Jakter på 600 kriminelle i utlandet. De er i topp- og mellomsjiktet av de svenske gjengene. – Vi ser omfattende kriminalitet i Norge, sier svensk polititopp.
Publisert: 15.11.2024 09:33
Kortversjonen
- Svensk politi jakter på 600 gjengkriminelle som har søkt tilflukt i utlandet. Disse personene driver fortsatt med omfattende kriminalitet, inkludert narkotika og vold.
- Kriminelle bakmenn fra Sverige har reist til land som Spania, Tyrkia, Marokko og De forente arabiske emirater.
- Svensk kriminalitet har også konsekvenser i Norge. Norsk politi har merket økende svensk tilstedeværelse her til lands.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I flere år har kriminelle fra Norden valfartet ut av regionen. De har søkt tilflukt i andre land. Derfra påvirker de kriminalitetsbildet i hjemlandet.
Nå har svensk politi gått gjennom alle sine kriminelle som har rømt landet.
– Svenske gjengkriminelle klarer ikke å holde seg borte fra volden, sier svensk polititopp.
Toppsjiktet
Sveriges svar på Kripos, NoaNoaNationella operativa avdelningen er Sveriges svar på Kripos. Enheten ble opprettet i januar 2015 og erstattet da den tidligere Rikskriminalen. , har laget listen. Fra utlandet driver personene på listen fortsatt med kriminalitet.
– De driver med narkotika, men også vold, våpen, bedragerier og andre økonomiske lovbrudd, sier Håkan Wall til Expressen. Han leder den internasjonale enheten hos Noa.
Det er ofte disse som omtales som bakmenn, som oppholder seg i utlandet. Blant personene på listen finner man Rawa MajidRawa MajidRawa Majid, kanskje best kjent under kallenavnet «Den kurdiske reven», er pekt ut som lederen av det kriminelle nettverket Foxtrot. Nettverket er tidligere blitt pekt ut som det største narkotikanettverket i Sverige. og Ismail AbdoIsmail AbdoIsmail Abdo er pekt ut som lederen av det såkalte Rumba-nettverket. Abdo, også kjent under kallenavnet «Jordgubben», var tidligere en sentral person i Foxtrot. I fjor oppsto det imidlertid en splittelse av Foxtrot som ledet til en blodig konflikt der Abdo og Rawa Majid sto på hver sin side..
De som er på listen, som er bygget på etterretningsinformasjon, er kartlagt av svensk politi.
Politiet vet hvor disse personene befinner seg. Kartleggingen viser at de er fordelt over 57 land. Det er likevel noen steder som ser ut til å være de kriminelles foretrukne gjemmesteder.
En gammel kjærlighetshistorie
Land i Midtøsten, Nord-Afrika, på Balkan og i Sørøst-Asia er stedene som går oftest igjen. Wall trekker også frem Spania. Solkysten er fortsatt «veldig attraktivt» og et sted svenskene har et godt fotfeste, sier Wall.
– Svenske kriminelle og den spanske solkysten er en gammel kjærlighetshistorie.
Han sier at stadig flere søker seg til utlandet. De svenske kriminelle skiller seg ut fra nesten alle andre land i Europa.
Også Norge sliter med bakmenn som styrer nettverkene sine fra utlandet. Det er særlig Tyrkia, Marokko og De forente arabiske emirater norsk politi har trukket frem som land norske kriminelle har søkt tilflukt i.
Denne uken ble det kjent at Norge inngår en såkalt intensjonsavtale med colombiansk politi. Da sa Kripos-sjef Kristin Kvigne at avtalen vil gjøre det vanskeligere for disse å drive kriminalitet i Norge.
Wall tror det er presset som har ført til at mange har valgt å flytte på seg. Svært mange har dratt til steder som ikke står øverst på folk flests reiseliste. Hvor de ender opp, avhenger av hva slags kriminalitet de driver med, tror Wall.
– De gjør nok en ganske kalkulert vurdering av hvilke land det er minst sannsynlig å bli utlevert fra.
Bakgrunn, familie og slekt trekker han også frem som faktorer som spiller inn i valget om nytt oppholdssted. De flytter ofte til steder som er typiske «hub» for narkotika.
Noa: Omfattende kriminalitet i Norge
Han beskriver livet de kriminelle i utlandet lever som «begrenset».
– De har egentlig ingen mulighet til å flytte på seg.
Det jobbes intensivt med å få de som er etterlyst tilbake, ifølge Wall.
– Alle som er internasjonalt etterlyst, vil vi få hjem så fort som mulig, sier Wall.
Det er snakk om 60–70 personer. Han trekker frem dobbelt statsborgerskap som den største utfordringen for flere av disse. Dette er tilfellet for både Majid og Abdo.
I flere land har svenske borgere drept, forsøkt å drepe og begått annen kriminalitet. Også deres aktivitet i nabolandene blir lagt merke til.
– Vi ser omfattende kriminalitet i Norge og Danmark som har koblinger til kriminaliteten som skjer her i Sverige, sier Wall.
Norsk politi har i løpet av de siste årene sett økende svensk tilstedeværelse her til lands. Alle politidistriktene i Norge har sett svenske kriminelle nettverk, sa Kripos-sjefen i februar.
Wall har tro på at alle på listen til slutt vil bli straffeforfulgt – enten i Sverige eller et annet land.
– Men jeg kan ikke gi et tidspunkt for når det vil skje.