Frykter atomkatastrofe etter skader på kjernekraftverk

6 days ago 12Fredag ble deler av kjernekraftverket i Zaporizjzja ødelagt av et militærangrep, ifølge kraftverkets ukrainske operatør. Det får Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til å slå alarm.

Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Foto: AP / NTB

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder.

Det sier sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, i en uttalelse ifølge Reuters.

Grossi sier han er svært bekymret for ødeleggelsene fredagens angrep førte til.

En av kraftverkets reaktorer er ute av drift som følge av angrepet. Det er også kommet alvorlige skader på en stasjon der nitrogen og oksygen oppbevares.

I tillegg skal det ha kommet skader på en hjelpebygning. Det melder selskapet som drifter kjernekraftverket, Energoatom, på Telegram.

Rafael Grossi er sjef i Det internasjonale atomenergibyrået. Han frykter for hva som kan skje ved kjernekraftverket i Ukraina. Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Anklager hverandre

Både Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak fredagens angrep.

Kjernekraftverket, som er Europas største, har siden mars vært under russisk okkupasjon. Det blir likevel i hovedsak driftet av ukrainske arbeidere.

– Det er fortsatt risiko for lekkasje av hydrogen og radioaktive stoffer, og brannfaren er også høy, skriver Energoatom videre.

IAEA har i flere måneder ønsket å sende inspektører til kjernekraftverket i Zaporizjzja. Ukraina har nektet inspektørene adgang og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.

Det russisk-kontrollerte kjernekraftverket ligger like utenfor den ukrainske byen Enerhodar. Bildet er tatt 4.august. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Ustabil og utrygg

Ifølge Grossi er angrepene fredag bare de siste i rekken av en lang rekke av mer og mer alarmerende meldinger fra Zaporizjzja.

Onsdag denne uken sa Grossi at situasjonen ved kraftverket er ustabil og utrygg.

– Hvert prinsipp for atomsikkerhet er blitt brutt. Det som står på spill her, er ekstremt alvorlig, graverende og farlig, sa Grossi da.

– Situasjonen er ustabil. Vi kan ikke tillate at det fortsetter, la han til.

Read Entire Article