Stylist og influenser Kjetil-André Ward (32) forteller at han selv ble utsatt for et seksuelt overgrep i 2008.
Han skjønner godt at medienes omtale av overgrepssaker får ringvirkninger.
– Jeg tror det betyr veldig mye. Jeg var selv redd for å ikke bli trodd, og det er jo en av grunnene til at jeg har venta så lenge med å dele det, sier han.
Anette Kjeldstedt, daglig leder ved Smiso Vestfold og Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte, forteller at de opplever økt pågang når det er mye medieomtale om seksuelle overgrep.
– Det er mange som ringer til oss bestandig, men det er flere nå når det er mer i media, sier hun.
Kjeldstedt forklarer at saker som Frosta-saken og Høiby-saken kan trigge vanskelige følelser hos mennesker som har opplevd overgrep tidligere.
Medieomtale som trigger
Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder ved Dixi ressurssenter mot voldtekt, bekrefter også en økning i henvendelser den siste tiden.
– Vi har tatt det opp på jobb nå at vi syns at det er en økt pågang. I hvert fall de siste par-tre ukene, sier hun.
De siste ukene har både Frosta-saken og Høiby-saken fått stor medieoppmerksomhet. Begge sakene involverer flere ofre.
Spesielt Frosta-saken, hvor Arne Bye er tiltalt for voldtekt av 87 pasienter og misbruk av stilling for seksuell omgang med 94 kvinner, har sjokkert mange.
– Frosta-saken er jo veldig spesiell med at det er så ekstremt mange som er fornærma i saken. Og den begynte jo nettopp med at noen torde å si ifra. Og så var det stadig flere som turte å si at «det har skjedd meg også», sier Andresen.
For Ward var det historien til en nær bekjent som gjorde at han valgte å åpne opp om eget misbruk.
– Det hadde gått opp for meg tidligere også, før den samtalen vi hadde, men det var da jeg fikk bekrefta ordentlig at «oi, shit, det er faktisk det her som har skjedd», sier Ward.
Ingen er anmeldt etter overgrepet som skal ha funnet sted i 2008.
Åpenhet er viktig
Ward forteller at mange føler seg skamfulle og alene etter å ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep.
Derfor er åpenhet om overgrep og voldtekt viktig, ifølge Ward.
– Når man da ser eller hører om noen som har en lignende opplevelse, så er man plutselig ikke så aleine lenger. Hvis de da forteller om det helt åpent, så er det kanskje ikke så skamfullt lenger heller, sier han.
Kjeldstedt påpeker at åpenhet, og det å ha noen å snakke med, er selve nøkkelen for å komme seg videre i prosessen.
– For mange er hjelpetilbud som Hjelpetelefonen den eneste muligheten de har til å snakke om overgrepene de har vært utsatt for.
Andresen mener at medieomtale kan senke terskelen for å søke hjelp, og understreker viktigheten av mediedekning.
– Jeg tror det er kjempeviktig at media setter søkelys på det. For det er så vanlig å bagatellisere det man har vært utsatt for selv.
Hun mener at når man ser andre stå frem, og ser alvorlighetsgraden, så øker sannsynligheten for man i større grad tenker «kanskje det var alvorlig for meg også».
Viktigheten av hjelpetilbud
Kjeldstedt forteller at pågangen på hjelpelinjene har vært så stor den siste tiden, at de har slitt med å få tatt alle telefonene.
– Mange som ringer har bearbeidet overgrepene sine, men medieomtale kan bringe tilbake vanskelige følelser, og de trenger noen å snakke med, sier Kjeldstedt.
Tilbakemeldingene fra de som ringer viser at hjelpetilbudet er en viktig støtte for mange, sier hun.
– Mange opplever at de ikke får den hjelpen de trenger i det offentlige hjelpeapparatet. Og at de da er veldig takknemlige for at vi fins, sier Kjeldstedt.
Andresen nevner Hemsedal-saken som et eksempel på hvordan medieomtale kan føre til økt pågang.
I 2014 ble tre menn tiltalt for å ha gruppevoldtatt en 18 år gammel jente i Hemsedal. Saken fikk stor oppmerksomhet i media og skapte betydelig debatt om rettssystemet i Norge.
– Den saken som jeg husker aller best, og som kanskje var den første jeg registrerte det, hvor det ble en voldsom økning, det var etter den såkalte Hemsedal-saken, sier hun.
Andresen forteller at mange bestemte seg for å anmelde sine saker etter å ha sett mediedekningen knyttet til saken.
Publisert 22.11.2024, kl. 13.09