Samtidig passer ikke alle sider ved flystyrten med en fuglekollisjon, påpeker ekspert. Andre spør hvorfor brannvesenet ikke sto klare.
Publisert: 29.12.2024 20:28
Kortversjonen
- 179 personer omkom i en flyulykke på Muan lufthavn i Sør-Korea søndag morgen. To overlevde.
- Flyet var fra selskapet Jeju Air og kom fra Bangkok.
- En mulig årsaken til ulykken er at flyet traff en eller flere fugler. Flyets svarte bokser er nå under gransking.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Til sammen 179 personer er meldt omkommet etter søndagens flyulykke i Sør-Korea. To har overlevd, begge besetningsmedlemmer.
Det gjør det til den dødeligste flyulykken i verden siden 2018.
Ulykken skjedde da en Boeing 737 fra selskapet Jeju Air skulle lande på Muan internasjonale lufthavn, sørvest i Sør-Korea, søndag morgen lokal tid. Flyet kom fra Bangkok.
Arbeidet for å finne ulykkesårsaken er allerede i gang. De første meldingene var om en feil med flyets hjul og understell etter sammenstøt med fugler.
Siden har Reuters meldt at flyvelederen advarte pilotene om fugler noen minutter før flyet landet. Også en av de to overlevende skal ha meldt om en såkalt «bird strike». Flyplassen i Muan har flest fuglekollisjoner blant alle flyplassene i Sør-Korea, ifølge tall fra Korea Airports Corporation.
En video av flyet CNN har vist, viser angivelig en kollisjon med en fugl, fulgt av en ildkule som kommer ut av den ene motoren.
Andre sider ved hendelsen er vanskeligere å få til å stemme med en fuglekollisjon. Landingshjulene var ikke nede. Flyet landet med stor fart, nokså langt inn på rullebanen.
Lufthansa-pilot og flysikkerhetsekspert Christian Beckert sier til Reuters at det er lite sannsynlig at fugler kan ha skadet understellet dersom det ikke var ute. Og hvis understellet var ute og ble skadet av fugler, ville det ha vært vanskelig å felle det inn igjen etterpå.
Kan skade et fly på mange måter
Pilot Jo Bjørn Skatval er nestleder i Norsk Flygerforbund og har jobbet med flysikkerhet i mange år. Han sier på generelt grunnlag at fugler kan skade et passasjerfly på mange ulike måter.
– De kan for eksempel slå ut eller ødelegge sensorer, utstyr og motorer. Jo større vekt fuglene har, dess større destruksjonskraft, sier Skatval.
– Kan det være noen sammenheng mellom «bird strike» og landingshjul som ikke er ute?
– Det er meget vanskelig å si. Men det er en del sensorer som kan skades, og det kan føre til ulike følgekonsekvenser av en «bird strike».
Generelt sett er det farligere for et fly å treffe fugler under avgang enn under landing, forteller Skatval, blant annet fordi motorene tåler mer når både de og selve luftfartøyet går på lavere fart like før landing.
Landet på Hudson River
Det mest kjente eksempelet på «bird strike» fra nyere tid, er US Airways flight 1549 i 2009. Etter avgang fra New York ble begge flyets motorer ødelagt av en gåseflokk. Pilot Chesley «Sully» Sullenberger klarte likevel å glidefly det store passasjerflyet inn til landing på Hudson River, og alle de 155 om bord overlevde. Hendelsen ble senere filmatisert i filmen «Sully».
Også i Norge har det skjedd alvorlige hendelser etter «bird strike». Fire norske jagerfly har styrtet etter fuglekollisjon, sist gang i 2001.
Zoolog Christian Kierulf Aas, forsker ved Fly/fugl-kontoret, som er rådgivende instans for Luftforsvaret, opplyser at det skjer rundt 200 kollisjoner mellom fugl og fly på norske flyplasser årlig. Flesteparten gir ingen skader på flyet.
– Det mest kritiske er at fugler ødelegger motorer. En fugl kan også gå gjennom frontruten på et fly, men det skal veldig mye til. Om en fugl treffer understellet, skal det ganske mye til for at understellet ikke fungerer, sier Aas.
Har funnet svarte bokser
Det er ikke slått fast at fugler var en del av årsaken til ulykken. Myndighetene i Sør-Korea åpnet søndag etterforskning. Begge de svarte boksene er funnet. En av dem er skadet og vil derfor ta lengre tid å analysere, skriver The Guardian.
Kapteinen på flyet skal ha meldt «mayday» tre minutter før landingen. Flyekspert Geoffrey Thomas sier til Reuters at det gir opphav til flere spørsmål:
– Hvorfor la ikke brannvesenet skum på rullebanen. Hvorfor sto de ikke klare da flyet traff bakken, og hvorfor landet flyet så langt ned på rullebanen?, spør Thomas.
Avinor: Sikrer norske flyplasser
Avinor har ansvaret for å sikre norske flyplasser mot fuglekollisjoner. Jon Fredrik Løvberg, avdelingsleder for flysidedrift, skriver i en e-post at de jobber med både kortsiktige og langsiktige tiltak for å redusere risikoen for «bird strike».
- I en radius på opptil 15 km fra flyplassen er Avinor kritiske til etablering av anlegg som kan tiltrekke seg fugl, slik som fiskeoppdrett, fiskemottak eller søppelfyllinger.
- Innenfor lufthavnområdet følger bakke- og tårnpersonell med for å identifisere fugleaktivitet. Ved uønsket aktivitet samtidig som det foregår avgang eller landing, vil det være aktuelt å forsøke og skremme bort fugler.