Regjeringen mener statlig kontroll er viktig for å sikre stabile og gode tjenester. Go-Ahead mener politikken skremmer vekk seriøse aktører.
Publisert: 26.11.2024 10:37
Kortversjonen
- Regjeringen har vraket Go-Ahead fra togdriften på Sørlandsbanen og inngått en direktetildeling med Vy fram til 2027.
- Eftas overvåkingsorgan Esa vil granske om tildelingen er lovlig, noe Go-Ahead applauderer.
- Regjeringen mener statlig kontroll sikrer bedre tjenester, men Go-Ahead kritiserer tildelingen som politisk og uforutsigbar.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
For en snau måned siden ble det klart at JernbanedirektoratetJernbanedirektoratetJernbanedirektoratet er oppdragsgiver trafikkavtaler, som er offentlig kjøpt persontrafikk på jernbanen i Norge. Direktoratet har også et overordnet ansvar for jernbanesektoren. , på oppdrag fra Samferdselsdepartementet (SD), vraker Go-Ahead på trafikkpakke Sørtrafikkpakke SørStrekningene inkluderer Stavanger-Oslo, Stavanger-Egersund og Nelaug-Arendal, og går på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. . Det britiske selskapet har kjørt persontog der siden 2019.
Det skjedde etter at Erna Solbergs regjering satte ut togdrift på anbud som en del av JernbanereformenJernbanereformenJernbanereformen ble innført i 2017. Driften av norske jernbanestrekninger ble lagt ut på anbud. Hensikten med reformen var at den skal bidra til bedre effektivitet og ressursbruk..
I stedet valgte Jernbanedirektoratet å inngå en direkteavtale med Vy, som skal kjøre togene der når Go-Aheads avtale går ut i 2027.
I en pressemelding skrev SD at Vy-tildelingen er en kortsiktig løsning på inntil fem år og et unntak fra reglene i EUs fjerde jernbanepakkeEUs fjerde jernbanepakkeEUs fjerde jernbanepakke inneholder i hovedsak regler som skal føre til økt sikkerhet på europeisk jernbane, forenkle togreiser over landegrensene og styrke jernbanens konkurranseevne overfor andre transportformer. I tillegg innføres krav som legger til rette for økt bruk av konkurranse på likeverdige vilkår..
Nå sier EftasEftasEuropean Free Trade Association (Det europeiske frihandelsforbund – Efta) er en frihandelsavtale mellom Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Avtalen ble inngått i 1960, den gang med flere og andre medlemmer. I dag har også Efta ansvaret for å kontrollere landenes tilknytning til EØS-avtalen. overvåkingsorgan, EsaEsaEFTA Surveillance Authority, «stopp en hal».
I et brev Aftenposten har sett, skriver Esa at de i møter med norske myndigheter har uttrykt bekymring for hvorvidt tildelingen er lovlig. Nå skal de på eget initiativ granske saken.
– Vi oppfatter situasjonen i Norge som useriøs, svært uforutsigbar og i strid med gjeldende rett, sier Go-Aheads adm.dir. i Norge, Emil Eike.
Emil Eike
Administrerende direktør i Go-Ahead Norge.
Foto: Go-Ahead
Viktig med statlig kontroll
Hvorfor trengs en kortsiktig løsning?
Trafikkavtalene som Jernbanedirektoratet har inngått med SJ Norge om togtilbudene i nord og med Vy om togtilbudene i vest, utløper i 2028 og 2029.
Derfor ønsker SD å utsette inngåelse av en langsiktig trafikkavtale for trafikkpakke Sør til tidligst 2029.
De mener det gir Jernbanedirektoratet tid til å vurdere alle trafikkavtalene samlet, i lys av nye, strengere EØS-regler for trafikkavtaler, ifølge departementet.
SD skriver at regjeringen mener statlig kontroll over togtilbudet er viktig for å sikre stabile og gode tjenester i denne perioden.
I brevet understreker ESA at direktetildelinger som den for trafikkpakke Sør utelukkende kan gjøres under «særlige omstendigheter», men at reglene skal tolkes strengt.
Useriøst og uforutsigbart
– Det er nok det mest uforutsigbare vi som internasjonalt selskap har opplevd, sier Eike.
Ifølge Eike forhandlet Go-Ahead med Jernbanedirektoratet om forlengelse av kontrakten før disse «brått ble avsluttet» og Vy fikk kontrakten fra 2027.
– Vi ble svært overrasket, for å si det forsiktig.
Han mener tildelingen viser at det norske markedet later til å være styrt av politisk ideologi, og at selskaper som Go-Ahead må tenke seg om to ganger før de investerer her.
– Nå bør norske myndigheter fokusere på å løse de faktiske problemene på jernbanen, istedenfor å jage og skremme vekk seriøse aktører som jobber hardt hver dag for å skape arbeidsplasser og kundeopplevelser.
Han håper ESA-granskingen kan bidra til en «mer seriøs og forutsigbar jernbanesektor i Norge».
Les også
MDG mener det er krise på norsk jernbane. Det går ikke samferdselsministeren med på.
Vil svare på alle spørsmål
Samferdselsdepartementet kommer til å svare på alle spørsmål Esa måtte ha. Samtidig er de trygge på at direktetildelingen til Vy er i samsvar med reglene.
Det skriver statssekretær Cecilie Knibe Kroglund (Ap) i en e-post.
Kroglund bekrefter at Jernbanedirektoratet hadde flere møter med Go-Ahead i høst, men at en forlengelse ikke lot seg gjennomføre innenfor den gjeldende avtalen.
Cecilie Knibe Kroglund (Ap)
Statssekretær i Samferdselsdepartementet
Foto: Heiko Junge / NTB
– Samferdselsdepartementet fikk vite om dette samtidig som Go-Ahead ble informert, og det har ikke vært noen ordre fra departementet.
Til Eikes kommentarer om at kommersielle aktører må tenke seg om to ganger før de investerer i det norske markedet, sier Kroglund følgende:
– Denne regjeringen har et annet syn på hva som er riktig jernbanepolitikk for Norge, og vi tror vi får mest igjen ved direktetildeling. Men vi er likevel opptatt av at alle beslutninger tas i henhold til gjeldende regelverk.