Har du lyslenker hjemme? Dette bør du tenke på før du går og legger deg

1 month ago 17



Foto: Geir Amundsen

Julelys sprer glede og julestemning både inne og ute.

Men kan også irritere naboen.

Utendørs lyslenker lyser opp i mørketiden, men hvordan er det med brannsikkerheten? Og kan du kreve at naboen demper sjenerende utendørs julebelysning?

  • Geir Amundsen

Publisert: 10.12.2024 19:30

Noen elsker blåstikk, mens andre sverger til varmhvitevarmhviteFargetemperatur beskriver lysets farge og måles i kelvin (K). Lav fargetemperatur (for eksempel 2700 K) gir varmt, gulaktig lys som minner om stearinlys eller en glødelampe. Høy fargetemperatur (for eksempel 5000 K) gir kjølig, blåaktig lys. lyslenker når de lyspynter til jul. Så har du naboen som ikke får nok av farger og lys som blinker. Jo sterkere og mer, desto bedre.

Er det greit å legge seg om natten med julelysene på? Vi har spurt seksjonssjef for produktsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Mari Grande Austad, om hva du bør tenke på før du setter støpselet i stikkontakten.

Du får også svar på hvilke regler og rettigheter som gjelder for julebelysning.

Har du irritert deg over naboens julebelysning? Svar i avstemningen nederst i saken!

Mari Grande Austad er seksjonssjef for produktsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: Stian Olberg/DSB

1. Hva bør man se etter når man kjøper lyslenker, og er det produkter man bør styre unna med hensyn til brannsikkerhet?

– Man bør kjøpe produktene hos forhandlere som finnes på det europeiske markedet. Disse produktene må oppfylle kravene i regelverket som gjelder i Norge. Du bør generelt styre unna produkter som selges utenfor EU, da de ikke nødvendigvis holder samme sikkerhetsnivå.

2. Hva med CE-merking, som viser at et produkt anses å oppfylle krav fra myndighetene?

– Her er det ikke et enkelt ja- eller nei-svar. Det er ikke slik at man finner ut om en lyslenke er trygg eller ikke ut fra merkingen. Lyslenker faller inn under forskrift om elektrisk utstyr (FEU). I forskriften er det ikke krav til CE-merkingCE-merkingCE-merking er en europeisk godkjenningsordning som viser at et produkt følger lovpålagte standarder. Det er produsentens ansvar å sikre at kravene er oppfylt. for produkter under 50 volt, men det er krav til CE-merking for produkter over 50 volt. Annet regelverk kan likevel kreve CE-merke uavhengig av spenningsgrense.

3. Bruk av lyslenker utendørs: Er det spesifikke krav til beskyttelse mot vann og andre forhold man bør være oppmerksom på?

– Lyslenker som skal brukes utendørs, skal være beregnet for utendørs bruk. Det er krav til blant annet IP-gradIP-gradIP-grad (Ingress Protection) er en klassifisering som viser hvor godt et elektrisk produkt er beskyttet mot støv og vann. Det første tallet beskriver beskyttelse mot støv (0–6), og det andre tallet beskriver beskyttelse mot vanninntrengning (0–9). 44, som betyr at de skal tåle vann og fuktighet.

– Ifølge produktstandarden for lyslenker skal nettilkoblede lenker med 230 volt driftspenning som brukes utendørs og kan utsettes for vann, være utstyrt med gummikabel. Men utendørskravet om gummikabel gjelder ikke lyslenker med driftsspenning under 50 volt.

– La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet. Der kan den komme i klem og bli skadet.

4. Hvor mange skjøteledninger kan man koble i serie?

– DSBs brukerråd er at man ikke seriekobler skjøteledninger. Hvis skjøteledningen man har ikke er lang nok, bør man heller kjøpe en lengre skjøteledning.

5. Gjelder DSBs råd om å slå av lyslenker om natten også LED-lyslenker?

– Det er alltid tryggest å skru av alle elektriske produkter om natten som ikke må være på. Det gjelder også belysning som brukes utendørs.

6. Levetid: Hvilke faresignaler bør folk se etter ved bruk av eldre lyslenker?

DSB anbefaler å bytte ut gamle lyslenker:

  • Små, seriekoblede glødepærer som er vanlige på eldre lyslenker, kan bli brannfarlige dersom en eller flere pærer slutter å virke. Da vil de resterende pærene lyse med økt lysstyrke og kan bli for varme, slik at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten kan ta fyr.
  • Lyskjeder med ledninger som har misfarging, er blitt stive eller sprø eller har sprekkdannelser, er tegn på at lyskjeden bør byttes ut.

7. Hvor mange boligbranner og branntilløp er registrert startet i lyslenker de siste årene?

– Statistikken oppgir ikke om brann fra lyslenker oppsto i kontakt eller ledning, eller om lyslenken gikk på batteri eller strøm. Totalt antall branner og branntilløp i bygninger siden 2016–2023 er 16, hvorav 11 bygningsbranner og fem branntilløp.

8. Kan du klage på naboens julebelysning?

Går naboens julelys ut over nattesøvnen, og en vennlig henstilling ikke hjelper, hva gjør du?

Borettslag og sameier:
– Det finnes ingen spesifikke lover om julelys, men borettslagsloven og eierseksjonsloven forbyr bruk av bolig eller fellesarealer som gir urimelig ulempe for naboene, forklarer Line Bjerkek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

– Løses ikke problemet med en prat, kan styret vurdere saken og pålegge tiltak, som å slukke lysene på kveldstid.

Eneboliger:
– For eneboliger er det vanskeligere å få medhold. Nabolovens paragraf 2 forbyr handlinger som gir urimelig skade eller ulempe, men gjelder sjelden julebelysning, sier Bjerkek.

Hun påpeker at god avstand mellom husene gjør lysene mindre plagsomme. I eneboliger finnes heller ikke et styre, så klager må behandles rettslig.

– Ved fare for liv og helse, som brannfare, kan det være aktuelt å kontakte politiet eller brannvesenet.

Har du irritert deg over naboens julebelysning?

Read Entire Article