Flertall i England for aktiv dødshjelp

1 month ago 20



Det britiske parlamentet stemte for en lov som åpner for at alvorlig syke voksne skal få hjelp til å dø. Det kan ta to år før den blir virkelighet.

Utenfor parlamentet i London sto Graham Schafer for å gi sin støtte til lovforslaget om barmhjertighetsdrap. Han mener at mennesker må få samme mulighet som hundeeiere til å avslutte et smertefullt liv. Foto: Mina Kim, Reuters/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 29.11.2024 15:26 | Oppdatert: 29.11.2024 15:56

For første gang på ti år diskuterte det britiske parlamentet eutanasi, eller dødshjelp. Det endte med at 330 stemte for og 275 stemte mot.

Parlamentets debatt føyer seg inn i et mønster der den vanskelige diskusjonen om dødshjelp kommer på dagsorden. Fem europeiske land har allerede vedtatt lover om aktiv dødshjelp. I noen land er det lov å hjelpe med selvmord, men pasienten må gjøre den endelige handlingen.

Demonstranter minnet om hvor billig det er å ta livet av en alvorlig syk pasient, sammenlignet med kreftbehandling eller opphold på sykehjem. De frykter at barmhjertighetsdrap kan bli et sparetiltak. Foto: Alberto Pezzali, AP/NTB

Forslaget fra Labours Kim Leadbeater innebærer at voksne pasienter som har mindre enn seks måneder igjen å leve, kan be om å få livet avsluttet raskere. Vedkommende må være i stand til å forstå konsekvensene av ønsket sitt. Det må ikke være mistanke om at pasienten føler seg presset. To leger og en dommer må behandle saken, før en lege kan sette en sprøyte som vil avslutte livet.

Debatten bar preg av at parlamentsmedlemmene står fritt i saken. I alle partier er det tilhengere og motstandere av lovforslaget. Labours statsminister Keir Starmer er for, mens de konservatives leder Kemi Badenoch er mot.

I og med at dette er et privat lovforslag, er det ikke skikkelig utredet. Får det flertall, må det gjennom komitebehandling. Det vil trolig ta et par år.

Om loven blir vedtatt til slutt, vil den gjelde i England og Wales.

Retten til å bestemme selv

Nederland var det første landet som gjorde det lovlig for leger å hjelpe pasienter med å dø. Fra 2002 kunne leger hjelpe pasienter med å dø, uten å bli straffet for det. Forutsetningen var at pasientens lidelser er uutholdelige, og at det ikke er noe håp om bedring.

Grensen har blitt utvidet flere ganger.

Loven hadde en nedre aldersgrense på 12 år helt til i fjor. Nå kan alle barn som opplever uutholdelig smerte be om å få livet avsluttet. Under 16 år må foreldre gi sitt samtykke. De siste årene har også tungt deprimerte pasienter kunnet be om dødshjelp.

I april skrev Aftenposten om 34 år gamle Jolanda Fun som fikk hjelp til å dø på bursdagen sin. Det skjedde etter mange år med depresjon.

I 2023 ble det rapportert inn 9068 samvittighetsdrap i Nederland, det var en stigning på 4 prosent fra året før. I Nederland er nå 5,4 prosent av dødsfallene et samvittighetsdrap.

Sveitsisk politietterforskning

Ifølge Wikipedia har fem europeiske land vedtatt lover som tillater eutanasi. I tillegg til Nederland er det Belgia, Luxembourg, Spania og Portugal. I tillegg har Colombia, Canada, New Zealand og Ecuador vedtatt slike lover.

I juli viste Philip Nitschke, som har konstruert «selvmordspodden Sarco», oppfinnelsen sin på en begravelsesmesse i Nederland. Foto: Ahmad Seir, AP/NTB

Sveits dukker stadig opp i diskusjonen om dødshjelp. Men landet tillater ikke at leger aktivt tar livet av en pasient. Derimot har det vært tillatt i mer enn 70 år å gi mennesker det de trenger for å ta sitt eget liv. Legen kan gjøre klar og henge opp infusjonen. Så må pasienten selv trille opp plasthjulet som åpner for at den dødelige væsken kommer inn i blodet. Sveits er også et av få land som tillater å hjelpe utlendinger til å ta sitt eget liv.

I slutten av september startet sveitsisk politi etterforskning av flere personer, etter at en amerikansk kvinne døde i en «selvmordspod». Det er en kapsel laget av en australsk oppfinner og nederlandsk designer. De to markedsfører den under navnet Sarco, som er en forkortelse av sarkofag. Målet er at den skal kunne lages på en 3D-printer.

For å oppfylle løftet om en behagelig og smertefri død, kan den som vil avslutte livet ta plass i et tilbakelent sete og lukke døren. Kapselen fylles av nitrogen, slik at pasienten kveles.

Sveitsiske myndigheter reagerer på at innretningen er tatt i bruk, før den har fått produktgodkjenning.

Read Entire Article