Groruddalen hardt rammet av kollektivstans i sommer. Mange har hverken T-bane eller tog store deler av sommeren.

1 week ago 15Ingenting går på skinner for Sebastian Tunem Arnestad fra Groruddalen i sommer. Både lokaltoget og T-banen er stengt.

Sebastian Tunem Arnestad måtte ta buss for bane fra Rødtvet og brukte nesten tre kvarter på reisen til Oslo sentrum tirsdag kveld. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Publisert: 11.07.2024 11:22

Kortversjonen

Tirsdag kveld tok Sebastian Tunem Arnestad buss for bane fra Rødtvet til Hasle for å bytte til T-bane inn til sentrum. Bussen kom frem akkurat idet T-banen kjørte fra Hasle.

– Det tok meg nesten tre kvarter før jeg var i Oslo sentrum. Vanligvis tar det cirka 20 minutter, Arnestad.

Han bor på Rødtvet og bruker T-banen tre–fire ganger i uken. I sommer er Grorudbanen stengt på grunn av vedlikehold. Ifølge Sporveien vil arbeidet forlenge levetiden på dagens infrastruktur.

Strekningen Hasle/Løren til Vestli er stengt i perioden 30. juni til 19. juli. Strekningen mellom Veitvet og Vestli forblir stengt helt frem til 18. august.

Bussen fra Rødtvet ble litt forsinket. Dermed rakk ikke Sebastian Tunem Arnestad T-banen fra Hasle. Det gjorde turen til Oslo sentrum ekstra forsinket. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Også lokaltoget er stengt

For Arnestad kunne lokaltoget til Oslo sentrum vært et alternativ. Toget går gjennom Alna og stopper på Nyland stasjon. Da ville turen til Oslo S tatt 30 minutter, men også lokaltoget mellom Lillestrøm og Oslo S er stengt til 22. juli på grunn av vedlikehold.

Togene er stengt blant annet fordi Bane Nor skal fornye kontaktledningsanlegget mellom Etterstad og Nyland. I tillegg skal plattformer på Haugenstua, Fjellhamar og Strømmen forlenges for tilpasning til nye og lengre togsett.

Arnestad er dermed en av mange groruddøler som står uten både tog og T-bane store deler av sommeren.

– Jeg planlegger en tur til Auli i Nes i neste uke. Da ville toget vært et godt alternativ for å komme meg til Oslo S siden T-banen er stengt, men nå går heller ikke det. Så nå vil også denne reisen ta lengre tid enn vanlig, sukker Arnestad.

Hver tirsdag skal Sebastian Tunem Arnestad til Oslo sentrum for å synge karaoke. I sommer har turen tatt mye lengre tid enn vanlig. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

– På toppen av det hele er også Stortinget T-banestasjon stengt i sommer. Det gjør alt litt mer slitsomt, legger han til.

Arnestad er heller ikke imponert av busstraseen som Ruter har valgt for buss for bane.

– Under stengningen av T-banen i 2016 hadde vi busser som kjørte rett til Sinsen T-banestasjon. Det gikk fort å komme ned til sentrum. Nå kjører bussene gjennom Linderud og Brobekk og bruker lang tid til Hasle der man kan bytte til T-bane, sier Arnestad.

Ruter: Begrenset med busser

Cathrine Myhren-Haugen er kommunikasjonssjef i Ruter. Hun skriver i en e-post at stengingen legges til sommerferien fordi det da er færre reisende.

– Har dere og Bane Nor hatt dialog om stengningene?

– Vi har hatt dialog. I hovedsak har dette dreid seg om hvor busstraseene skal gå, slik at vi ikke overbelaster ved å kjøre på samme strekning. Men vi er som nevnt avhengig av å gjøre vedlikehold når det er færrest reisende, og det er om sommeren.

I disse dager er både Grorudbanen og lokaltoget gjennom Groruddalen stengt på grunn av vedlikehold. Her står Sebastian Tunem Arnestad langs Trondheimsveien og venter på buss for bane. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

– Vurderte dere ekspressbusser i retning mot sentrum?

– Det er dessverre begrenset med busser i markedet. Dette gjør at vi må prioritere å dekke hovedtraseen. Men reiser man fra steder langs Trondheimsveien, som for eksempel Rødtvet, så har man alternativer som fører til Sinsen og sentrum. Linje 390 og 31 betjener Rødtvet og bruker henholdsvis 22 og 28 minutter til sentrum.

Når det gjelder valg av trase for buss for bane, skriver hun at den kjører den traseen som er oppsatt for best mulig å erstatte T-bane-tilbudet, og betjene alle stoppestedene som T-banen har.

– Dessverre vil buss for T-bane aldri være like bra som når T-banen går. Men på nevnte strekning er det 5 minutter forskjell på T-bane-tid og buss for T-bane. I tillegg til at det finnes alternative måter å komme til sentrum.

Bussen er det eneste alternativet for Sebastian Tunem Arnestad og mange andre i Groruddalen i disse dager. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Bane Nor: Nødvendig arbeid

Øystein Stavdal Paulsen er pressevakt i Bane Nor. Han skriver i en e-post at stengningene planlegges flere år på forhånd før de gjennomføres og legges til de periodene på året hvor det er færrest reisende, sommer og påske.

– Har dere og Ruter hatt dialog om stengningene?

– I forkant av stengningene har det vært dialog mellom Ruter og Bane Nor. Det er også verdt å nevne at det er en arbeidsgruppe med representanter fra blant annet Bane Nor, Ruter og Statens vegvesen, som planlegger stengninger langt frem i tid for blant annet å sørge for at ikke noen strekninger risikerer å stå uten hverken buss, tog eller T-bane, svarer ham.

– Hva synes dere om at mange passasjerer står både uten tog og T-bane?

– Vi forstår at reisehverdagen kan bli mer krevende for enkelte i perioden vi driver nødvendig vedlikehold. Men dette er som sagt arbeid som er helt nødvendig for å unngå driftsforstyrrelser senere.

Read Entire Article