø for å fylle opp private oksygensylindre i Allahabad 20. april. Foto: SANJAY KANOJIA / AFP

Indiske coronapasienter dør fordi sykehusene går tomme for oksygen. En «kriminell handling og intet mindre enn et folkemord», mener en domstol i delstaten Uttar Pradesh.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

I snart to uker har India hatt flere enn 300.000 registrerte smittetilfeller hver eneste dag. Tirsdag nådde de over 20 millioner coronasmittede.

Det har ført til overfylte sykehus som advarer om at de har tilgang på så lite medisinsk oksygen at pasienter mister livet.

les også

Tryglet om oksygen til sin coronasyke mor – så kom dødsbudskapet

Tirsdag gikk Allahabad High Court, som er den øverste domstolen i landets mest folkerike delstat Uttar Pradesh, hardt ut mot myndighetenes håndtering av krisen.

– At covid-pasienter dør fordi sykehusene ikke får oksygen er en kriminell handling og ikke mindre enn et folkemord utført av de som har fått oppgaven med å sikre en kontinuerlig tilgang på og forsyning av flytende medisinsk oksygen, sier domstolen i en uttalelse.

Uttalelsen fra dommerne Siddhartha Varma og Ajit Kumar er gjengitt av CNN, og kom under en høring om krisen i delstaten, som er en av de hardest rammede i India. BBC har tidligere meldt om sykehus som har hengt opp plakater med påskriften «Oksygen ikke på lager».

les også

Indisk domstol krever løsning på oksygen-krisen: – Nok er nok

I rettshøringen tirsdag viste dommerne til videoer som viser mennesker som hamstrer sylindre med oksygen, og videoer som viser at fattige mennesker blir trakassert for å trygle om en oksygenbeholder.

– Vi mener disse nyhetselementene viser et ganske motstridende bilde av det delstatsmyndighetene tegner, om at det var tilstrekkelig tilgang på oksygen, sier dommerne videre.

Ifølge avisen Indian Express ber dommerne delstatsmyndighetene om å se på meldinger om at pasienter skal ha mistet livet som følge av oksygenmangel på sykehus i Lucknow og Meerut.

Delstatsmyndighetene har foreløpig ikke kommentert domstolens uttalelser, skriver CNN.

Den øverste domstolen i New Delhi har tidligere gått ut og krevd handling fra myndighetene.

– Nok er nok, sa domstolen i en uttalelse om oksygenkrisen i helgen.

Myndighetene i India har tatt i bruk ekspresstog, fly og marinen for å frakte oksygen fra avsidesliggende industrianlegg til områder som er hardt rammet, og har uttalt at det er transporten – ikke tilgangen – av oksygenet som er utfordringen.

Read Entire Article