For første gang på syv år øker andelen unge utenfor jobb og skole: – Veldig alvorlig

1 month ago 20



– Det er veldig alvorlig, sier Høyres Henrik Asheim om utviklingen i ungt utenforskap. - Velkommen etter, svarer Tonje Brenna (Ap) om Høyres tiltak.

Henrik Asheim vil ha en ny ytelse for å få unge i utenforskap i jobb. Foto: Javad Parsa / NTB
  • Odd Inge Aas

Publisert: 29.11.2024 16:19

Kortversjonen

– Vi kan ikke ha et systemet som parkerer folk i 20-årene på utsiden av arbeidslivet, sier Asheim til Aftenposten.

Høyre vil ha en ny arbeidsrettet ungdomsytelse.

– Den skal ikke stille spørsmål om hvor syk du er, men hva du faktisk kan bidra med, fortsetter han.

Høyre vil bruke 100 mill. kr på en full utrulling av denne ytelsen allerede fra 1. januar. Asheim sier pengene er inne i deres alternative statsbudsjettalternative statsbudsjettEt budsjettforslag som legges frem av et politisk parti som ikke er i regjering, som et alternativ til regjeringens budsjett. for neste år. Det ble lagt frem onsdag.

Han peker på at det siste året ble 5000 flere uføre.

– For første gang siden 2017 så vokser andelen unge som faller ut av arbeid og utdanning. Det er veldig alvorlig, sier Asheim.

Tall fra Nav viser at andelen unge under 30 år utenfor jobb og skole sank jevnt og trutt fra 2018 til 2022 (fra 18,7 til 15,3 prosent).

I 2023 steg det igjen (til 15,8 prosent).

111.000 i denne gruppen står nå utenfor.

Kritiserer regjeringen

Høyre vil at den nye ytelsen skal gjelde unge under 30 år som kommer inn i NavNavArbeids- og velferdsetaten i Norge, som blant annet har ansvar for arbeidsmarkedstiltak, trygdeytelser og sosiale tjenester.-systemet.

I dag må det være helserelatert for at disse skal få hjelp av Nav, mener Asheim.

– Det gjør at mange unge, som kanskje har falt ut av videregående eller sliter med ulike psykiske utfordringer, blir møtt med «hvor syk er du?» sier han.

Asheim vil heller ha det han kaller en aktivitetsrettet modell.

– De skal først få økonomisk hjelp, så skal vi bruke kreftene på å hjelpe dem tilbake i jobb. Altfor mange av dem ender i dag på arbeidsavklaringspengerarbeidsavklaringspengerEn midlertidig ytelse fra Nav som skal sikre inntekt i en periode hvor man på grunn av sykdom eller skade trenger hjelp til å komme i arbeid. og så på uføretrygd.

Han mener regjeringen ikke gjør nok på dette området. Et arbeid med arbeidsorientert uføretrygd ble lagt til side etter et budsjettforlik med SV.

Han mener heller ikke at regjeringen leverer på løftet om en ny ungdomsytelse i budsjettet for neste år.

– De kommer med 30 millioner til å utvikle et forsøk i Nav. Det skal tre i kraft høsten 2025. Da har det gått 4 år siden Støre-regjeringen tiltrådte, og ingenting har skjedd, hevder Asheim.

Han mener 100 mill. kr, slik Høyre foreslår, vil være nok til at ordningen kan tre i kraft fra 1. januar.

Ikke uføretrygd til de under 30

Høyre har tidligere sagt at de ikke ønsker at folk under 30 år, unntatt det de kaller «de åpenbare tilfellene», skal få uføretrygd.

Asheim peker på at ulike psykiske utfordringer er blitt mer utbredt.

– Da kan aktivitet være en medisin i seg selv, mener han.

Helserelaterte ytelser øker med 20,7 mrd. kr i statsbudsjettet for neste år.

Høyre vil ha en større reform av ytelsene i Nav og se på innholdet i og kravet til å få den enkelte av dem.

Brenna: Bruker 770 mill. på ulike tiltak

Arbeidsminister Tonje Brenna sier at hun «registrerer at Høyre kopierer regjeringens politikk om et arbeidsrettet ungdomsprogram, hvor helsetilstand ikke er et inngangsvilkår».

– Vi ønsker at unge skal bruke kreftene på å komme i jobb framfor å dokumentere sykdom. Jeg ønsker derfor Høyre velkommen etter, sier Brenna.

Hun ber Asheim følge med på hva regjeringen faktisk gjør.

– Regjeringen har foreslått å styrke tiltakene for å få flere i jobb med 770 mill. kr neste år. Dette brukes også på unge. Blant annet utvikler vi flere lavterskeltilbud for utsatte unge, i tillegg til det nye ungdomsprogrammet. I forslaget til statsbudsjett for neste år bruker vi totalt 11,6 mrd. kr på arbeidsmarkedstiltak. Det er en kraftfull satsing, mener Brenna.

Brenna sier regjeringen vil etablere et forsøk med fireårig lønnstilskudd for utsatte unge.

Hun sier det støtter opp om ungdomsgarantienungdomsgarantienDen gir unge under 30 år tett, tidlig og tilpasset oppfølging, og en fast kontaktperson i NAV., som trådte i kraft i fjor.

Read Entire Article