I dag kommer beskjeden om hvor mange flyktninger kommunene bør bosette neste år. Det kan bli krevende å finne hjem til nærmere 19.000 nye flyktninger. Men lille Utsira er klare til å ta imot flere.
Publisert: 27.11.2024 06:30
Kortversjonen
- Kommunene i Norge skal bosette 18.900 flyktninger neste år, ifølge nye tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
- Småkommunen Utsira er klar til å ta imot flere.
- Antallet enslige mindreårige flyktninger forventes å øke med 20 prosent. Oslo får høyeste anmodning med 850 bosatte, inkludert 60 enslige mindreårige.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I løpet av neste år vil norske kommuner ha bosatt over 100.000 flyktninger siden Ukraina-krigen startet. I dag sender Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) ut såkalte anmodningstall til hver kommune.
Hittil i år er det bosatt litt under 23.000 flyktninger. De aller fleste er fra Ukraina. Neste år ber regjeringen kommunene ta imot 18.900 nye.
– Vi ser en nedgang i år og forventer enda færre neste år. Likevel er nivået fortsatt historisk høyt. Norge har aldri tidligere bosatt så mange flyktninger i løpet av noen få år, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Imdi.
Se hvor mange som er bosatt i din kommune og anmodningstallet for 2025 nederst i saken.
Flere enslige mindreårige
Oslo har det høyeste anmodningstallet. 850 er nesten en halvering fra i år, men blant disse er 60 enslige mindreårige.
Det forventes nemlig 20 prosents økning i barn og ungdom som kommer hit uten foreldre eller andre omsorgspersoner. Dette er både ukrainske gutter og ungdommer og unge asylsøkere fra andre land.
– Disse prioriteres i bosettingsarbeidet. Derfor anmoder vi en rekke kommuner om å ta imot barn og unge, som er i en
spesielt sårbar situasjon, forklarer Rieber-Mohn, som forventer å bosette rundt 750 enslige mindreårige i 2025.
Neste års anmodning som andel av folketall:
Disse slipper å bosette
- Aftenpostens gjennomgang viser at 13 kommuner slipper å bosette flyktninger i 2025. 10 ligger i Nordland, Troms og Finnmark. De andre er Kvitsøy i Rogaland, Kviteseid i Telemark og Tydal i Trøndelag.
- I fjor var det kun Moskenes som slapp anmodning. Men tre andre kommuner vedtok senere at de ikke ville bosette flyktninger.
- De tre som sa nei, får likevel anmoding nå. Rakkestad bes bosette 20. Bygland anmodes om 10, mens Utsira skal bosette 5 i 2025.
– Må øke tilskuddene
Dagens offentliggjøring kommer neppe som et sjokk. På forhånd har fylkeskommunene kommet med innspill etter å ha vært i kontakt med kommunene.
Men Imdi og regjeringen kan få utfordringer med å bosette 18.900, selv om tallet er nesten halve av årets anmodning. Det tror fagleder for bosetting og integrering i Kommunesektorens organisasjon KS, Nina Gran.
– Det er tre-fire ganger flere enn det som ble bosatt i normalår tidligere, i tillegg til at kommunene har bosatt over 90.000 siden 2022.
Gran tror sentrale myndighetene må øke tilskuddene for å få igjennom anmodningene.
Drammen yppet til bråk
Det ble bråk da bystyreflertallet i Drammen utfordret Imdis bosettingsordning og kun ville ta flyktninger fra Ukraina. Vedtaket ble anmeldt av gruppeleder i Senterpartiet for brudd på diskrimineringsloven. Statsforvalteren kom til at det var i strid med både Grunnloven og likestillings- og diskrimineringsloven.
– Vi er integreringsmessig på knærne, uttalte varaordfører Ulf Erik Knudsen (Frp). Drammen vedtok å redusere antall flyktninger fra 340 til 125 for 2024. Nå er anmodningen 190.
– Det var forventet, sier Knudsen nå.
– Vil dere igjen redusere tallet?
– Frp har programfestet at vi ønsker et lavest mulig tall, men her skal fem partier bli enige. Drammen har problemer med lavere yrkesdeltagelse, utdanningssnitt, uro og kriminalitet knyttet til en stor innvandrerbefolkning. sier Knudsen.
Aftenpostens oversikt viser imidlertid at Drammen er blant kommunene som har bosatt færrest flyktninger de siste tre årene – i forhold til folketallet. Ukrainerne utgjør under én prosent og plasserer kommunen nede på 347. plass.
– Den største utfordringen vår er at veldig mange flyktninger flytter hit etter å ha vært bosatt andre steder, svarer Knudsen.
2 av 10 er flyktninger
På toppen av listen troner minikommunen Utsira, der flyktningene utgjør 20 prosent av innbyggerne på øya, selv om kommunen vedtok å droppe bosettinger i år. Neste år blir øya utenfor Haugesund bedt om å bosette fem nye.
– Vi kommer til å ta dette opp til vurdering, men jeg føler vi nå har boliger og kan tilby et bra opphold. Noen har jo fått seg jobb på fastlandet og har flyttet, forteller ordfører Marte Eide Klovning (Utsiralista/Ap).