Landslagsassistent Brede Hangeland (43) mener norsk fotball gjør en stor feil dersom VAR skrotes.
Anders K. Christiansen, VG
Publisert: 09.01.2025 16:28 | Oppdatert: 09.01.2025 16:58
For det å tro at VAR kommer til å bli avviklet i andre land, er ren utopi, ifølge den tidligere englandsproffen.
– Hvis vi i Norge velger å avvikle VAR når resten av verden går den andre veien, så er det et historisk selvmål, sier Hangeland til VG.
For fem år siden brukte han ord som «patetisk» og «latterlig» om en tidlig utgave av VAR i Premier League. I dag har han altså snudd: Brede Hangeland mener norsk fotball må følge utviklingen i internasjonal fotball.
Og det betyr «ja» til VAR.
– Teknologien er fortsatt ikke perfekt. Men når man ser hvilken retning internasjonal fotball tar, så innebærer det videostøtte til dommerne. Dersom man spør fotballfolk på kontinentet om VAR kommer til å avvikles, så ler de. Det er utopi at fotballen fra 90-tallet, da du og jeg var unge, kommer tilbake. Ny teknologi vil alltid forbedres. Det gjelder innenfor alle felt, også fotball, sier Hangeland.
– Hva mener du at norsk fotball taper på å gå mot strømmen, og si nei til VAR?
– Jeg tror at europeisk fotball vil mene at vi lander på feil side av historien. Å bruke teknologi er et uttrykk for profesjonalitet. Det å ta det bort, er da et uttrykk for det motsatte. Vi bør konkurrere på like rammebetingelser som dem vi vil sammenlikne oss med.
Mener prisen vil synke
Å utbedre VAR i norsk fotball kan komme til å koste store summer, avhengig av hvor lista legges. Bare det å øke antall kameraer på stadion fra fem til åtte, vil ifølge en fersk VAR-rapport, koste 25 millioner kroner i året.
Brede Hangeland mener teknologien vil bli både billigere og bedre i fremtiden.
– Meningsmotstanderne dine mener at VAR tar bort den spontane gleden, selve øyeblikket, i en fotballkamp?
Hangeland innleder med å si at han har sympati for argumentet. Han mener det finnes gode motargumenter knyttet til publikums opplevelse på stadion.
– Men for meg er det noe som er viktigere. Det handler om den totale utviklingen av fotballen. Hvor går vi? I Norge har mange en romantisk idé at det går an å fjerne VAR i hele verden. Sorry, det er utopi. Dette kommer til å videreutvikles, og da er spørsmålet om vi vet best selv, eller om vi vil være med på å utvikle det. Og jeg er skeptisk når folk vet best selv.
Uenig
Brede Hangeland har en lang karriere i engelsk fotball bak seg. Nylig satt han også i VAR-utvalget, som ble ledet av Raymond Johansen. Utvalget la frem en omfattende rapport om VAR i norsk fotball.
I utvalget satt også Arbeiderpartiet-politiker Agnes Nærland Viljugrein. Hun er i tillegg medlem av Norsk Supporterallianse (NSA). Organisasjonen jobber mot VAR i norsk fotball.
– Dette er kjente linjer. Dette har vi kranglet om i et halvt år, smiler Viljugrein konfrontert med Hangelands sitater i denne saken.
Hun mener det er viktig å få frem at supporterne i NSA ikke er teknologipessimister. Tvert imot ønsker organisasjonen seg mållinjeteknologi.
– Men Brede og andre som snakker varmt om VAR hopper over en viktig detalj: De enorme summene det vil koste norsk fotball. Bare det å oppgradere til et nivå som er levelig, vil koste mer enn dobbelt så mye som i dag. Skal man bruke masse penger på én liga, mens kvinnefotballen ikke er med? spør Viljugrein.
Hun synes det er for enkelt å argumentere med at man må være med på en internasjonal utvikling. Viljugrein viser til Sverige, som nylig sa nei til VAR.
– Kunne det vært aktuelt å støtte VAR dersom det ble billigere?
– Jeg har til gode å se at det er riktig at teknologien blir billigere. Hver gang det kommer noe nytt, må systemene oppdateres og nytt utstyr kjøpes inn. Nå legges det opp til å bruke en vanvittig sum på et system som bare skaper enorm misnøye, mener hun.
Solbakken flagget standpunkt
På Ullevaal stadion har landslagssjef Ståle Solbakken tidligere uttrykt motstand mot VAR. Overfor Nettavisen sa Solbakken at teknologien tar bort glede og det emosjonelle i fotballen.
Brede Hangeland står altså på den andre siden i debatten.
– Hva er det sjefen din ikke skjønner?
Brede Hangeland ler.
– Det er fortsatt elementer knyttet til VAR som er for dårlig. Men det blir bedre. Det er det springende spørsmålet. Jeg tror ikke jeg er veldig uenig med Ståle, men det er en debatt og for meg handler det om vi skal være med på en utvikling eller ikke. Og der vil jeg altså løfte det internasjonale perspektivet, sier han.