Hardt ut mot AtBs bussplan: - Hadde forventet større engasjement fra AtB

2 hours ago 6



Drøye tre måneder før ski-VM gir Trondheim kommune og Skiforbundet klar beskjed til AtB.

Finansbyråd Kjetil Reinskou er oppgitt over AtB i forbindelse med Ski-VM Foto: Rune Petter Ness

Publisert: 23.11.2024 21:47

– Vi jobbet dag og natt for å redde transportopplegget under ski-VM. Men vi får ikke noe igjen. AtB er redd for omdømmet sitt, sier Kjetil Reinskou, finansbyråd i Trondheim.

– Vi hadde forventet større engasjement fra AtB for å finne gode og økonomisk bærekraftige løsninger for alle parter, sier Arne Baumann, generalsekretær i Norges Skiforbund (NSF).

I oktober vedtok bystyret at Trondheim kommune – sammen med NSF – at de ville garantere for sju millioner kroner (3,5 mill. hver) dersom AtB mistet inntekt som følge av skytteltransport fra Midtbyen direkte til VM-anlegget.skytteltransport fra Midtbyen direkte til VM-anlegget.Skyttelbussen går helt til VM-anlegget, mens det ordinære tilbudet vil stoppe på Stavset og Flatåsen.

Tidligere i uka ble VM-snøen kjørt ut i skianlegget i Granåsen. Samtidig er det krangel om VM-transporten. Foto: Christine Schefte

Vil ikke øke takstene

Forutsetningen for avtalen var at AtB forpliktet seg til å utrede muligheter for høyere takster (egen billett) for skyttelbussen, enn for det øvrige ordinære busstilbudet under ski-VM.

Utredningen er klar, og svaret like klart: AtB vil ikke øke takstene sine.

AtB mener det går utover omdømmet, og at det ikke vil gi merinntekt av betydning (se hele svaret fra AtB nederst)

– Fullt mulig å øke inntektene

Det gjør Reinskou smått forbanna og oppgitt.

– AtB setter et press mot kommunen og NSF på at man må signere en avtale på veldig kort tid for at ikke hele transportopplegget under VM skal falle i fisk. Utredninga fra AtB viser at dette gir en redusert risiko. Likevel velger man ikke å gjennomføre det, av det jeg oppfatter som bekvemmelighetshensyn, og et ensidig fokus på omdømmet til AtB, sier finansbyråden.

Han mener utredningen viser at det er fullt mulig å øke inntektene.

– Jeg har ikke tillit til at AtB har gjennomført utredningen i den hensikt å faktisk få opp inntektene til AtB, og redusere risikoen til skiforbundet og kommunen, sier han til Adresseavisen.

AtBs administrerende direktør Grete Fuglem Tennås Foto: Morten Antonsen

– Må sikre oss betaling

AtBs administrerende direktør Grete Fuglem Tennås avfeier kritikken. Hun skriver i en mail at AtB har lagt ned mye ressurser i utredningen, og enda mer ressurser og arbeidstimer for et godt fungerende transportkonsept.

– Samtidig er vi opptatt av å sikre betaling. Dette for at ikke ski-VM gir negative ringvirkninger for Trøndelags befolkning, ved at det ordinære rutetilbudet må reduseres i etterkant av VM for å finansiere merkostnadene AtB har med ski-VM, skriver hun.

– AtB må bidra i større grad

Skiforbundets generalsekretær legger heller ikke skjul på skuffelsen. Han synes utredningen legger for lite vekt på å finne gode løsninger for alle parter.

– Hva syns dere om å garantere for 3,5 mill. for å redusere økonomisk risiko for AtB?

– Et fylkeskommunalt selskap har ansvar for å sikre Trøndelag bærekraftig kollektivtransport. Når Trondheim kommune og skiidretten går sammen om å skape store opplevelser i Granåsen denne vinteren, bør alle bidra så godt de kan. Det gjorde fylkeskommunen i forbindelse med VM-søknaden, og det burde AtB gjøre i større grad når det gjelder transportløsningene for VM i Trondheim, skriver han i en mail.

– AtB bør ha kompetanse til å finne løsninger som gjør at Trondheim og Trøndelag er i stand til å være vertskap for stor internasjonale mesterskap. Arne Baumann, generalsekretær i Norges Skiforbund. Foto: Geir Olsen / NTB

– Fulle skyttelbusser

Ifølge Reinskou var det først i et møte 20. september i år at AtB og eier Trøndelag fylkeskommune løftet utfordringen med manglende økonomisk sikkerhet knyttet til publikumstransport.

– AtB trodde det allerede lå en garanti fra kommunen, men det gjorde det ikke. Og vi visste ikke om den. Det økonomiske ansvaret for publikumstransport var ikke fordelt. Rett og slett fordi man trodde det å frakte folk fra sentrum til Granåsen kunne bære seg sjøl med fulle busser, sier han.

Tennås viser til intensjonsavtalen som ble signert mellom AtB og ski-VM 2025 i august i fjor. Der ber AtB om at skriftlig garanti. Men den avtalen var altså ukjent for Trondheim kommune inntil september i år.

– Utredningen til AtB viser at merinntekten kan bli opp mot 4–5 millioner kroner. Det er jo mye penger, hvorfor sier dere likevel nei til økt takst på skyttelbuss?

– 4–5 millioner kroner er en estimert potensiell brutto merinntekt, mens netto merinntekt etter fratrekk av merkostnader vurderes å ikke være vesentlig. Kostnadene for utvikling, kommunikasjon og merkostnadene ved praktisk gjennomføring med nødvendige tilpasninger vil være betydelige. Gjennomføringsrisikoen for hvordan dette vil påvirke det totale kollektivtilbudet for befolkningen i Trondheim mener vi veier tungt, skriver Tennås.

Les også

Gir ti millioner til Trondheim-VM

– Er det da verdt å gjøre det, Reinskou?

– 4–5 millioner er mye penger i denne sammenhengen, og er klart verdt å prøve. Også for å skaffe erfaringer til fremtidige arrangementer. Prisen kan settes høyere enn 50 kroner, noe som gir en høyere ekstra inntjening. Jeg mener AtB bommer på sine vurderinger av priselastisitetpriselastisitetEt mål på hvor sterkt etterspørselen etter varen øker eller minker ved endringer i prisen på varen. I utredningen skriver AtB: "I dette tilfellet beregnet en priselastisitet på -0,5, ut fra at ikke alt annet er likt. I dette tilfellet vil det eksistere et ordinært rutetilbud parallelt med ordinær takst og dette gir følgelig en høyere priselastisitet"., sier han.

Tennås skriver at de har vurdert takster på 50-75-100 kroner for skyttelbussene. Blant annet skriver hun:

– Kunder som allerede har gyldig periodebillett vil oppleve det som urimelig å måtte betale høy pris for skyttelbuss i tillegg for å komme seg til Granåsen. AtB har i dette tilfellet beregnet en priselastisitet på -0,5, ut fra at ikke alt annet er likt. Under ski-VM vil det parallelt være et ordinært rutetilbud med ordinær takst, og dette gir følgelig en høyere priselastisitet, skriver hun.

– Hvis det er så store kostnader knyttet til transport av publikum i Trondheim, så har vi en utfordring i det hele tatt med å få mesterskap hit, sier finansbyråd Kjetil Reinskou Foto: Rune Petter Ness

Nær 300 for Robbie-buss

Reinskou er usikker hvor høyt en skyttelbuss-billett kan prises. Til Robbie Williams-konserten i Granåsen neste år koster den 295 kroner tur/retur.

– Det er for høyt for ski-VM, men om AtB selger enkeltvis, tur/retur, familiebilletter eller periodebilletter til skyttelbussene er ikke opp til oss å bestemme. Poenget her er at vi forventer at AtB jobber godt med mulighetene, i stedet for å velte transportkostnaden over på det offentlige, sier han.

– Mange kjøper periodekort, og en bussbillett koster 43 kroner. Hvorfor mener du innbyggerne skal betale ytterligere?

– Fordi det offentlige må subsidiere. Eller rettere sagt, du som innbygger må subsidiere dem som har lyst til å dra til Granåsen. En regning de kunne tatt sjøl, og som er høyst overkommelig, sier Reinskou.

Les også

Hun er Adresseavisens nye langrennsekspert: – Jeg kommer til å si hva jeg mener

– Arrangørbyen Trondheim settes under press

Han er klar på at man ikke kan forvente at det offentlige skal stille opp og betale publikumstransport fremover.

– Altså, det er forventet at fylkeskommunen og andre aktører rundt skal subsidiere publikumstransporten inntil 16 millioner kroner. Hvis det er sånn at vi har et transportselskap i Trøndelag som ikke er villig til å se på andre løsninger for at den type transport faktisk skal bære seg, ja da har vi et problem. Trondheim som arrangørby blir satt under press, mener han.

– Hva mener dere må skje nå?

– At fylkeskommunen og AtB tar affære. Å vise samfunnsansvaret sitt ved ikke å påføre verken kommunen eller Skiforbundet unødvendige utgifter.

Tennås understreker at AtB ikke vil tjene en eneste krone på ski-VM.

- Er det rett at de offentlige skal subsidiere folk som har lyst til å reise til Granåsen?

– AtBs inntekter er basert på offentlige tilskudd og passasjerinntekter. AtBs kostnader knyttet til ski-VM vil ikke i sin helhet bli dekket av økte passasjerinntekter, heller ikke ved økt takst på skyttelbuss, skriver hun.

Les også

«De er jo bærekraftige, liksom»

Read Entire Article