Flere barn utsatt for voldtekt på institusjoner

2 hours ago 5



 Annemor Larsen / VGBarneministeren sier det haster å få på plass et tryggere system for barn på barneverninstitusjon. Foto: Annemor Larsen / VG

Ni ansatte er dømt for å ha begått overgrep mot barn på barneverninstitusjoner de syv siste årene. Det viser en kartlegging VG har gjort.

Lørdag 11. januar kl. 11:50

Kortversjonen

  • Ni ansatte er dømt for overgrep mot barn på barneverninstitusjoner de siste årene.
  • Flere tilfeller, inkludert voldtekt, skjedde på institusjonen.
  • Barneministeren har iverksatt hastetiltak for å sikre trygghet.
  • Bufdir jobber intensivt for å forebygge slike hendelser med nye krav til ansatte og rutiner.

VG har tidligere fortalt historien til 14 år gamle Madelen.

Hun bodde på barnevernsinstitusjonen Fossumkollektivet.

Inne på institusjonen, der hun skulle være trygg, skal Madelen ha blitt utsatt for overgrep av en svensk vikar i 50-årene.

Ytterligere fire jenter har fortalt om hendelser med vikaren. Selv benekter han å ha gjort noe galt. Rettssaken er planlagt i mars.

Men flere ganger de siste syv årene er ansatte blitt dømt for å forgripe seg mot barn:

VG har nå fått innsyn i ni dommer der ansatte på ulike institusjoner er blitt dømt for overgrep mot barn.

VG kan avsløre at i seks av sakene har overgrepene skjedd inne på institusjonen. I flere av sakene dreier det seg om voldtekt.

– Det er rett og slett forferdelig at noe sånt skjer inne på institusjon, sier barneminister Kjersti Toppe om VGs funn.

 Privat / PrivatMadelen (14) tok livet sitt etter at hun fortalte om overgrep fra en ansatt. Foto: Privat / Privat

– Utålmodige

Tage Pettersen (H), som er første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite, er også bekymret:

– De siste funnene til VG bekrefter nok en gang at vi har enorme utfordringer vi må løse i barnevernet. Barna dette gjelder har ikke tid til å vente på nye utredninger eller lange prosesser.

Han fortsetter:

– Mange, meg inkludert, er med rette utålmodige.

Halvannen uke etter at VG fortalte historien om Madelen, innførte Toppe en rekke hastetiltak.

Toppe ga Bufdir og Statens helsetilsyn mange oppgaver. De første tiltakene kommer alledere 17. januar, og resten kommer innen 1. mars.

– Vi kan ikke vente med denne gjennomgangen. Det haster å få på plass et tryggere system, sa barneministeren til VG før jul.

VGs kartlegging

  • VG har gjort en kartlegging av dommer på paragraf 296a som rammer den som har seksuell omgang med noen som er innsatt eller plassert i barnevernet – og «som der står under vedkommendes myndighet eller oppsikt».
  • Vi har fått innsyn i ni slike dommer fra de siste fem årene der ansatte på barneverninstitusjoner som har begått overgrep. Det kan være flere dommer enn det VG har fått innsyn i.
  • I seks av sakene har overgrep skjedde inne på institusjonen.

– Jobber for fullt med tiltak

Divisjonsdirektør i Bufdir, Jan Kato Fremstad, reagerer slik på VGs nye avsløring:

– Dette er svært alvorlig. Overgrep fra ansatte inne på institusjonen eller andre steder skal absolutt ikke skje. Det skal være trygt for ungdom å bo der.

Selv om institusjoner i Norge jobber systematisk for å forebygge slike hendelser, har Bufdir også identifisert risikoområder – som at ansatte jobber alene på natten og bruk av relativt ukjente vikarer.

– Bufdir jobber nå for fullt med tiltak for å hindre seksuelle overgrep.

Han forklarer videre:

– Det innebærer blant annet en gjennomgang og etterlevelse av krav og rutiner til ansatte og ledere på institusjonene, og å sikre at overgrep og grenseoverskridende atferd er et tema som diskuteres systematisk i personalgruppene.

 Beate Oma Dahle / NTBJan Kato Fremstad i Bufdir. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Allerede torsdag denne uken gjennomførte Toppe et innspillsmøte med Bufdir, Bufetat og arbeidsgiverorganisasjonene.

Også barn og unge med egne erfaringer fra barneverninstitusjoner var invitert.

– Jeg fikk flere innspill om hvordan vi kan sikre god meldekultur. Det skal være trygt og lav terskel for å melde fra og at ungdommene opplever at de blir hørt.

Toppe fortsetter:

– På møtet kom det frem at vi må få en bedre åpenhetskultur om temaene grenser og grensesetting på institusjon. Det skal ikke skje at barn blir utsatt for overgrep av ansatte.

 EMMA BØ / VGFoto: EMMA BØ / VG

Også justisminister Emilie Enger Mehl har engasjert seg for å trygge barn på institusjon. I desember tok hun kontakt med sine svenske og danske kollegaer for å se på muligheter for å endre regelverket rundt politiattester. I dag må alle som søker jobb i barnevernet vise politiattest. Men dette kravet gjelder ikke for utenlandske statsborgere.

– Vi tar med oss i det videre arbeidet at våre naboland også ønsker å finne en løsning. Nå er barne- og familiedepartementet i gang med en gjennomgang av regelverket og vurderer nye krav i barnevernsloven, sier hun nå.

Read Entire Article