Har vært der siden 2001: Vil ta ny periode på Stortinget

1 month ago 23Ine Marie Eriksen Søreide vil gå løs på sin syvende stortingsperiode: 7x4: Er 28 år. Foto: Bjørn Haugan / VG

Ine Marie Eriksen Søreide (48) takket nei til et tilbud fra Støre, men sier ja til eget parti.

  • Bilde av Bjørn Haugan
lørdag 15. juni kl. 11:45

Kortversjonen

  • Ine Marie Eriksen Søreide stiller seg til disposisjon for gjenvalg for Oslo Høyre på stortingslisten.
  • Hun avslo nylig et tilbud fra Støre-regjeringen om ambassadørstilling i USA.
  • Eriksen Søreide fokuserer på kriminalitet, næringsliv og utdanning som viktige saker for Høyre.
  • Hun er favoritt blant velgerne til å overta som Høyre-leder etter Erna Solberg.

– I dag har jeg gitt beskjed til nominasjonskomiteen i Oslo Høyre om at jeg stiller meg til disposisjon for en ny periode, så er det opp til Oslo Høyre å sette sammen stortingslisten vår for de neste fire årene. Jeg er veldig heldig som har fått muligheten til å jobbe med norsk politikk på Stortinget og i regjering siden 2001, sier hun til VG.

Eriksen Søreide var forsvarsminister i Erna Solbergs regjering fra 2013 til 2017 og utenriksminister i perioden 2017–2021.

– Det motiverer meg

Hun sier det fortsatt motiverer henne å drive med politikk.

– Jeg har sittet på Stortinget halve livet mitt, men jeg finner stadig motivasjon i å kunne gjøre en jobb for folk i Oslo og resten av landet. Vi er i en brytningstid hvor vi må navigere i en veldig kompleks verden. Det motiverer meg. Derfor ønsker jeg å være med videre.

Hun har de siste valgene vært Høyres 1.-kandidat til Stortinget fra Oslo, og når hun nå sier at hun sier ja til gjenvalg, blir hun etter alle solemerker det igjen.

– Er det noe du har tvilt deg frem til eller har du vært veldig sikker på at dette er det du vil?

– Jeg er skrudd sammen slik at jeg foran hver nominasjon tenker meg veldig godt om. Det er fordi det er et stort ansvar å sitte på Stortinget. Du forplikter deg i fire år fremover så du må være trygg på beslutningen din. Og det er jeg.

Foto: Bjørn Haugan / VG

– Takket nei

Eriksen Søreide har fått et jobbtilbud fra Støre-regjeringen, som ambassadør i USA. Tilbudet kom før Anniken Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister og fikk tilbudet og sa ja til å reise til Washington.

– Hvorfor sa du nei?

– Hvis jeg skal vurdere en slik jobb, så må timingen være riktig. Det var det ikke, men det kan være det senere i livet.

– Tenkte du på at det kunne være et forsøk fra regjeringen på å bli kvitt en fremtredende politiker fra et konkurrerende parti?

Hun ler.

– Hva som var motivene deres for å spørre meg, må du nesten spørre regjeringen om.

– Hvilke saker mener du Høyre bør prioritere for å vinne stortingsvalget i september neste år?

– Det er helt åpenbart at den situasjonen vi har nå i storbyene, med levekårsutfordringer og kriminalitet, er viktig å gripe tak i.

– Regjeringen satser for å bekjempe kriminalitet?

– Både i storbyene, som Oslo, og mange andre steder øker kriminaliteten raskt og den blir mer brutal. Jeg er veldig bekymret for organisert kriminalitet og ikke minst økningen i ungdomskriminalitet. Politiet må få ressurser til å forbygge og bekjempe kriminaliteten der den er.

Foto: Bjørn Haugan / VG

– Vi har en gutteutfordring

Det andre hun nevner er at det må lønne seg og være attraktivt å starte og drive bedrifter.

– Vi trenger folk som lykkes. De må oppleve at det å investere i Norge er riktig og lønnsomt. Jeg mener vi kunne hatt mange flere gründere enn i dag.

Det tredje er skolen.

– Det er for mange som dropper ut. Vi har en gutteutfordring i norsk skole. Jeg mener vi må satse mer på tidlig innsats og tilpasset opplæring, og å stille krav, enn det som skjer i dag.

– Du er 48 år og vil være 53 ved utgangen av neste stortingsperiode i 2029. Et alternativ er å få seg toppjobb utenfor politikken og kan være lettere hvis man er i 40-årene, enn å være i 50-årene?

– Det jeg har tenkt på er min motivasjon for å gjøre en jobb for partiet. Så tenker jeg at når tiden etter politikken kommer, så tror jeg at jeg skal klare å finne meg noe morsomt å jobbe med.

Foto: Bjørn Haugan / VG

– Tenker lite på det

Hun er sammen med 1. nestleder Henrik Asheim favoritt til å overta etter Erna Solberg som Høyre-leder, den dagen hun velger å gi seg. På målinger er hun velgernes favoritt.

Asheim nekter å si noe om sine ambisjoner.

Og Eriksen Søreide er like stum.

– Svaret på det er like lite spennende som det alltid har vært fra meg. Det er ikke en aktuell problemstilling. Erna er en veldig god partileder og hun er den beste statsministeren landet kan få neste høst.

– Er drømmejobben din å bli utenriksminister igjen?

– Jeg tenker lite på det. Det viktige er å ha fokus på det du kan gjøre noe med. Og det er å legge grunnlaget for at vi skal tilbake i regjering etter stortingsvalget neste høst.

Read Entire Article