Hennie og kjæresten funnet døde: Slik jakter politiet svar

2 hours ago 2



Politiet forventer at det tar uker før blodprøvene er analysert etter dødsfallene i Bergen, men avviser at rettsmedisinerne sitter med fasiten.

 PrivatHennie Hayden-Rasmussen (19) ble funnet død i Bergen. Foto: Privat
Onsdag 5. februar kl. 12:16

Kortversjonen

  • Politiet fant et umgt par døde i en leilighet i Bergen og har innledet drapsetterforskning.
  • Obduksjon viser at kvinnen døde før mannen, men dødsårsaken er uklar.
  • Rettsmedisinere analyserer blodprøver for nærmere 1000 stoffer, for å finne om de avdøde hadde rusmidler eller legemidler i kroppem.

– Obduksjonen og de rettsmedisinske undersøkelsene kan gi oss mange svar. Men de må settes sammen med andre opplysninger i etterforskningen, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland til VG.

Natt til 31. januar fant politiet et par som lå døde i en leilighet på Nordnes i Bergen. De døde var Hennie Hayden-Rasmussen (19) fra Drammen og hennes 20 år gamle danske kjæreste.

Funn på åstedet førte til at politiet innledet drapsetterforskning og siktet den avdøde mannen for drap. Men etterforskningsledelsen understreket at de arbeider ut fra flere hypoteser.

– Drap og selvdrap er én hypotese, men vi jobber bredt. Vi vekter ikke hypotesene, de endrer seg etterhvert som vi får inn ny informasjon, sier politiadvokaten onsdag.

Bilde av Inger-Lise HøylandInger-Lise Høyland

Politiadvokat i Bergen

Etter obduksjonene opplyste politiadvokat Inger-Lise Høyland mandag:

  • Politiet tror kvinnen døde flere dager før mannen
  • Det er uklart hvordan kvinnen døde, hun har ikke synlige skader
  • Mannen har synlige skader forenlig med å være selvpåført

Etterforskerne gjennomgår kriminaltekniske undersøkelser og beslag fra åstedet. Politiet foretar vitneavhør, analyserer elektroniske spor og jobber videre med tidslinjer.

27. januar er i folkeregisteret oppført som Hennie Hayden-Rasmussens dødsdato.

– Vi har for lite og for usikker informasjon til å si noe nærmere om dødstidspunktene. Hendelsesforløpet er ikke avklart. Vi kan ikke konkludere med noe som helst, sier Høyland.

Nå jakter rettsmedisinere svaret på hva som ledet til 19-åringens død.

 Petronelle Halvorsen / VGKriminalteknikere undersøker leiligheten der de døde ble funnet. Foto: Petronelle Halvorsen / VG

Under obduksjonen tas blodprøver, urinprøver og i spesielle tilfeller hårprøver for å finne om rusmidler, legemidler eller giftstoffer finnes i menneskekroppen.

Konsentrasjonen av et stoff kan benyttes til å si noe om virkningen av stoffet og om dette kan ha hatt betydning for dødsfallet.

Nesten alle toksikologiske prøver fra rettslige obduksjoner analyseres ved Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus (OUS)

Analysene inkluderer i hovedsak de vanligste rusgivende stoffene og et utvalg legemidler. En standard rettstoksikologisk analyse omfatter omtrent 100 stoffer.

– Dersom dødsårsaken ikke er helt klar, foretar vi en utvidet screening av opp mot 1000 stoffer, opplyser overlege ved Oslo universitetssykehus Gudrun Høiseth til VG.

Hun er overlege ved avdeling for rettsmedisinske fag og uttaler seg på generelt grunnlag.

 Gorm Kallestad / NTBFoto: Gorm Kallestad / NTB

I 2023 ble det analysert blodprøver i 2664 obduksjoner ved OUS. Ved åtte av ti rettslige obduksjoner ble det påvist ett eller flere stoffer.

De vanligste påviste stoffene er alkohol, cannabis, morfin, amfetaminer og smertestillende eller beroligende legemidler, viser obduksjonsstatistikken for 2023 fra OUS.

Rettstoksikologene konstaterer at såkalte «designer benzodiazepiner» er på fremmarsj. Disse stoffene fremstilles for å omgå narkotikalovgivningen og omsettes gjerne via internett.

 Petronelle Halvorsen / VGPolitiet har gjort flere beslag i parets leilighet. Foto: Petronelle Halvorsen / VG

Høiseth forklarer at utvidede, toksikologiske undersøkelser er tidkrevende.

– Det kan ta fra noen dager til noen få uker å få svar, sier overlegen i rettsmedisin.

Det er ikke bare snakk om å kjøre screening-analyser.

– For å være helt sikre på konsentrasjonen av stoffet, må vi kjøre bekreftelsesanalyser av hvert enkelt stoff. Det tar lengre tid, sier Høiseth.

Hun avviser at rettstoksikologene sitter med fasit, i saker der dødsårsaken er uklar.

– Det toksikologiske er en del av det totale bildet. Veldig mange faktorer er viktige for at rettsmedisineren skal kunne konkludere om dødsårsak, sier Høiseth.

Analyseresultatene skal sammenholdes med funn ved obduksjonen og opplysninger om omstendighetene rundt dødsfallet.

Read Entire Article