Israels statsminister mener selv at mediene har åpnet en front mot ham.
Publisert: 14.11.2024 08:27 | Oppdatert: 14.11.2024 08:48
Kortversjonen
- Benjamin Netanyahu hevder at mediene har startet en front mot ham etter arrestasjoner av ansatte ved statsministerens kontor, grunnet mistanker om lekkasjer og utpressing.
- Statsministerens kontor blir beskyldt for å manipulere etterretningsdokumenter for å fremme Netanyahus interesser. Flere ansatte, inkludert stabssjefen, er involvert i skandalen.
- Tross arrestasjoner er det ingen bevis mot Netanyahu selv. Professor Gideon Rahat mener saken ikke vil påvirke Netanyahus støtte betydelig.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
De siste ukene er det blitt mindre folksomt ved statsministerens kontor i Israel. Flere i statsminister Benjamin Netanyahus krets er arrestert og sitter i varetekt.
De etterforskes for utpressing, manipulasjon og lekkasjer.
Israelske medier kaller det en skandale. Benjamin Netanyahu mener at mediene har åpnet en krigsfront mot ham.
Hva har skjedd?
En gunstig lekkasje
Det hele startet i begynnelsen av september. USA trodde på en våpenhvile mellom Israel og Hamas. Så la Netanyahu til nye betingelser. Blant annet ville de beholde kontrollen med grenseovergangen mellom Gaza og Egypt. Det ville ikke Hamas akseptere.
Flere i Det israelske forsvaret (IDF) mente Netanyahus krav var unødvendige. De anklaget ham for å sabotere våpenhvilen.
Så kom det plutselig artikler i utenlandske aviser, blant annet i tyske Bild. De var basert på informasjon som var lekket fra IDF.
Avisene skrev blant annet at Hamas planla å smugle israelske gisler ut av Gaza via grenseovergangen. Dermed ble Netanyahus krav om kontroll med grensen fremstilt som nødvendig.
Det var altså et mønster som gikk igjen i reportasjene: Lekkasjene støttet opp under Netanyahus interesser.
En domstol i Israel har uttalt at lekkasjene hindret forsøk på å sikre en gisselavtale.
Hvor kom informasjonen fra?
Men det viste seg at informasjonen i lekkasjene ikke stemte. Den britiske avisen The Jewish Chronicle har trukket sakene. Journalisten har fått sparken.
Nå mener israelsk politi at statsministerens kontor har stjålet hemmelige dokumenter fra IDF og så lekket dem.
Statsministerens kontor skulle aldri hatt tilgang til dokumentene. Men så dukket det opp et forhold mellom en IDF-offiser og en kvinnelig ansatt.
Upassende forhold og meldinger
Offiseren skal ha hatt et upassende forhold til en kvinne ved kontoret. Det ble fanget opp på et sikkerhetskamera.
Kollegaer sa kvinnen var mistenkt for lekkasjer og presset henne til å gi fra seg telefonen sin. Dermed fikk de tilgang til meldinger mellom henne og offiseren.
Ansatte ved statsministerens kontor beskyldes for å ha brukt videoen og meldingene til å presse offiseren for å få tak i de hemmelige dokumentene. Blant dem Tzachi Braverman, Netanyahus stabssjef.
Stabssjef Bravermann og andre skal også ha endret referater fra regjeringsmøter om krigen i Gaza.
Blant annet referater fra sikkerhetsmøter kvelden før terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.
Målet skal ha vært å pynte på bildet av regjeringens sikkerhetshåndtering.
Er Netanyahu involvert?
Flere i Netanyahus indre krets er arrestert. Én er navngitt offentlig: Eli Feldstein. Han er Netanyahus talsperson. Statsministerens kontor avviser anklagene.
Stabssjef Braverman hevder at anklagene om utpressing er løgn «fra start til slutt».
Statsministerens kontor mener at de mistenkte kan bli «presset til å legge skylden på statsminister Netanyahu». Hittil finnes det ikke bevis for at Netanyahu er involvert. Hverken i lekkasjer, manipulasjon eller utpressing. Han sier at anklagene er ment å svekke ham og regjeringen.
Netanyahu er derimot tiltalt for en rekke korrupsjonssaker. Han er tiltalt for svindel, misbruk av makt og tillitsbrudd. Sakene mot ham er delvis satt på pause på grunn av krigen.
Israelske medier tror det vil ta tid før flere detaljer blir kjent. Saken har skapt sinne blant israelere.
– Israelerne kan knapt bli sintere på ham nå. Støttespillerne hans vil uansett tro på hans versjon.
Det sier professor Gideon Rahat ved Det hebraiske universitetet til Aftenposten. Han tror derfor at saken neppe vil påvirke Netanyahu mye.