«Får vi en bane der vi kan trene om vinteren, er det veldig mange som unngår et dårligere miljø. Særlig i dette området.»
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 05.12.2024 10:32 | Oppdatert: 05.12.2024 10:53
Sajawal Ali Ahmed (15) ser alvorlig utover rommet i Stovner sportsklubbs lokaler.
Trener Kissma Kamara og lagkompis Ali Nader (15) nikker og stemmer med i budskapet.
– Det har vært tøft å se at man har tilgang på bane andre steder i Oslo og ikke her. Det er litt urettferdig, synes jeg. At vi må på joggeturer eller gjøre ting vi ikke burde gjort, i stedet for å få spille og ikke får utnyttet det vi har, sier Nader.
Det er et halvt år siden VG skrev om den delte fotballbyen.
Forskjellene på hvem som har tilgang til oppvarmet kunstgressbane var store.
De ressurssterke bydelene i Oslo har tilgang på langt flere baner med undervarme og kan trene hele året.
Situasjonen er spesiell akkurat her på Stovner.
For under beina på Kader, Kamara og Ahmed er det opplegg for undervarme.
Problemet er at klubben ikke har råd til å drifte det.
Men et område som i utgangspunktet skal bli kaldt og mørkt, kan forvandles til et sted fullt av lys og liv når kuldegradene for alvor treffer hovedstaden.
De trenger 800.000 kroner fra Oslos politikere. Ellers slukkes lyset her for resten av vinteren, akkurat som foregående år.
– Det ser trist ut her da, sier Nader.
– Jeg blir litt lei meg når det bare er snø på banen som vi egentlig kunne brukt. Nå virker det som det er en mulighet for det, sier Ahmed.
Fremskrittspartiets bystyremedlem Ingeborg Bjørnevik får ordet.
– Vi sitter i en bydel preget av en del sosiale utfordringer. Da er et av de viktige tiltakene å kanalisere ressursene til idretten. Dette er et eksempel på lavthengende frukt. Da er det helt ubegripelig for meg at man ikke kan legge penger på bordet for å få tilbudet her i gang.
Ingeborg Bjørnevik
Bystyremedlem, Fremskrittspartiet
– Oslo kommune er på Norgestoppen når det kommer til mangelfull kapasitet på anlegg. Det er rett og slett en skandale, mener jeg. Vi kan ikke leve med en slik situasjon. Da kan man i hvert fall plukke de lavthengende fruktene som her. Det gjenstår bare litt kommunal avlastning, sier Bjørnevik.
I disse dager foregår det budsjettforhandlinger i bystyret.
Fremskrittspartiet er såkalt «budsjettpartner» til byrådet«budsjettpartner» til byrådetI dag består Oslos byråd, som enkelt sagt betyr hovedstadens «regjering», av et mindretall. Nemlig Høyre og Venstre. For å få sitt budsjettforslag gjennom må byrådet ha flertall. Derfor styrer Høyre og Venstre hovedstaden med støtte fra Frp og KrF. Partiene inngikk en samarbeidsavtale i 2023. og sier de vil kjempe for at Stovner skal få den snaue millionen de trenger for å holde aktiviteten gående gjennom vinteren.
Høyres idrettsbyråd Anita Leirvik North svarer slik:
– Kunstgressbanen på Jesperud Jesperud Banen på Stovnerer kommunal, men undervarmeanlegget på banen er eid av klubben som har stått for driften. Vår byrådsavdeling har fått beskjed om at styringsanlegget heller ikke er i stand. Jeg vil nå se på muligheten for å få istandsatt undervarmeanlegget.
– En eventuell drift av undervarmen må behandles i ordinære budsjettprosesser, men det fordrer at styringsanlegget fungerer, påpeker Leirvik North.
Anita Leirvik North
Idrettsbyråd
Kissma Kamara er trener både for de aller yngste i klubben og 15-åringene.
Sist vinter trente de en gang i uken sammen innendørs.
Han sier det til tider er altfor mange stuet sammen i en sal og at det minner mer om å bare holde folk i aktivitet, enn en fotballtrening.
De andre fellestreningene var joggeturer. Laget vil ha mer.
En vinteråpen fotballbane ville også frigjort tid i hallen til de syv andre idrettene i klubben.
Kissma Kamara
Trener for Stovners G15-lag
Kamara minner også om at en vintervarm bane ikke bare er bra for den organiserte aktiviten:
– Det er jo mange som spiller uorganisert her fra våren til høsten. Det tror jeg også hadde skjedd på vinteren, sier han.
Stovner bydel har en betydelig høyere andel lavinntekthusholdninger med barn enn snittet av Oslo, ifølge kommunens egne tall.
Det samme gjelder trangboddheten, for å nevne noe.
Der ligger også hovedbudskapet for dem som lever og ånder for klubben.
Mariann Utstumo
Daglig leder i Stovner sportsklubb
– Vi ønsker å få med alle barn og ungdom. Det klarer vi ikke i dag. Bare det å ha en fotballbane å trene på på vinteren er ett veldig viktig tiltak. Det er så rart at et anlegg med undervarme har stått der uten at man har hatt råd til å bruke det, sier daglig leder Mariann Utstumo, klubbens eneste faste ansatte.
Hun fortsetter:
– Hvorfor bygge det uten å ha råd til å bruke det? Av alle politiske saker må vel dette være noe av det enkleste? Lav kostnad og store potensielle positive effekter. Hvor vanskelig kan det være?
Espen Myrbakken, leder av fotballavdelingen og ansvarlig for rundt 500 spillere, sier dette:
– Skal vi klare å engasjere ungdommen så er vi avhengig av en møteplass. En gang i uken holder ikke. Behovet er skrikende. Vi er en breddeklubb som skal være for alle. Vi vet hva det koster samfunnet hvis noen sakker ut av det og kommer på gal kurs. Det koster millionbeløp. Vi må ha arenaer der vi kan drive holdningsskapende arbeid.
Han sier det ikke er lett å leie andre steder, heller. Kapasiteten er sprengt i de nærmeste bydelene. Å få de aller yngste til å reise langt er også vanskelig.
Espen Myrbakken
Leder av fotballavdelingen i Stovner sportsklubb
Oslo idrettskrets ved generalsekretær Magne Brekke sitter og lytter. Det samme gjør Tore Jarl Bråteng i Oslo fotballkrets.
– En million cirka i driftskostnader er en kostnad klubber på Oslo vest klarer å ta selv. Det er ikke praktisk mulig for en klubb som Stovner. Du skal kunne trene tre-fire ganger i uken på Stovner, som på Korsvoll og Heming og andre steder. Det er helt avgjørende viktig, sier Brekke.
Magne Brekke
Generalsekretær Oslo idrettskrets
– Det er flere bydeler bare i Groruddalen-området uten en eneste bane med undervarme. Vi kjemper for å få gjort noe med det. Her er infrastrukturen på plass allerede - det handler bare om å sette det i drift. Den avgjørelsen bør være åpenbar for politikerne, sier Bråteng.
– Det er behov andre steder også. Men denne må stå først i køen fordi det er så lett tilgjengelig.
Tore Jarl Bråteng
Leder av Oslo fotballkrets
Oslo idrettskrets har vært blant Oslo kommunes største kritikere rundt anleggssituasjonen i hovedstaden.
Brekke har samtidig forståelse for at kommunen er i en hardt presset økonomisk situasjon, men argumenterer med at «å investere i frivilligheten er noe av det klokeste man kan kan gjøre».
– Den kraften at det blir moro her på Stovner igjen, at man får noe nytt, det kan skape stor giv. Men det er jo tungt når du må stenge banen, sier Brekke.