Her er det fire minus og nordlysgaranti

5 hours ago 2



Varmen i nord:

TROMSØ/ BODØ (TV 2): Man skulle tro at man fikk nok vinter og kulde i Tromsø, men nei da. Nå kan du oppleve både nordlys og midnattssol på samme tid.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
GIGANTISK SNØHULE: «Tromsø Snow Dome» er akkurat åpnet og Jon Reidar Håkonsen, daglig leder Tromsø Alpinpark, er veldig stolt over den nye turistattraksjonen. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 20.07.2025 15:40

– Her kan vi gi nordlysgaranti hele året og uansett vær på utsiden, humrer Jon Reidar Håkonsen, daglig leder i Tromsø Alpinpark.

Med en pågående hetebølge og tropenetter i store deler av Nord-Norge, kan det kanskje være godt å kunne kjøle seg litt ned på innsiden av domen til Håkonsen. 

– Det er fire minus på innsiden her nå, forteller han. 

Ved foten av alpinparken i i Kroken utenfor Tromsø, er det de siste månedene bygget det som skal bli en ny turistattraksjon. 

Seks millioner

Den splitter nye «Tromsø Snow Dome» er 43 meter lang,  25 meter bred, og mellom 10 og 12 meter høy. 

Attraksjonen er laget av fjorårets snø som egentlig ble lagret for å forlenge skisesongen. 

– Det er jo en snøstruktur som er på rundt 15.000 kubikk med snø. Her har vi brukt en teknologi hvor det blåses opp en ballong. Så freser vi snøen oppå. Vi har lagd fire rom inni den strukturen, sier Håkonsen.

Det var Nordlys som først omtalte saken

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
NY ATTRAKSJON: På sommeren kan du både oppleve midnattssol og nordlys, samtidig. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Det er satset seks millioner kroner på prosjektet. Arbeidsdagene har gjerne vært på opp mot 14 timer for å bli ferdig. 

– Er det ikke nok vinter i Tromsø, da? 

– Nei, på ingen måte. Vi driver et alpinanlegg, så vi ønsker mest mulig vinter. Vi forsøker å bygge en økonomi slik at vi kan investere videre i alpinanlegget. Det er det som ligger hjertet vårt nærmest. 

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
SPEKTAKULÆRT: I taket på den gigantiske domen kan man nyte det spektakulære lyset som oppstår på vinterstid i nord. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

– Nå har vi tatt et stort steg. Nå har vi gått fra å være en sesongbasert bedrift, til å bli en helårsbedrift. Nå skal vi ha åpent hele året, sier han.

Minus fire grader

Det har tatt ett år å utvikle ideen. Selve byggefasen har vært på fem måneder.

 Den nye attraksjonen består av fire domer som er satt sammen slik at man kan gå mellom dem. På innsiden er det vakker iskunst, samisk kultur og historier om norske polfarere. 

– Vi har vært veldig bevisst på at vi skal finne vårt konsept og tro mot Tromsøs historie som fiske- og fangst by. Her er det norrøn mytologi og temaet ragnarok. I tillegg til samiske iskunst, forteller han.

Alltid nordlys

Men det viktigste av alt er nordlyset du kan oppleve uansett vær.

– Det er selvfølgelig nordlyset som alle reiste hit for å se, og det får turistene her. Rundt 700.000 kommer til Tromsø for å oppleve det. Får vi 10 prosent av dem hit, er vi der vi skal være budsjettmessig, forteller han.

Ideen til den gigantiske snøhula fikk Håkonsen i Kirkenes. 

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
HISTORIE: Inne i domen er det spektakulære is kunst som forteller historien til Tromsø som fiske og fangst by. Samisk kultur og ikke minst, nordlyset. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

– I Kirkenes har de bygd et hotell med 14 rom, så vi var der i fjor høst for å lære, forteller han.

Varmen er utfordrende

Nå gjenstår det bare litt finpussing igjen før domen kan åpnes for fullt.

– Du er ikke redd for at domen skal smelte i varmen? 

– Vi har gjort mye for å holde kulden inne. Det er sju centimeter med hardpakket isolasjon her inne. Domen er også kledd med vinylstoff og en duk som gjør at verken solstråler, regn eller vind slipper inn. Allikevel smelter rundt én meter i året med det klimaet som vi har her, forteller han.

Samtidig avgir de som besøker domen også varme.

– Det er vi også veldig bevisste på. Vi skal ikke ha for mye folk inne samtidig. Det har litt med opplevelsen å gjøre også. I billettsystemet og adgangskontrollen så ligger det tidsrom på når turistene slipper inn, forteller Håkonsen.

Read Entire Article