FN vedtok norsk Gaza-forslag: – Dystopisk mareritt

4 weeks ago 19



FNs hovedforsamling har vedtatt et norsk resolusjonsforslag om å be FNs øverste juridiske organ vurdere om Israel bryter folkeretten ved å hindre nødhjelp til Gaza.

Desperate palestinere forsøker å få tak i matrasjoner i Khan Younis 6. desember. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Publisert: 19.12.2024 19:59

Kortversjonen

Det norske forslaget innebærer at Den internasjonale domstolen (ICJ)Den internasjonale domstolen (ICJ)Den internasjonale domstolen ble opprettet i 1945 for å løse rettslige tvister mellom stater. Domstolen befinner seg i Haag i Nederland og ICJ dømmer bare i saker mellom stater. skal komme med en rådgivende uttalelse om hvilke plikter Israel har som okkupasjonsmakt for å legge til rette for at palestinerne får tilstrekkelig nødhjelp og bistand.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), statssekretær Andreas Kravik (Ap) og norske diplomater har siden oktober jobbet for å sikre oppslutning om det norske resolusjonsforslaget.

Torsdag ble det vedtatt med klart flertall i FNs hovedforsamling.

137 land stemte for det norske forslaget, mens tolv land – blant dem Israel og USA – stemte imot. 22 land avsto fra å stemme.

– Dystopisk mareritt

I et innlegg før torsdagens avstemning oppfordret Kravik innstendig medlemslandene til å støtte det norske resolusjonsforslaget.

Han beskrev den humanitære situasjonen for palestinerne på Gazastripen som «et dystopisk mareritt» og rettet hard kritikk mot Israel.

– Mens sivile dør, blir hjelpearbeidere angrepet og hjelpesendinger systematisk hindret. Dette er et brudd på folkeretten, sa han.

Norge har fått flertall i FNs hovedforsamling for et forslag om å be Den internasjonale domstolen (ICJ) vurdere om Israel bryter folkeretten ved å nekte palestinerne tilstrekkelig nødhjelp og bistand. Her fra da utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) holdt innlegg i hovedforsamlingen i september. Foto: AP / NTB

Viktig resolusjon

– Det er et klart flertall i FNs hovedforsamling for denne viktige resolusjonen. Det er bra, konstaterer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– En rekke land, inkludert de fleste av våre likesinnede, støtter resolusjonen for å beskytte FN, grunnleggende humanitære prinsipper og palestinernes rettigheter. Det er en styrke at vi står sammen, sier han.

USA stemte imot resolusjonen og beskrev teksten som «svært mangelfull». USAs representant oppfordret andre land til å stemme imot, men det var det bare et fåtall som gjorde, blant dem Ukraina.

Rundt 2,2 millioner mennesker er innesperret på den 365 kvadratkilometer store Gazastripen uten noe sted å flykte. Titusenvis av boligbygninger er ødelagt, og mange bor i provisoriske telt eller under åpen himmel. Det mangler mat, rent vann og medisiner. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Israels FN-ambassadør Danny Danon gikk i sitt innlegg hardt ut mot resolusjonsteksten og anklaget FN og internasjonale domstoler for å angripe Israels rett til å forsvare seg.

– Israel undergraver

Eide gleder seg over vedtaket i FNs hovedforsamling.

– Vi mener Israel undergraver fred og stabilitet i Midtøsten gjennom sin ulovlige okkupasjon og blokkering av humanitær bistand.  Ingen land kan heve seg over folkeretten, sier han.

– Og Israel har ingen rett til å kaste FN-organisasjoner ut av palestinsk område som de ulovlig okkuperer, legger han til, med henvisning til at den israelske nasjonalforsamlingen har besluttet å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unrwa) å operere i de okkuperte palestinske områdene.

– Mens vi venter på domstolens rådgivende uttalelse skal vi og andre land jobbe for at folkeretten respekteres av alle, uansett, sier Eide.

Read Entire Article