De to demonstrantene deltok i sitt ned-aksjoner i Olje- og energidepartementets resepsjon, da de ble pågrepet, satt i arrest og bøtelagt av politiet.
Publisert: 27.11.2024 12:13 | Oppdatert: 27.11.2024 12:57
De to demonstrantene deltok i sitt ned-aksjoner i Olje- og energidepartementets resepsjon, da de ble pågrepet, satt i arrest og bøtelagt av politiet.
Nå har de fått fullt medhold i Høyesterett.
Høyesterett har kommet til at politiet hadde tilstrekkelig grunnlag for å pågripe demonstrantene og å kjøre dem til politihuset.
Men retten mener at frihetsberøvelsen de ble utsatt for ved å bli satt i sentralarresten, var uforholdsmessig. Derfor var den også ulovlig, skriver Høyesterett i en pressemelding.
Retten mener også det var uforholdsmessig å straffe demonstrantene med bøter.
«Dommen avklarer i første rekke politiets adgang til å pågripe og frihetsberøve fredelige demonstranter som ikke retter seg etter politiets pålegg,» heter det i pressemeldingen.
Aksjonist: – Helt fantastisk nyhet
En av de to aksjonistene som ble satt i arrest og bøtelagt av politiet, var Jonas Kittelsen. Aftenposten har tidligere fulgt og skrevet om ham og andre Extinction Rebellion-aktivister under aksjoner.
Onsdag har han dette å om Høyesteretts beslutning:
– Det er en helt fantastisk nyhet. Jeg tenker at det er en veldig viktig dag for demokratiet. I en tid der aktivister kriminaliseres i stadig økende grad er dette et veldig viktig signal fra Høyesterett om vår ytringsfrihet og politiets mulighet til å gripe inn, sier han.
Kittelsen sier det er viktig for ham å si at han ikke har lyst til å aksjonere, og i hvert fall ikke være i rettssaker.
– Men i saken hvor jeg ble dømt begår Equinor og staten menneskerettighetsbrudd på urfolks territorium i Argentina. Vi gjennomførte en aksjon som beskytter menneskerettighetene, og som i offentligheten viser statens eget maktmisbruk og brudd på menneskerettigheter. Det bør derfor være særlig høy terskel for å gripe inn, sier han.
– Tøff påkjenning
Kittelsen sier prosessen frem mot Høyesteretts beslutning har vært «en tøff påkjenning, men en risiko vi aksepterer». Da han ble pågrepet, arrestert og måtte forsvare seg mot politiet i 2022, sto han uten advokat.
– Likevel vant jeg. Så valgte politiet å anke seieren min og å bruke hundretusener av skattekroner på å få meg til å betale 10.000 kroner i bot. I lagmannsretten vant politiet, men det var så under tvil at jeg anket til Høyesterett. De er tydelige på at politiets inngripen ikke var nødvendig og proporsjonalt i et demokratisk samfunn, sier han.