Høyesterett tar inn Oslo kommunes anke i stupesaken

1 month ago 20



Etter to tap i rettsapparatet får Oslo kommune nå fremme anken i «stupesaken» mot Geir Kåre Nyland for Høyesterett.

Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten

Publisert: 28.11.2024 15:51

Nyland ble lam fra livet og ned etter en stupeulykke i 2021. Ulykken skjedde på Munch-brygge ved munningen av Akerselva, og Nyland traff et rør som ligger som en forhøyning fra elvebunnen.

Saken er blitt behandlet i tingretten og lagmannsretten, og Nyland vant i begge instanser.

Oslo kommune valgte å anke saken til Høyesterett. Argumentasjonen overfor landets høyeste rettsinstans var at saken målbærer viktige prinsipielle spørsmål. Hvis dommen blir stående, vil det påvirke badeplasser over hele landet, mente kommunen.

Nylands advokat Christian Lundin mener på sin side at saken handler om en konkret vurdering av nettopp denne badeplassen.

Nå har Oslo kommune fått medhold i at det potensielt kan være noen prinsippielle spørsmål i denne saken. Det betyr at saken vil bli behandlet av landets høyeste domstol.

Nyland traff dette røret da han stupte. På pene sommerdager med mye sol, er det svært vanskelig å se. Foto: Dan P. Neegaard

Flere skader og ulykker

Området rundt Sørenga er Norges mest brukte badeplass. Opp mot 30.000 mennesker krysser på fine sommerdager broen ut til Sørenga. I utgangspunktet er det bare bryggeanlegget ytterst på selve Sørenga som er tiltenkt for bading. Her er grunnforholdene undersøkt og utbedret.

Bryggeområdet er preget av et felles formspråk. Hele veien fra stupetårnet ytterst på Sørenga, via restaurantene langs bryggekanten, Bispevika og til Munchmuseet, minner bryggen om en dypvannsbrygge. Og når solen skinner og temperaturene er langt bedre enn nå, er det badende hele veien.

Det har vært flere ulykker og skader knyttet til bading her.

Midtsommers i 2018 døde en person etter å truffet bunnen noen titalls meter fra badebryggen. Lege Henning Hoyer fikk livsvarige skader i redningsaksjonen til den avdøde etter at han selv traff bunnen. Hoyer vant mot kommunen i lagmannsretten. Bakgrunnen var at bryggekanten var utformet som en dypvannsbrygge, men at det rett ved land var opparbeidet en skipsstøtsvoll som han traff.

Etter flere ulykker rundt Sørenga ble det utarbeidet en rapport om bunnforholdene i området. Rapporten ble publisert i 2022. Den slo fast at det er «betydelig fare for stor skade» ved bading ved Sørengkaia.

Høyesterett forkastet kommunens anke i Hoyer-saken. Christian Lundin har argumentert med at saken til Nyland består av de samme prinsipielle spørsmålene og derfor ikke bør fremmes.

Les også

Feiret rettsseier med champagne: – Skikkelig deilig

Egen erstatningssak

Christian Lundin sier at det er kun ansvarspørsmålet som avgjøres i denne saken. En sak i Høyesterett blir ført uten vitner og baserer seg på sakspapirene fra lagmannsretten.

– Nyland er skuffet over dette og sliten av saken, men dette tar vi til etterretning, sier Lundin.

Det er først i neste omgang må partene bli enige om erstatningen hvis Nyland vinner. Hvis de ikke klarer å finne en minnelig løsning da, må man tilbake i retten til en egen erstatningssak. Hva denne erstatningen kan bli på, er det mye rettspraksis på, ifølge Lundin. Tapt livsutfoldelse og arbeidsfortjeneste regnes ut mot hvor mange år man forventer å ha igjen i arbeidslivet.

– For Nylands del, mener jeg erstatningen vil ligge på rundt 20 millioner, sier Lundin.

– Levd i limbo

Geir Kåre Nyland sier han nå er utrolig lei av saken. Aftenposten snakket med Nyland bare dager før anken ble forkastet.

– Det hadde vært en drøm og så sykt deilig å gå inn i neste år med dette bak meg. Hvis det er ferdig nå, så hadde det vært tidenes julegave, sa Nyland.

Geir Kåre Nyland er lam fra livet og ned. Hans store drøm, er å gå igjen. Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten

– Jeg har levd i limbo som følge av denne saken. Jeg har kjent det har bygget seg opp i meg. Når alt dette er over, tror jeg at jeg får en vanvittig følelsesmessig reaksjon, sier Nyland.

Et dokumentarfilm-team har fulgt saken hans i flere år, og en serie om hans kamp mot skaden og kommunen kommer som en serie på TV 2 i mars. Filmen basert på samme materiale, kommer på kino.

Read Entire Article