Advarslene sto i kø, men til ingen nytte. Nå gråter ansatte på jobb, pasientenes helse er i fare, og pengene renner ut. Hvem har ansvaret?
Publisert: 28.11.2024 14:30 | Oppdatert: 28.11.2024 14:45
Kortversjonen
- Journalsystemet Helseplattformen ble tatt i bruk til tross for faglige advarsler om potensielle problemer og dårlige erfaringer i andre land.
- Riksrevisjonen har rettet sin sterkeste kritikk mot prosjektet, som er farlig for pasientene, sliter ut ansatte og koster enorme summer.
- Aftenposten har forsøkt å få svar fra de mange involverte lederne om hvem som har ansvaret.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Natt til lørdag 12. november 2022 ble journalsystemet HelseplattformenHelseplattformenNy, felles pasientjournal og et pasientadministrativt system for sykehus, kommuner og fastleger i Midt-Norge. Selskapet Helseplattformen AS ble opprettet 1. mars 2019 og eies av Helse Midt-Norge (60 prosent) oginvolverte kommuner. Skal gi bedre flyt av pasientopplysninger mellom virksomheter som i dag bruker mange ulike systemer. taatt i bruk på St. Olavs hospital i Trondheim.
Det skjedde til tross for stor motstand. Fagfolk og helsepersonell hadde advart. Ansatte gikk i fakkeltog mot løsningen fra amerikanske Epic.
Erfaringene fra Danmark og Finland var dårlige.
Likevel ble systemet kjøpt inn og tatt i bruk, uten testing eller samfunnsøkonomiske analyser.
Det gikk som mange fryktet:
Men hvem har ansvaret for det som nå fremstår som en av Norges største IT-skandaler?
Mange ledere har vært involvert. Aftenposten har kartlagt de mest sentrale og stilt samtlige flere spørsmål.
Vi begynner øverst:
Helseministeren har det øverste ansvaret for helsevesenet.
Det er Helse- og omsorgsdepartementet som bestemmer hvem som skal sitte i styrene i de regionale helseforetakeneregionale helseforetakeneEt regionalt helseforetak (RHF) er en virksomhet som er eid av den norske stat og som har ansvaret for spesialisthelsetjenesten i en region. Det er fire regionale helseforetak. Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Disse eier og driver sykehusene, som er egne foretak underlagt de regionale foretakene..
Statsråden styrer også foretakene gjennom foretaksmøtetforetaksmøtetForetaksmøtet er den eneste arenaen hvor helseministeren kan utøve eierstyring overfor de regionale helseforetakene. .
Helse-Midt Norge, som har gjennomført Helseplattformen-prosessen, er et slikt foretak.
Jan Christian Vestre (Ap)
Helseminister siden 19. april 2024. Nestleder i Arbeiderpartiet. Har en master i rettsvitenskap og bakgrunn som daglig leder i familiebedriften Vestre AS.
Vestre viser til at det er hver enkelt virksomhet som har ansvaret for sine journalsystemer. Han skriver at han «ikke vil fordele skyld», men:
«Jeg merker meg jo at kritikken Riksrevisjonen retter mot Helse- og omsorgsdepartement først og fremst handler om forarbeidene og planleggingen av Helseplattformen. Dette arbeidet startet i 2016, og kontrakten ble inngått i 2019».
Ingvild Kjerkol (Ap)
Helseminister fra 2021 til april 2024. Gikk av etter avsløringer om plagiering i masteroppgaven. Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag. Er høgskolekandidat i drift og vedlikehold av EDB-systemer.
Kjerkol viser til at det var Bent Høie som ga grønt lys for å gi statlig lån til Helseplattformen-anskaffelsen i 2019.
«Dette er en beslutning som ble tatt under Solbergs regjering», skriver hun.
Bent Høie (H)
Helseminister 2013–2021. Var statsråd gjennom mesteparten av prosessen som endte med Epic som leverandør. Godkjente lån til prosjektet. Nå statsforvalter i Rogaland. Har toårig utdanning fra norsk hotellhøgskole.
Høie mener at det er styret og ledelsen i Helse-Midt Norge som har ansvaret for valg av leverandør.
Høie skriver at han var opptatt av at Helse Midt-Norge sikret kvaliteten og lærte av de dårligere erfaringene fra naboland.
«Jeg tok dem blant annet med på en studiereise til København for å være sikker på at de var oppmerksomme på utfordringene. Jeg var også tydelig på at de måtte fortelle medarbeidere og omgivelser at det ville oppstå problemer og at overgangen til nytt system ville bli krevende».
Så går vi videre til Helse Midt-Norge.
Det regionale helseforetaket har hatt det overordnede ansvaret for Helseplattformen-prosjektet.
Både valg av strategi, teknologi og leverandør er blitt gjort her.
Stig Arild Slørdahl
Var administrerende direktør i Helse Midt-Norge fra 2015 til august 2024. Har vært sentral gjennom hele prosessen med Helseplattformen. Har hatt direkte kontakt med toppledelsen i Epic og signerte kontrakten i 2019. Slo da fast at de hadde valgt riktig system. Tok doktorgrad i medisin i 1992 og har hatt en rekke lederstillinger og verv innen medisin og akademia.
Slørdahl har nå gått over i en retrettstilling som rådgiver i Helse Midt-Norge, med delvis hjemmekontor og 1,8 millioner i årslønn.
Han vil ikke svare på spørsmål.
«Det vil ikke være naturlig for ham som avgått ADADAdministrerende direktør. å mene noe om denne situasjonen nå», skriver kommunikasjonsdirektør Eiliv Flakne i en e-post.
Jan Frich
Administrende direktør i Helse Midt-Norge fra september 2024. Kom fra stillingen som administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Utdannet lege fra Universitetet i Oslo, og har doktorgrad i medisin og mastergrad i helseadministrasjon fra samme sted. Har hatt mange lederstillinger i helsevesenet.
Frich har ikke svart konkret på alle spørsmål, men skriver følgende i en uttalelse sendt fra kommunikasjonsdirektør Eiliv Flakne.
«Det gikk ikke som planlagt da Helseplattformen skulle innføres i Midt-Norge. Jeg mener Riksrevisjonen har gitt en rettmessig kritikk av innføringen av Helseplattformen. Rapporten inneholder gode anbefalinger for det videre arbeidet med å bedre brukervennlighet og optimalisere løsningen.»
Frich påpeker at mange gode og avanserte sykehus i verden, spesielt i USA, bruker Epic.
«Mitt inntrykk er at innføringsløpene har vært mer krevende og tatt lengre tid enn man forutså, men at man har brukt systemet til å endre arbeidsmåter og å digitalisere tjenestene» , skriver Jan Frich i Helse Midt-Norge.
Odd Inge Mjøen
Styreleder i Helse Midt-Norge. Har hatt rollen siden februar 2022 og var styreleder da Helseplattformen ble tatt i bruk, tross sterke protester fra helsepersonell. Bakgrunn som fylkesrådmann.
Mjøen har ikke svart på Aftenpostens henvendelse.
Kommunikasjonsdirektør Flakne skriver følgende i en e-post:
«Styret i Helse Midt Norge RHF har ansvaret for valg av løsning og for innføringen av Helseplattformen i regionen».
Og:
«Der vi står nå, er vi opptatt av å se fremover.»
Tina Steinsvik Sund
Styreleder i Helse-Midt Norge fra 2018 til 2022. Var styreleder da kontrakten med Epic ble signert i 2019. Bakgrunn som konserndirektør i Sparebank 1 SMN. Utdannet sivilingeniør.
Sund har ikke besvart Aftenpostens henvendelse.
Liv Stette
Nestleder i styret i Helse Midt-Norge. Har vært styremedlem siden 2015 – altså gjennom hele Helseplattform-prosessen. Bakgrunn som rådmann i Ålesund.
Stette har ikke besvart Aftenpostens henvendelse.
Hun har tidligere sagt til Sunnmørsposten at hun ikke vil svare på spørsmål.
Neste trinn er Helseplattformen AS.
Det er selskapet som har ansvaret for innføring og drift av den amerikanske journalteknologienden amerikanske journalteknologienHelseplattformen er levert av den amerikanske teknologigiganten Epic. Epic bruker et programmeringsspråk utviklet på 1960-tallet. Dette kalles Mumps, og det er et kjent utfordring at dette sliter i situasjoner der flere brukere skal jobbe med samme data samtidig..
Det er eid av Helse Midt-Norge og kommunene som bruker journalsystemet. Selskapet har rundt 500 ansatte.
Ingvild Kvernmo
Var eierdirektør i Helse Midt-Norge fra 1. mars 2023 og styreleder for Helseplattformen AS fra november 2023.
Overtok rollene etter sin far Nils Kvernmo. Ble i juni direktør i Arbeidstilsynet. Utdannet samfunnsøkonom.
Kvernmo peker på at prosessen skjedde før hennes tid.
«Helseplattformen var en del av en lengre prosess før jeg startet i Helse Midt. Rent formelt fikk Helse Midt-Norge oppdraget fra departementet i foretaksmøte 2016.»
Gunnar Bovim
Kom inn som styreleder i Helseplattformen AS i september. Tidligere NTNU-rektor. Administrerende direktør ved St. Olavs hospital fra 2006 til 2009 og i Helse Midt-Norge fra 2009 til 2013. Lege og professor i nevorologi.
Bovim sier han nå har fokus på forbedre kvalitetenforbedre kvalitetenHelseplattformen har fått mye kritikk for å være svært vanskelig å bruke. Regjeringen vil nå bruke 200 millioner kroner fra statsbudsjettet i et forsøk på å redusere problemet. på systemet.
«Jeg ser fremover, og har ikke kompetanse til å fordele skyld for historiske hendelser – annet enn som avisleser. Jeg forstår at aktørene kjenner seg igjen i Riksrevisjonens beskrivelser», skriver han i en e-post.
Siri Berg
Siri Berg er konstituert som administrerende direktør i Helseplattformen AS fra november 2023. Kom dra fra jobben som administrerende direktør i Helse Midt-Norges IT-foretak Hemit. Utdannet ved NTNU.
Siri Berg svarer i samme retning som Bovim.
«Jeg begynte i Helseplattformen høsten 2023. Jeg har ikke gått inn i ansvaret for historiske hendelser, men har fokus på det jeg kan gjøre noe med».
Håkon Grimstad
Var styreleder i Helseplattformen AS fra høsten 2019 til februar 2021. Ble deretter daglig leder for et kommunalt journalprosjekt i KS. Tidligere kommunaldirektør i Trondheim.
Grimstad sa i november 2019 at Helseplattformen-prosjektet var «dømt til å lykkes.»
Grimstad har ikke besvart Aftenpostens henvendelse.
Torbjørg Vanvik
Var programdirektør og senere administrerende direktør for Helseplattformen fra 2016 til mars 2023. Var sentral i utarbeidelsen av IT-strategien i Midt-Norge fra 2012, da som direktør for eierstyring.
Vanvik gikk av som Helseplattformen-direktør etter at hun sa at brukerfeil var årsak til problemer i systemet. Uttalelsene utløste massiv kritikk.
Vanvik har ikke besvart noen av Aftenpostens spørsmål. Hun skriver følgende i en SMS:
«Den dagen jeg vil fortelle min historie om Helseplattformen skal jeg ha full kontroll på kontekst, ordvalg og formuleringer uten at en journalist med egen agenda skal gis mulighet til å påvirke historien.»
Epic Systems
Amerikansk selskap som leverer programvare til helsevesenet. Har levert teknologi til sykehus i Finland og Danmark, med mye problemer og uro som konsekvens. Svært mange sykehus i USA bruker Epics løsninger. Selskapet ble opprettet og ledes av 81 år gamle Judith Faulkner, en av USAs rikeste kvinner.
Epic har ikke svar på konkrete spørsmål, men sendt en uttalelse på epost, signert visepresident Lars-Oluf Nielsen. Han skriver at Epic-innføringer er store transformasjonsprosjekt.
Han skriver videre at Helseplattformen er en av «hundrevis» av organisasjoner som har innført systemet systemet med «suksess».
Nielsen svarer ikke på hvem de mener har ansvaret for problemene. Han skriver at de jobber tett med Helseplattformen for å gjøre systemet bedre.