Kommunen har fått ny millionregning i forbindelse med ski-VM. Nå vil finansbyråden vurdere om kommunen skal være medarrangør ved neste store arrangement.
Roy Tommy Bråten
Publisert: 22.01.2025 11:41 | Oppdatert: 22.01.2025 11:56
Før jul var finansbyråd Kjetil Reinskou kritisk til transportløsningen rundt VM. Nå er han igjen oppgitt.
Granåsen er som kjent bygget som et hverdagsanlegg, så man tok ikke alle investeringene som trengtes for å gjennomføre et VM.
Men for å holde VM-standard må det bygges og leies en del provisorier som blant annet mediesenter, kontorer, kafé, kommentatorbokser, publikumstribuner, storskjermer og smøreboder.
Les også
Blir bevæpning under VM
Worst Case: 85 mill.
Bystyret har tidligere vedtatt å legge inn 51,2 millioner kroner til kommunens forpliktelser til provisorier. Nå viser det seg at summen blir 71,2 millioner kroner. Dermed må en allerede hardt økonomisk presset kommune ta 20 millioner ekstra fra disposisjonsfondet.
Saken skal opp i bystyret rett før VM starter om en drøy måned.
Med disse 71 millioner kroner, samt andre utgifter og garantier, risikerer kommunen en utgift på 85 millioner kroner som engangskostnad. I tillegg kommer byggingen av selve anlegget.
Les også
Hardt ut mot AtBs bussplan under ski-VM: – Har ikke tillit
– Svært uheldig
Reinskou sier det er VM-selskapet som skal stå for innkjøpene, både på det kommunen skal betale, og det som VM-selskapet betaler.
– Det er en del ting som er i skjæringspunktet her, men den prosessen har ikke vært god nok. Man har vært for sen ute i forhandlinger, som gjør at man sannsynligvis står igjen med en større regning enn det man burde, sier Reinskou.
I saksfremlegget står det: «Byrådet vurderer det som svært uheldig at deler av provisoriene er kommet i tidsnød i inngåelse av avtaler, slik som for eksempel leveransen av containere/smøreboder, da dette har begrenset mulighetene generelt og særlig LOC (Ski-VM Trondheim 2025 AS) posisjon som forhandlingspart.»
– Dialog
Som tabellen i saksfremlegget viser kan cirka 12 millioner legges på prisstigningen. Men Reinskou er klar på at for eksempel prisen på containere/smøreboder kunne vært mye lavere.
– Det har vært relativt harde forhandlinger de siste to månedene for å komme i mål, blant annet for containerne/smørebodene som må hentes fra Ungarn. Det tok lang tid før de kom, og kostnaden på det blir en helt annen enn om man hadde vært tidligere på banen, sier han.
I tillegg innrømmer han at det ikke har vært god nok dialog mellom kommunen og VM-selskapet om disse kostnadene.
– Både denne og saken om publikumstransport er tydelige eksempler på at VM er dyrere enn nødvendig fordi man kommer for sent i gang med forhandlinger, mener Reinskou.
I saken heter det: «Byrådet erkjenner at det har vært krevende å ha full oversikt over kostnader knyttet til anskaffelse og etablering av provisorier. Byrådet vil likevel ta initiativ til en evaluering av hvordan samhandlingen mellom kommunen og skiforbundet/LOC har fungert med hensyn til dette»
Adresseavisen har vært i kontakt med Kristin Mürer Stemland, som er operativ leder og sportssjef for VM. Hun har foreløpig ikke besvart kritikken.
– Må ta en fot i bakken
Finansbyråden har tro på at VM blir en folkefest i Trondheim, og sier han gleder seg.
– Men det må gjøres noen vurderinger av en kost-nytte-effekt for kommunen. Vi trenger også at skimiljøet og idrettsmiljøet tenker på dette. Når du ser situasjonen i kommuneøkonomien, og prospektene for hva som skjer fremover her, så må vi ta en reell fot i bakken etter VM. Vi trenger å få med oss Internasjonale Skiforbundet til å senke standardene, sier han.
I saksfremlegget heter det: «Kompleksiteten med store arrangementer og krav fra internasjonale forbund slik som ved VM på ski, medfører at byrådet nøye vil vurdere om det i fremtiden er aktuelt for kommunen å gå inn i nye vertskaps- /medarrangørroller, slik kommunen har gjort med VM på ski.»
–Mener du at Trondheim ikke bør ta på seg store arrangement fremover?
– Vi må i hvert fall få med oss, i dette tilfellet, skiforbundene til å ha en gjennomgang av hva som virkelig er nødvendige kostnader, sier han.
Snart nytt stort arrangement
Og varsler at han ønsker en rask evaluering etter VM av det som har skjedd av overskridelser.
– En av grunnene til at jeg ønsker en rask evaluering, er at vi nå setter i gang arbeidet mot 2030-jubileet. Og sjøl om 2030-jubileet blir en helt annen greie, så er jo også der tanken å etablere et 2030-selskap som kommer til grensegangen mot kommunen. Så der vi har bomma rundt ski-VM, må vi lære av så vi ikke gjør samme feil når vi jobber med 2030-jubileet, sier han.