Gigantduell i bokseringen: – Går inn i historien som en av de store

1 month ago 30Tyson Fury (35) mot Oleksandr Usyk (37) blir historisk uansett utfall. Natt til søndag krones den første ubeseirede tungvektsmesteren i boksing siden 1999.

Tyson Fury (t.v.) og Oleksandr Usyk avbildet i forbindelse med torsdagens pressekonferanse. Foto: ALI HAIDER / EPA / NTB

Publisert: 18.05.2024 16:03

– Jeg har møtt mestere før, jeg har møtt ubeseirede, olympiske mestere, men jeg har aldri møtt en mester i to vektklasser. Det gjør at han er på toppen, sa Fury nylig til DAZN.

Usyk hadde følgende kommentar:

– Jeg har forberedt meg til denne kampen i 22 år.

Proffboksingen er alt annet enn oversiktlig grunnet et mylder av forbund, men når Usyk og Fury barker sammen i den DAZN-sendte duellen i Riyadh, Saudi-Arabia er det ingen tvil:

Vinneren er ubestridt mester i alle de store forbundene.

– Denne kampen har vært vanskelig å få til. Det har vært utsettelser og mye som har tatt litt fokus bort fra hvor stort dette egentlig er, sier boksekommentator Thomas Hansvoll til VG.

Venter taktisk Usyk

Han har selv gått VM-kamp i lett tungvekt, og setter tungvektsduellen i perspektiv:

– Dette går inn i historien som en av de store, men det er vanskelig å si hvem som er favoritt. Mye kommer an på hva slags tilstand Tyson Fury er i.

Hansvoll mener at Fury var på sitt beste da han slo Vladimir Klitsjko i 2015, og i den første kampen mot Deontay Wilder i 2018.

– Jeg tror kampene mot Wilder tømte ham litt. Det var tøft både psykisk og fysisk. Fury har vært mer stabbete i stilen etterpå. Mot Francis Ngannou virket det ikke som om han hadde trent skikkelig - kanskje det var oppvåkningen han trengte, undrer Hansvoll og legger til:

– Usyk kommer til å bokse veldig taktisk og ikke være spesielt opptatt av å underholde. Dette blir uansett spennende når det er så mye på spill.

Tyson Fury (t.v.) og Oleksandr Usyk avbildet på trening denne uken. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP / NTB

Sist gang det sto like mye på spill var da Lennox Lewis slo Evander Holyfield i Las Vegas i november 1999. Da lå fire store titler (IBF, IBO, WBA og WBC) i potten i tillegg til den såkalte lineære tittelenlineære tittelenMesteren som har slått mesteren helt tilbake til 1800-tallet. .

Uten tap

Siden da har forbundenes VM-titler vært spredt rundt. Fra midten av 2000-tallet og frem til 2015 var det brødrene Vitalij (WBC) og Vladimir Klitsjko (IBF, IBO og etter hvert WBO) som var de dominerende tungvektsmesterne, men de hadde lovet sin mor å aldri møte hverandre i kamp.

Ingen av mødrene har klart å forhindre denne etterlengtede duellen, og begge bokserne står altså uten tap før helgens kamp. Oppladningen har vært preget av dårlig stemning.

Les også: (+) Historien om Tyson Fury: Fra bøtteknott til boksekonge

Mandag kokte det fullstendig over for Furys far, John, i møte med Usyks team. I en konfrontasjon under et pressetreff skallet han ned én av hjelperne i Team Usyk, Stanislav Stepchuk.

 Slik så John Fury ut etter å ha skallet til Stanislav Stepchuk i Team Usyk. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB

– Det er flaut. Hvis faren min hadde oppført seg sånn på en pressekonferanse hadde jeg dratt ham vekk og fortalt ham hva jeg synes, sa tidligere proffbokser Tony Bellew til talkSport.

Han havnet selv i bråk med pappa Fury etter hendelsen. Bellew jobber nå som kommentator og ekspert, og har uttalt at han tror Usyk vinner over Fury.

Natt til søndag, norsk tid, kommer svaret på om han får rett.

Read Entire Article