Hvordan vaske stekepanne, kaffetrakter og vaffeljern: Tipsene alle burde vite.

1 month ago 39



Og hva med kaffetrakteren? Her får du gode råd

Vaffeljernet har en tendens til å bli seigt og grisete etter bruk, men det finnes råd for å få det rent. Foto: Ørn Borgen / Aftenposten

Publisert: 23.11.2024 08:00

Ukens tips: Bør du bruke såpe når du vasker elektriske kjøkkenapparater og kjøkkenutstyr?

Eksperten: Morten Hoff, CEO i Wilfa Norge og Lena Furuberg som er rengjøringsekspert og leder for EBA i Forsvarets forskningsinstitutt.

1. Hvordan best rense vaffeljernet?

Vaffelrøren er seig og renner over, den størkner og setter seg fast i og rundt jernet. Men ifølge Morten Hoff i Wilfa er løsningen enkel: en vaskevaffel.

– Vaskevaffelen er faktisk noe Wilfa fant opp for mange år siden. Deretter har mange andre kastet seg på, sier han.

– Det som skjer, er at saltet trekker ut fettstoffene og andre urenheter. Det gjør også at slippbelegget kan fungere bedre om det har begynt å bli dårlig. Dette fordi det er små rester som hindrer vaffelrøren å være i kontakt med slippbelegget, forklarer han.

– Personlig mener jeg at det ikke er noe du trenger å gjøre hver gang, siden vaffeljernet blir såpass varmt at du dreper alt av bakterier når du steker. Litt rester fra forrige runde går bra, sier Hoff.

Han mener en vaskevaffel er lur å bruke om du bruker vaffeljernet til noe annet enn bare å steke vafler.

– Det er mer om du for eksempel har stekt fisk, eller noe annet som har satt smak. Ja, det er faktisk mulig å steke fisk, siden vaffeljernet egentlig bare er en kontaktgrill med hjerteform og pyramider. Eller om du ser at det er på tide å få fjernet litt ekstra rester.

Slik går du frem for å bruke vaskevaffel:

Ingredienser

  • 1/2 dl vann
  • 1 dl hvetemel
  • 2 ss salt

Slik gjør du

  1. Rør sammen ingrediensene i en bolle.
  2. Ta røren i vaffeljernet.
  3. Stek.
  4. Vaffeljernet blir så godt som nytt.

Tips! Ta eventuelt vann på oppvaskbørsten og skrubb litt i vaffeljernet først.

2. Hvordan best rense kaffetrakteren?

Er det egentlig nødvendig med rensemiddel når du renser kaffetrakter?

Ja, mener Hoff.

– Du må bruke rensemiddel. Mange bruker kolben til å fylle vann, og der er det rester av kaffe. De setter seg som avleiringer i trakteren og skaper dårlig smak. Faktisk kan det bli så mye avleiringer, at det kan se ut som noen har spydd i vannet når du renser en trakter som ikke er blitt renset på veldig lenge, sier han.

Sørg for at kaffetrakteren får seg en skikkelig rens hver annen måned. Vask alt – fra filterholder til kolbe og vask også over hele maskinen ved behov. Foto: Camilla Flaatten

– Hvor ofte bør den renses?

– En bør rense trakteren med rensemiddel hver andre måned. Rensemiddelet kan brukes til å rengjøre andre ting også, som termokanner, sier Hoff.

– Termokanner anbefaler vi å vaske en gang i uken om de brukes hver dag siden kaffen setter seg fast på veggene. Rensemiddelet dreper også bakterier, sier Hoff.

– Og hva med glasskannen og filterholderen?

– Utover å rense trakteren med rensemiddel, anbefaler vi å vaske glasskannen og filterholderen hver gang de er blitt brukt med oppvaskbørste og Zalo eller annen såpe. Det anbefales fordi du vil få kafferester som fester seg her og setter dårlig smak. Rent utstyr er superviktig for kaffesmaken, sier Hoff.

Ta en ekstra vask av filterholderen en gang iblant, oppfordrer Hoff. Foto: Camilla Flaatten

3. Hvordan best rense toastjernet?

Hoff mener det er noe av det vanskeligste å rengjøre. Men at han og andre produsenter har laget modeller med avtagbare plater, som gjør vaskeprosessen enklere.

– Da kan du ta av platene og vaske i vasken med såpe. Eneste måten å rengjøre et toastjern som ikke har avtagbare plater, er å tørke av med tørkepapir, eventuelt ta en lett fuktig klut eller en oppvaskbørste og børste litt og vaske over. Men det er vanskelig å få det av på grunn av alle kriker og kroker, sier han.

4. Hvordan best vaske stekepanner

– En kan vaske alle stekepanner med såpe og oppvaskbørsten. Men det gjelder ikke for jernpannen. Den skal man ikke bruke såpe i, sier Lena Furuberg.

– Det er alltid lurt å varme opp kjeler og stekepanner forsiktig, før man setter på full fart. Dette for å bevare dem lengre, tipser hun.

Fyll gjerne stekepannen med vann og såpe, la stå litt og vask med en oppvaskbørste. Foto: Geir Amundsen

Her er hennes råd for vask av stekepanne i teflon/non-stick belegg og jernpanne:

  • Er det fett og annet som fester seg godt i stekepannen, la det stå og bli kaldt.
  • Når det er blitt kaldt, ta et kjøkkenpapir og tørk ut av pannen. Kast papiret i matavfall.
  • Kok pannen med litt vann og vask over til slutt med en oppvaskbørste.
  • Er det fastbrent mat i pannen, fyll den med et par centimeter rent vann og kok opp. Bruk deretter oppvaskbørsten og børst litt, slik at det fastbrente løsner.
  • Det samme gjelder for jernpannen. Men før den settes tilbake i skapet, smør den av og til med matolje.
  • Panner der belegget er skadet/flasser skal kastes.
  • Les på emballasjen om stekepannen kan vaskes i oppvaskmaskinen. Men en jernpanne kan ikke det.
Read Entire Article