Hentet inn for å koordinere den store VM-festen

1 month ago 15



Foto: Richard Sagen

Det skal ikke bare satses på sportslige resultat under Ski-VM. Håpet er at kulturen skal leve videre lenge etter mesterskapets siste stavtak.

  • Jonas Skjervold

    Jonas Skjervold

Publisert: 02.12.2024 17:56 | Oppdatert: 02.12.2024 18:10

VM i 97 ble den store folkefesten mange snakker om den dag i dag, også midt i byen.

– Den folkefesten som oppsto her i byen da, skjedde jo helt av seg selv, forteller kultursjef i Ski-VM 2025, Endre Forbord.

Men i motsetning til motparten fra 97, skal denne festen nøye planlegges og koordineres.

Trondheim kommune og Sparebanken Midt-Norge (SMN) har bevilget 1,4 millioner kroner til kultursatsingen VM-fest. Én million av disse kronene er lagt i en søkbar pott for byens mange kulturaktører, slik at flere skal kunne bidra under mesterskapet. Den som vil kan registrere seg inne på Trondheim Managements programportal på nettsiden Trdevents.

I tillegg til pengene, er Eileen Brandsegg hentet inn som koordinator for konseptet VM-fest.

Arkivbilder fra Ski-VM i Trondheim 1997. Liten tvil om at det var fest rundt løypa. Foto: Kjell A. Olsen

Byrommet skal fungere

Brandsegg har arrangert store arrangement en vinternatt før.

Eileen Brandsegg, koordinator VM-fest. Foto: Jonas Skjervold

– Jeg husker godt den gangen det ble meldt om orkan da vi skulle sette opp Martnan på Torvet. Det var ikke et vindkast, men vi stolte på meteorologen og sikret lavvoen. Det gjorde vi lurt i, ler Brandsegg.

– Hvorfor har Ski-VM tenkt i denne retningen?

– Det skal være en samhandling her. Det er et byrom som skal fungere også, selv om det er et stort mesterskap.

– Derfor må vi tenke på hjemmetjenestene, søppelhåndteringen og at kollektivtilbudet skal være likt som det er, selv om det er et mesterskap. Alle disse er avhengig av et byrom med flyt for å komme seg frem. Byen skal funke, svarer Forbord.

VM-snøen kjøres ut i Granåsen og vil snart være klar til bruk. Foto: Christine Schefte

Les også

Hardt ut mot AtBs bussplan under ski-VM: – Har ikke tillit

Ønsker å løfte frem ordningen

Sent i november holdt aktørene møte om kultursatsingen.

Møtet ble ledet av Kristen Schultz i Midtbyen Management. Alle rundt bordet introduserte seg selv i tur og orden.

F.v. Steinar Haugen, Tone Erlien Myrvold, Eileen Brandsegg, Hege Strand, Trond Åm, Kristen Schultz og Endre Forbord håper konseptet VM-fest vil gjøre flere av byens kulturinstustisjoner mer synlig. Foto: Jonas Skjervold

Hege Strand fra Musikalfabrikken og Tone Erlien Myrvold fra Dansheim er to av 35 kulturaktører som har fått tildelt midler.

Kristen Schultz, Trondheim Management. Foto: Jonas Skjervold

– Vi ønsker å løfte frem denne ordningen. Dette er et samarbeid for å gjøre det attraktivt å være i byen, selv om skirennet er i løypa, forteller Schultz.

Planen og målet er at VM-fest skal ivareta alle byens kulturaktører. Derfor kan man selv gå inn og registrere sitt arrangement under fanen, VM-fest.

– Folk har allerede begynt registreringen, forteller Brandsegg og fortsetter:

– Jeg tror at når vi har kommet til januar, vil vi begynne å se at kulturprogrammet til VM fylles mer opp.

Slik ser det ut inne på Trdevents.no hvor du kan registrere ditt arrangement. Foto: Skjermdump

Skal ikke gjenskape VM i 97

Kultursjef Forbord opplever at folk har forventninger knyttet opp mot mesterskapet.

– Vi ønsker virkelig at neste år skal bli den store festen. VM i 97 klarer vi ikke å gjenskape, og det skal vi ikke heller.

– Men at vi kan tilby et bredt tilbud av kulturelle arrangementer under hele mesterskapet, er tiltak som ikke ble gjort sist og det er ganske unikt, mener Forbord.

– Vi ønsker at alle får lik mulighet til å delta og vises. Det vil være mange besøkende i byen, også fra utlandet, som skal ha opplevelser utenom det som skjer i Granåsen, forteller Forbord.

De fleste konkurransene blir ferdige på dagtid, og mesterskapet gjør at flere vil bli værende i byen og Trøndelag i lengre tid. Derfor oppfordres kulturaktører fra hele regionen fra Trøndelag til å være med på festen, selv om tilskuddet som er opprettet av kommunen og SMN, er for Trondheims kulturaktivitet.

– Etter at jeg begynte med denne jobben, oppdaget jeg virkelig hvor mange forskjellige kulturaktører det finnes i byen vår. Vi håper konseptet VM-fest vil synliggjøre alle de små og store, sier Forbord.

Steinar Haugen og Endre Forbord jobber for mer synlig kultur under mesterskapet. Foto: Jonas Skjervold

Kultur fra morgen til kveld

Åge Aleksandersen er siste mann ut i en rekke konserter i Olavshallen. Dette er konserter med tidligere starttidspunkt enn hva som er vanlig, slik at publikum kan rekke medaljeseremonien som skjer like etter. Men det er også flere mindre aktører som skal synliggjøres sammen med de aller største.

Barna fra Musikalfabrikken vil bidra til dans og musikk under VM. Foto: THERESE ALICE SANNE

På Torvet vil alt være gratis, det gjelder også konsertene. Dansheim og Musikalfabrikken skal bruke tiden og pengene godt frem til mesterskapet.

Musikalfabrikken har over 600 elever i alderen 4 til 20 år som ukentlig øver på sang, dans og teater.

– Vi ønsker at Ski-VM skal være for alle, både barn, unge, voksne og eldre. Vi mener der er viktig at barn får delta som aktive utøvere av kultur på en slik folkefest.

Musikalfabrikken har laget et helt eget prosjekt for VM som de kaller «Hei mitt vinterland».

Tone Erlien Myrvold og Hege Strand fra Dansheim og musikalfabrikken vil bruke pengene godt. Foto: Jonas Skjervold

– Kulturarven vår er viktig. Den vil vi vise frem med de nasjonalromantiske, og de nye og moderne sangene. Med vinter som tema mener vi dette vil passe godt under Ski-VM.

Tilgjengelighet løftes frem, derfor er det også et ønske om å ta med litt av VM-stemningen til de som ikke har mulighet til å reise til Granåsen.

– Det er mange eldre som ikke har mulighet til å kunne dra til arenaen. Derfor ønsker vi å besøke sykehjem, slik at de også skal kunne få oppleve noe av stemningen rundt arrangementet, forteller Strand.

Det er også planlagt flash mobs,flash mobs,En gruppe folk som plutselig samles i et offentlig rom, gjør en fremføring av dans, sang eller lignende, for deretter raskt og oppløses og forsvinne fra stedet. så hvis du ser byens gater bryte ut i dans, ikke få panikk, hiv deg heller med.

Dans på lokalet

Det skal være mye dans under hele mesterskapet. Styreleder ved Dansheim, Tone Erlien Myrvold, forteller at de har leid et eget dansegulv i Kjøpmannsgata 12 for anledningen.

– Her skal vi ha dansefester etter premieutdelingene nesten hver kveld, forteller Erlien Myrvold.

– Kanskje VM blir anledninga for folk til å gjenoppdage pardansen, skyter Trond Åm inn.

Trond Åm, byråd for kultur og idrett. Foto: THERESE ALICE SANNE

– Det håper jeg virkelig skjer, og vi har tenkt å arrangere en folkedansklubb på Rockheim under mesterskapet, lørdag 1. mars.

Dette vil bli en fest på lokalet – afterski-versjon, med levende musikk og lav inngangsbillett, opplyser Erlien Myrvold.

– Det er et deltakende festkonsept à la «Tuvas Blodklubb» i Oslo. Det er er en nattklubb, men med folkedans. Det er et konsept som skal gjøre det enklere å danse med folk du kanskje ikke kjenner og en mulighet for unge mennesker å møtes i pardansens navn.

Det danses mye på nattklubbene. Kanskje kan pardansen komme tilbake? Foto: Christine Schefte

I tillegg har Dansheim en idé om å få plass til et dansestunt med langedanslangedansLangedans er en form for dans uten dansepar, og en kan være omtrent så mange eller få man vil. Den passer for alle aldre..

– All slags musikk kan brukes og denne dansen er av de eldste vi kjenner med enkle rytmer, slik at den er lett å lære.

– Med hodelykter og dronefilming kan dette blir noe som alle kan delta på, og som forener hele Torvet i dans. Vi tenker å sende ut filmer og instruksjon til trondheimsskolene i forkant, om vi gjennomfører ideen.

Read Entire Article