Demonstrasjon for samtykkelov:
I ettermiddag er det demonstrasjon for å få en samtykkelov. Influenser Betina Claesson mener spesielt en politiker bør stille opp på demonstrasjonen.
Publisert 17.10.2024 17:27
Torsdag ettermiddag er det duket for «Et siste rop for en reell samtykkelov» utenfor Stortinget. Ifølge Amnesty har over 80.000 mennesker signert for en samtykkelov.
Nå har de invitert justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til demonstrasjonen for å overrekke underskriftene.
Videoen under er fra forrige gang det ble holdt demonstrasjon for en samtykkelov.
Influenser Betina Claesson opplever at politikerne ikke tar dem på alvor i denne saken. Nå etterspør hun en reell samtykkelov.
– Det viktigste vi kjemper for er at ja er ja. Nei er nei er ikke godt nok. Det finnes tilfeller hvor man fryser og ikke kan si nei, sier Claesson i forkant av demonstrasjonen.
Håper ministeren møter opp
Influenser Betina Claesson er aktiv på TikTok, hvor hun legger ut videoer jevnlig til sine 144.000 følgere.
Blant humoristiske videoer på TikTok, har hun også engasjert seg i tematikken.
Til TV 2 forteller hun at vi henger etter sammenliknet med andre land. Hun trekker frem at andre nordiske land som Finland, Sverige og Danmark allerede har en samtykkelov.
– Der ser man en effekt av at flere blir dømt, og at flere tør å stå frem.
Nå håper hun at Mehl møter opp på demonstrasjonen.
– Nå har så mange ropt etter henne. Da synes jeg nesten det er flaut å ikke møte opp i dag.
Utålmodige på Stortinget
Også politiker Hadia Tajik (Ap) har planer om å møte opp på demonstrasjonen for å holde appell. Hun håper det kan komme på plass en samtykkelov fra egen regjering snart.
– Nå tror jeg vi er mange på Stortinget som er utålmodige etter å få satt fingrene våre i arbeidet, og få vedtatt en sånn lovbestemmelse.
Hun er klar på hva hun forventer at regjeringen gjør nå.
– Det står helt klart i Hurdalsplattformen hva regjeringen skal gjøre. Nemlig å legge frem en samtykkebestemmelse som slår fast at all seksuell omgang uten samtykke er ulovlig og skal defineres som voldtekt.
Hun trekker frem at flere andre land har testet dette, og at det går an.
– Det fører blant annet til flere fellende dommer, og ikke minst en holdningsendring til hva et samtykke er.