Georgias president bruker veto mot ny «utenlandsk agent»-lov

1 month ago 29President Salome Zourabichvili har tildligere kalt loven for «uakseptabel».

Foto: AP / NTB
  • Bilde av Marius Medby
lørdag 18. mai kl. 16:29

Flere tusen har demonstrert mot den omstridte loven. Lørdag tar president Salome Zourabichvili grep, og legger ned veto mot loven.

– I dag la jeg ned veto mot en russisk lov som strider mot vår grunnlov, motsier alle europeiske standarder og dermed representerer et hinder for vår europeiske vei. Dette vetoet er fullstendig lovlig og vil bli forelagt parlamentet i dag. Denne loven er ikke gjenstand for noen endring, evt. forbedring, og er derfor et enkelt veto. Denne loven bør oppheves, sier presidenten lørdag.

Presidenten har tidligere sagt at hun vil bruke veto mot den omstridte loven. Hun har kalt loven «uakseptabel»

– Det er uakseptabelt fordi det gjenspeiler en vending av de georgiske holdningene til det sivile samfunnet, mot media og til anbefalingene fra EU-kommisjonen som ikke er i samsvar med det som er vår erklærte politikk om å gå mot en europeisk integrasjon, sa hun tidligere denne uken.

Georgias nasjonalforsamling sa tirsdag ja til en lov som betyr at virksomheter som finansieres med midler fra utlandet, blir stemplet som utenlandske agenter.

Loven innebærer at myndighetene kan kreve fullt innsyn i ikke statlige virksomheter som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet. I Georgia gjelder dette spesielt uavhengige medier og sivile organisasjoner som driftes ved hjelp av midler fra vestlige institusjoner og stiftelser.

Kritikerne mener at loven fører Georgia i autoritær retning og viser til at en lignende lov i Russland er blitt brukt til å kneble uavhengige medier og menneskerettsorganisasjoner.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article