Georgia er på vei mot Ukraina og avgrunnen, ifølge Putins støttespiller

1 month ago 37



Hvorfor trosser georgiere vannkanoner og tåregass i kampen mot en nyvalgt statsminister?

Natt til mandag varmet demonstranter seg ved barrikadene de har bygget utenfor parlamentsbygget i Tbilisi. Foto: Zurab Tsertsvadze, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 02.12.2024 17:24

Kortversjonen

– Georgia beveger seg raskt langs den ukrainske veien, ned i avgrunnen, sa Dmitrij Medvedev søndag. Han er en av Vladimir Putins støttespillere og kjent for harde utspill mot Russlands motstandere. Medvedev var statsminister den første perioden Putin var president, og president i perioden Putin var statsminister.

Sammenligninger mellom Georgia og Ukraina har kommet flere ganger fra Russland de siste dagene. For demonstrantene i Georgia oppleves det som en kraftig trussel.

Hva er det egentlig som skjer i det lille landet?

Historien kaster skygge

Man kan ikke forstå det som skjer i Georgia nå, uten å lese litt om landets historie med Russland. I 1800 ble Georgia en del av tsarenes Russland.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 erklærte Georgia seg som en selvstendig stat. Den røde arme invaderte i 1921, og Georgia ble en del av Sovjetunionen.

Protester mot styret fra Moskva vokste gjennom 1980-tallet. Etter at Estland, Latvia og Litauen erklærte selvstendighet fra Sovjet, kom Georgia etter i 1991.

Forholdet til Russland ble ekstra vanskelig på grunn av at de to regionene Abkhazia og Sør-Ossetia brøt ut av Georgia med russisk hjelp. Russland er nesten alene om å anerkjenne begge regionenes selvstendighet.

EU-kamp på georgisk. Politiet brukte vannkanoner mot demonstrantene som protesterer mot at prosessen mot EU-medlemskap er satt på pause. Foto: Irakli Gedenidze, Reuters/NTB

Valget mellom Europa og Russland

Meningsmålinger viser at 80 prosent av georgierne ønsker at landet skal bli EU-medlem.

Målet om EU-medlemskap ble skrevet inn i Georgias grunnlov i 2018. Den gangen satt partiet Georgisk drøm i regjering. Senere har partiet og dets statsminister Irakli Kobakhidze blitt mer skeptisk til den provestlige kursen. Han sa at målet er «medlemskap med verdighet». Det oppfattes som at alt skal være på Georgias premisser. Og det er urealistisk.

Kobakhidze møtte sterke protester i EU da han innførte en «åpenhetslov» som ville stemple organisasjoner med støtte fra utlandet som «fremmede agenter». Loven minner om lover vedtatt i Russland. I ettertid hevdet han at en EU-kommissær truet ham på livet for å få trukket forslaget.

Hva med valget i høst?

Da Kobakhidze vant parlamentsvalget i oktober, var opposisjonen og vestlige observatører raskt ute med påstander om valgfusk. De hevder at den russiske regjeringen bidro til seieren, der partiet fikk 54 prosent av stemmene. EU krever omvalg.

Dersom russerne investerte for å få Kobakhidze i statsministerstolen, fikk de raskt avkastning. Noe av det første han gjorde, var å si at spørsmålet om EU-medlemskap utsettes til 2028.

Lørdag sa det amerikanske utenriksdepartementet at samarbeidet med Georgia settes på pause. «Georgisk drøms forskjellige antidemokratiske handlinger er i strid med kjernen i partnerskapet mellom USA og Georgia», heter det i uttalelsen.

Kobakhidze svarte med å si at dette bare er midlertidig. Han forsikret at han allerede er i kontakt med påtroppende president Donald Trump.

Statsministeren står mot presidenten

President Salomé Zourabichvili er en av dem som hevder at statsministeren jukset seg til valgseier. Derfor nekter hun å anerkjenne parlamentet som ble valgt i oktober. Hun insisterer på å bli sittende som president etter at perioden hennes utløper 16. desember.

Etter planen skal det nye parlamentet velge en ny president 14. desember.

Politiet anklages for å bruke unødvendig mye vold mot demonstrantene. Foto: Zurab Tsertsvadze, AP/NTB

Hundrevis i fengsel

Som fritt land har Georgia hatt flere perioder med kraftige protester. Men demonstrasjonene de siste dagene er blant de aller sterkeste. Regjeringens reaksjon er beinhard.

Søndag sperret opp mot 100.000 demonstranter området rundt parlamentet, melder Politico. Det ble meldt om branner inne i bygningen. Myndighetene brukte vannkanoner og tåregass. Videofilmer publisert på sosiale medier viser politi som banker løs på demonstranter.

Hundrevis skal være fengslet. Det er meldt om 44 sykehusinnleggelser.

Demonstrantene vet hva Medvedev og andre russere mener, når de snakker om samme vei som Ukraina.

I 2003 opplevde Georgia den såkalte Roserevolusjonen, etter påstander om at president Eduard Sjevardnadse sto bak massivt valgjuks. Demonstranter med roser i hendene tvang seg inn i nasjonalforsamlingen. Sjevardnadse måtte flykte.

Read Entire Article