Det var 23. januar i år at de to barna falt ned fra heisen på Skistars anlegg i Hemsedal. Ulykken i Trysil skjedde 6. januar i år.
Statens havarikommisjon har evaluert begge hendelsene, og gir Skistar kritikk for ikke å ha adressert farene ved små barn i stolheis godt nok. Både Skistar Trysil og Skistar Hemsedal sier de tar rapporten på alvor, og har satt i gang flere tiltak i etterkant.
Falt fra over 10 meter
De to barna som falt fra heisen i ulykken i Hemsedal falt fra samme heis kort tid etter hverandre, og begge falt over 10 meter. De ble fraktet til sykehus i luftambulanse.
Heldigvis hadde det kommet rundt 30 cm. snø de siste dagene, og underlaget var derfor ikke hardt.
– Et fall fra en heisstol på 10 meters høyde, med skiutstyr på, utgjorde en stor risiko for alvorlige personskader. Havarikommisjonen mener det kun var tilfeldigheter som gjorde at ulykken ikke fikk et mer alvorlig utfall, skriver havarikommisjonen i rapporten.
De beskriver det dramatiske hendelsesforløpet slik:
De to barnahadde ikke klart å komme seg ordentlig opp på stolsetet da heisen kjørte ut fra påstigningsområdet. Skilæreren de var sammen med fikk derfor ikke til å få ned sikkerhetsbøylen.
Skilæreren prøvde å rope for å få heisen til å stoppe og samtidig holde fast i de to barna, men heisførerne hørte det ikke. Det gjorde en som drev vedlikeholdsarbeid på en annen heis.
Samtidig som det ble gitt beskjed videre om å stanse heisen, så et vitne at det første barnet falt ned, mens det andre hang ut fra stolen. Barnet falt fra 10,2 meters høyde. Det andre barnet falt ned omtrent et minutt senere, fra 10,6 meters høyde.
I mellomtiden hadde en som så hva som var i ferd med å skje tatt av seg jakka, og holdt den under heisen. Det andre barnet ble tatt imot av jakka før det traff snøen under.
Det første barnet fikk skader i overkroppen og ble liggende på sykehus i to døgn. Det andre barnet fikk skader i overkroppen og ble liggende på sykehus i ett døgn, skriver Havarikommisjonen.
Trysil: Falt 14 meter
Den andre ulykken fant sted på Skistars anlegg på Trysil den 6. januar. I rapporten om denne hendelsen beksriver Havarikommisjonen hvordan en liten jente falt ned fra en stolheis hun satt i sammen med familien, og pådro seg kompresjonsskader i ryggen og et kraftig blåmerke på haka.
Også dette barnet hadde problemer med å komme seg ordentlig opp i stolheisen da den forlot påstigningsområdet.
Familien prøvde å løfte henne opp i heisen, men fikk det ikke til. Det var ikke mulig å få ned sikkerhetsbøylen mens hun ble holdt oppe, står det i rapporten.
De prøvde å varsle heisfører, men vedkommende oppfattet det ikke. Etter å ha holdt fast i jenta mens heisen kjørte rundt 400 meter oppover, i tro om at de snart nærmet seg toppen, falt hun fra cirka 14 meters høyde.
Skistar: – Grepet fatt i umiddelbart
Kritikken Skistar får fra havarikommisjonen for begge hendelsene, gjelder hovedsakelig manglende instrukser for små barn i skiheis, og at Skistar ikke har hatt nok fokus på og informasjon om at man umiddelbart må slippe seg ned fra heisstolen om man ikke kommer seg på.
Dette mener havarikommisjonen forårsaket ulykken i Hemsedal
Havarikommisjonen mener det var flere faktorer som bidro til ulykken i Hemsedal - blant annet at skilæreren hadde to små barn på hver sin side. Skianlegget får kritikk for flere punkter:
- SkiStar Hemsedal hadde ikke hatt tilstrekkelig fokus på at man umiddelbart må slippe seg ned fra stolen dersom man ikke kommer seg ordentlig på heisstolen.
- Små barn i stolheis, uavhengig om det gjelder skiskole eller andre passasjerer, var ikke omtalt i SkiStar Hemsedals risikovurdering for den aktuelle heisen, og følgelig var faren ikke adressert spesifikt gjennom virksomhetens instrukser og rutiner for skiskole og heisoperatør.
- Skiskolen fikk ikke spesiell oppmerksomhet fra heispersonellet ved påstigning, og det var ingen kommunikasjon mellom skiskoleinstruktør og heisfører som bekreftet at sikkerhetsbøylen var nede.
- Heisførerne observerte ikke at barna ikke kom helt opp i stolheisen og at sikkerhetsbøylen ikke ble tatt ned. Vindskjermen på heisstolen kan ha bidratt til å dempe lyden av rop om hjelp, og plassering av heisbu og heisoperatørplass kan ha bidratt til dårligere oversikt sammenlignet med andre heiser.
Dette mener havarikommisjonen forårsaket ulykken i Hemsedal
Når det gjelder ulykken i Trysil, peker havarikommisjonen på noe av det samme:
- Gjester i alpinanlegg blir i liten grad informert om at man umiddelbart må slippe seg ned fra stolen dersom man ikke kommer seg ordentlig på heisstolen.
- SkiStar Trysil hadde ikke identifisert farer forbundet med små barn i stolheis, og dette var ikke adressert spesifikt gjennom virksomhetens instrukser og rutiner for heisoperatør.
- Heisføreren observerte ikke at barnet ikke kom helt opp i stolheisen og at sikkerhetsbøylen ikke ble tatt ned.
De peker også på at høyden på stolen sett opp mot jentas høyde, gjorde at hun trengte hjelp for å komme seg skikkelig opp i stolen ved påstigning, og rekkefølgen familien var plassert i under påstinging.
Gudrun Sanaker Lohne i Skistar Trysil sier det er bra at Havarikommisjonen går så detaljert til verks, så de kan lære og iverksette tiltak.
– Deres spesifikke anbefaling er å forbedre sikkerhetsstyringen knyttet til barn i stolheiser, som en spesifisering i det vi allerede har. Vi har hatt tett dialog med Havarikommisjonen og forbedret vår sikkerhetsstyring iforhold til dette dette punktet, det ble grepet fatt i umiddelbart, sier hun.
Hun sier Skistar alltid har hatt ekstra fokus åp sikkerhet og beredskap når det gjelder barn etter hendelsen, og at de har satt opp markeringer for 140 cm. ved påstigning.
– Vi går gjennom rapporten som kom i dag i detalj og spiller inn anbefalinger og innspill til vår bransjeorganisasjon «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner» slik at det kan gjøres vurderinger om det er noen tilpasninger som bør gjøres i anbefalingene til bransjen.
Destinasjonssjef i SkiStar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, skriver i en epost til VG at de tenker rapporten er grundig, saklig og tar opp flere læringspunkter de har tatt med seg.
– Vi har hatt god dialog med kommisjonen og har allerede etter hendelsen forrige vinter implementert følgene tiltak: Gått gjennom de skriftlige rutinene, implementert disse endringene, bedret opplæring samt gått gjennom risikovurderinger med barn i stolheis generelt samt koordinering mellom stolheis og skiskole spesielt, skriver han.