Har du råd til ikke å flytte til Oslo?

1 week ago 11



Flere boliger i Oslo er paradoksalt nok veien til mindre formuesforskjeller mellom by og land, skriver Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Foto: Stein J. Bjørge

Sterk boligprisvekst og høye boligpriser fører til stadig større formuesforskjeller mellom by og land.

Publisert: 07.01.2025 20:00

Flytter du til Oslo, blir du rikere, mer produktiv og får høyere lønn. Oslo er Senterpartiets mareritt. Sterk boligprisvekst og høye boligpriser fører til stadig større formuesforskjeller mellom by og land.

Storbyene er de suverene vinnerne i den moderne økonomien. De som bor i en storby, er mer produktive og tjener mer enn de som bor i småbyer og på mindre steder.

Urbanisering blir en viktig driver

Det kan ha ulike årsaker: Ambisiøse unge med god utdanning søker til storbyene, bedriftene i storbyene er mer produktive, og storbyene gir et godt klima for å få de gode ideene og optimal kobling mellom ansatte og bedrift.

Når mange skarpe hoder samles på ett sted, øker sjansen for at de lærer av hverandre og finner på nye, lure ting. I tillegg gir det større muligheter for at riktig bedrift og riktig ansatt finner hverandre.

Mange bedrifter har skjønt dette og leier dyre lokaler sentralt i Oslo, der det er lettere å rekruttere de mest attraktive arbeidstagerne. På 1970-tallet flyttet folk dit arbeidsplassene var. I dag etablerer kunnskapsbedriftene seg der de ansatte har lyst til å bo. Lom er et flott sted, men man etablerer neppe bedriften sin der hvis man er på jakt etter 100 nye IT-spesialister.

Flinke folk som utvikler seg og finner på smarte ting, skaper et godt klima for enda mer produktive bedrifter. I tillegg kan plassering med nærhet til kunder, samarbeidspartnere og ansatte spare bedriftene for mange kostnader. Urbaniseringen blir en viktig driver for økt økonomisk vekst.

Gjør byene mer attraktive

George Galster og Terje Wessel viser i en forskningsartikkel fra 2024 at man tjener mer dess høyere man er i det urbane hierarkiet, med Oslo suverent på topp. Bergen, Stavanger og Trondheim kommer på annenplass, mens man finner de minst sentrale kommunene på bunn. De gode lønningene gjør byene attraktive.

Formuesfordelen ved å bo i Oslo er enda mer markant og er i ferd med å løpe fra de andre stedene i det urbane hierarkiet. Årsaken finner vi ikke i finansformue, men i siste års kraftige vekst i boligformue.

Eiendom Norges boligprisstatistikk viser hva som har skjedd. De siste ti årene har boligprisene i Oslo steget omtrent dobbelt så mye som i Bergen, Trondheim og Tromsø og nesten fire ganger så mye som i Stavanger og Kristiansand.

Oslos attraktivitet kan bli selvforsterkende. Det gjelder å få en fot innenfor boligmarkedet så snart som mulig.

Lurt å hjelpe barna inn på boligmarkedet

De som ikke gir økonomisk støtte til barna sine når de har råd til det, og når de er i live, er tjukke i hodet, sa forretningsmannen Jan Herman Dante til Finansavisen da han hjalp datteren med boligkjøp i Oslo-området.

Dantes utsagn er logisk. Galster og Wessel viser i en annen forskningsartikkel fra 2019 at besteforeldrenes boligeierskap i Oslo kan gi formuesfordeler for barnebarna. Dante er ikke den eneste som tenker slik. Hele to av tre førstegangskjøpere i Oslo får nemlig foreldrehjelp, mot én av to i 2015. Foreldrene skjønner at det er lurt å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet.

Paradoksalt nok kan det bli enda mer attraktivt å flytte til Oslo for dem som har mulighet til å komme inn på boligmarkedet, hvis de siste 10–15 årenes politikk med å bygge altfor få boliger fortsetter. Dette vil nemlig føre til at boligprisene i Oslo stiger mer enn i resten av Norge, og at de som eier bolig i byen, vil bli stadig rikere enn de som bor andre steder.

Mange spår en prisvekst i Oslo på 20–30 prosent de neste tre årene

I Eiendom Norges prognose for boligmarkedet i 2025 ventes en prisvekst i Oslo på hele 12 prosent, mot mer moderate 6 prosent i Trondheim.

En bolig til fem millioner vil øke med hele 300.000 kroner mer i Oslo enn i Trondheim i løpet av 2025 alene hvis prognosen slår til. Og ikke nok med det: Mange spår en prisvekst i Oslo på 20–30 prosent de neste tre årene.

Økte formuesforskjeller er en av ulempene ved at det føres en politikk som gjør at boligprisene i Oslo løper løpsk. En annen ulempe er at fagarbeidere, sykepleiere og butikkansatte gradvis presses ut i periferien, noe sykepleierindeksen fra Eiendomsverdi illustrerer.

Må bygges flere boliger

Store prisforskjeller kan svekke mobiliteten i arbeidsmarkedet og dermed også brutto nasjonalprodukt (BNP). Det blir langt mindre attraktivt å flytte fra Oslo hvis man går glipp av en sterk formuesvekst ved å gjøre det.

Det er lite å gjøre med mange av de drivkreftene som trekker folk mot byene. For økonomien er det positivt at de gjør det. Dessuten må folk få lov til å flytte dit de vil.

Det man imidlertid kan og bør gjøre noe for å motvirke, er at urbaniseringen fører til unødvendig vekst i formuesulikhet.

Den eneste måten å få det til å skje på, er at man bygger flere boliger i Oslo. Samfunnsøkonomisk analyse har beregnet effekten en økning i boligbeholdningen på 3 prosent vil ha på boligprisene. Den ene metoden gir en prisreduksjon på 10,5 prosent, den andre på 16,1 prosent og den tredje på 9,1 prosent.

Flere boliger i Oslo er paradoksalt nok veien til mindre formuesforskjeller mellom by og land.

Det er derfor både god fordelingspolitikk og distriktspolitikk at det bygges mange flere boliger i Oslo. Det forutsetter imidlertid en helt annen innsats fra statlige og kommunale myndigheter enn den vi har sett de siste årene.

Read Entire Article