Det er ikke regjeringens skyld at folketallet i distriktene øker. Det er Vladimir Putins.
Publisert: 26.11.2024 13:05
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
– Myten om at den norske bygda dør, må avlives. Det er ikke sant, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Nationen.
Han har fått ferske befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå. Og nok en gang gjentar han at det er befolkningsøkning i landets mest grisgrendte kommuner. Det bor 8000 flere personer i Norges utkantkommuner enn for ett år siden.
Dette er blitt et av Vedums faste talepunkter når han skal forsvare Senterpartiets og regjeringens distriktspolitikk. Man kan forledes til å tro at billigere barnehage, gratis ferge og øvrig distriktspolitikk har virket. Har regjeringen endelig funnet oppskriften for å motvirke sentraliseringen?
Svaret er nei. Andelen av Norges befolkning som bor i de minst sentrale kommunene, er ikke høyere enn før. Økningen i distriktskommunene henger sammen med et helt annet forhold: Vladimir Putins angrepskrig mot Ukraina. Siden 2022 er det kommet over 85.000 ukrainske flyktninger til Norge. De er blitt bosatt i alle landets kommuner. Dette bidrar sterkt til den befolkningsøkningen Vedum jubler over.
Det er riktig at innvandring kan gi distriktskommuner nye innbyggere. Det er også et politisk valg å bosette flyktninger over hele landet. Men flyktninger fra Ukraina er ikke noe distriktspolitisk virkemiddel. Etter Vedums logikk kunne man jo tenke at det bare er å åpne slusene for alle ukrainere som vil komme hit. Men slik er det ikke.
De høye ankomsttallene representerer snarere en utfordring for mange kommuner.
De opplever kapasitetsutfordringer og press på tjenester, boliger og annet som trengs for å gi flyktningene beskyttelse. Nettopp derfor strammet regjeringen inn i håp om å redusere ankomstene. Dessuten har flyktningene i utgangspunktet midlertidig opphold. Det er noe Vedums partikollega, justisminister Emilie Enger Mehl, har vært nøye på å minne om.
Når Vedum konfronteres med at befolkningsøkningen skyldes krigen, roter han seg ytterligere bort.
– Vi sier aldri at Oslo har i overkant av 500.000 innbyggere, og at det er bare de etnisk norske som teller. Man tar også dem med innvandrerbakgrunn, sier han til Nationen.
Dette handler naturligvis ikke om etnisitet. Det handler om at tallene hans ikke viser det Vedum forsøker å få dem til å vise.
Å bruke en massiv flyktningbølge som argument for distriktspolitisk suksess, er bare en absurd lek med tall.