Fem hovedårsaker til City-krisen: – Skal jeg gråte hele tiden?

1 month ago 23



VG har fulgt Manchester City-kollapsen på nært hold. Dette sier havarikommisjonen.

 Erling Braut Haaland (24) ser på mens Feyenoord feirer 3–3-scoringen rett før slutt tirsdag. Det var deres første kamp uten tap etter fem strake nederlag, men også dette føltes som et nederlag. Foto: ADAM VAUGHAN / EPA / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 30.11.2024 03:12

– Vis meg ett lag som har vært så gode i ti år. Det finnes ikke, sier manager Pep Guardiola.

Englands mest suverene lag de siste syv årene er inne i sin største krise under Pep Guardiola. De er uten seier på de siste seks, tirsdag ga de bort en 3–0-ledelse i løpet av kampens siste kvarter.

Søndag møter de Liverpool på bortebane. Taper de den, er de elleve poeng bak serielederen – og da er det ifølge Guardiola selv over. Selv han virker rådvill.

– Hadde det vært én grunn (til formduppen), ville jeg tatt imot med åpne armer. Men det er ikke så enkelt, sier han.

Så hva er det egentlig som går galt?

Ved hjelp av pressekonferanser, engelske aviser og magasiner, podkaster og samtaler med de rundt klubben, er det mulig å presentere en slags havarikommisjon.

VG Live

1. Skadene til Rodri, Bobb, De Bruyne og så videre

Det åpenbare stedet å starte er skaden på Rodri, som han pådro seg mot Arsenal i september. Etter en operasjon i kneet er det klart at han mister resten av sesongen.

Midtbanespilleren var fortsatt på krykker da han for en måned siden mottok Ballon d’Or-trofeet som første Manchester City-spiller noen gang.

– Uten Lionel Messi hadde jeg ikke vunnet seks trofeer i mitt første år som Barcelona-trener, sier Guardiola for å understreke betydningen av Rodri.

Hullet etter Rodri er så stort å fylle at han er en av få spillere i dette laget som omtales som uerstattelige. Tallenes tale er klar:

 Manchester City taper langt mer, slipper inn langt mer, slipper til langt flere større sjanser og scorer mindre uten Rodri siden starten av forrige sesong. Foto: www.sofascore.com

Korsbåndsskaden hans var på mange måter starten på en serie uheldige begivenheter for de regjerende mesterne. Spanjolen har ikke vært alene på sykestuen.

Oscar Bobb er av Guardiola trukket frem som Citys beste spiller i sesongoppkjøringen. Han pådro seg et brudd i ankelen rett før sesongstart, og har ikke spilt siden.

Kevin De Bruyne haltet av med en tilsynelatende mindre skade mot Inter i september, men brukte åtte-ni uker på å komme seg tilbake i kamp.

Utover de tre som har vært borte i lang tid, har vingene Jack Grealish og Jérémy Doku slitt med ulike skader.

I bortekampen mot Brighton var fire av fire midtstoppere skadet. Før kampen mot Feyenoord var Kevin De Bruyne tydelig på at det var spillere i troppen som har spilt når de egentlig ikke burde, rett og slett fordi de måtte presse seg gjennom skader.

– Det går fint i én kamp, men det er ikke bærekraftig over lang tid, sa Guardiola etter 1–2-tapet for Brighton.

Han får neppe mye sympati for skadeproblemene, men han er urokkelig i sin tro på at dette er en av hovedforklaringene for deres langvarige problemer denne sesongen.

– Skal jeg gråte hele tiden for at Rodri ikke er med? Eller for at forsvarerne har slitt med å være der? Nei. Det er bare å finne løsningene, sier Guardiola.

Ringvirkningene blir også betydelige: Belastningen blir større på de som kan spille. En god, gammeldags ond spiral.

 Rodri har nettopp vist frem Gullballen sin foran Manchester Citys hjemmefans. I timene etter så han lagkameratene tape 0–4 mot Tottenham. Foto: Carl Recine / AP / NTB

2. Overgangsmarkedet

Lynvingen Savinho (20) og en gammel – i dobbel forstand – kjenning i Ilkay Gündogan (34) var sommerens to signeringer. Sistnevnte bare preg av å være en slags kriseløsning for manglende bredde på midtbanen.

De er imidlertid overskygget av salget av Julian Alvarez til Atlético Madrid for rundt en milliard norske kroner.

Han ble ikke erstattet, noe som har gjort dem sårbare i angrep. Dette gjør også at Erling Braut Haaland (24) nå anses som de facto uerstattelig – kun han kan gjøre den typen jobb på topp.

– Det kan ha vært en tabbe, ikke vet jeg, erkjente Guardiola på spørsmål om ikke Alvarez burde vært erstattet – før han så kom med sin forklaring på hvordan troppen er bygget sammen:

– Jeg liker ikke å ha spillere som ikke får spilletid over en lengre periode. Når alle involverte har en sjanse til å spille, er prestasjonene våre alltid bedre.

Underforstått: Han ønsker å ha en mindre tropp med seniorspillere, for å hindre at misnøye med manglende spilletid påvirker dynamikken i gruppen.

Det er blant forklaringene til at en mulig Rodri-erstatter i Kalvin Phillips heller ble sendt på lån til Ipswich i sommer.

Nå er imidlertid journalistene rundt Manchester City samstemte i at klubben er nødt til å handle på overgangsmarkedet i januar. Spesielt på midtbanen mangler de en fysisk tilstedeværelse.

Hvem det skulle vært, er imidlertid vanskeligere å sette fingeren på. Billig blir det ikke.

3. Aldrende spillergruppe

Ni spillere i troppen er 30 eller eldre. Jack Gaughan i Daily Mail skrev mandag at alderen er i ferd med å ta igjen denne City-troppen.

Her er det enkeltspillere som blir trukket frem i mer negativ forstand.

Kyle Walker (34) er en lederskikkelse i denne troppen, men denne sesongen virker han å ha mistet forspranget i hurtighet som har gjort ham så viktig for dette laget.

Derfor snakker blant andre Sam Lee i The Athletic om at også en høyreback kan bli nødvendig i januar.

Tottenhams 4–0-mål sist lørdag var for mange et bevis, da Walker ble fullstendig parkert av innbytter Timo Werner:

Gündogan (34) har også slitt stort etter comeback i sommer. Kevin de Bruynes (33) gjentagende skadeproblemer viser at han ikke lenger er noen unggutt.

Pep Guardiola er imidlertid ikke helt med på dette premisset.

– Det kommer an på prestasjonene, sier han.

– Det finnes de over 30 som fortsatt leverer godt, og 23-åringer som ikke gjør det. Min analyse er ikke at våre resultater for tiden skyldes at vi har så mange spillere over 30, fordi de var i samme alder da de vant Premier League i vår, sa han mandag.

 Kyle Walker, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne og Ilkay Gundogan på treningsfeltet sammen i 2019. Fem år senere er bare Kompany av dem borte. Foto: OLI SCARFF / AFP / NTB

4. Sult, motivasjon og utbrenthet

For første gang går Manchester City i gang med en sesong uten noen rekorder å sette – utenom sine egne.

De har tatt 100 poeng en ligasesong, de har vunnet fire ligatitler på rad som første lag i England noensinne og de har vunnet «the Treble».

Derfor er det mange som har ventet på en dupp i sult og motivasjon. Og Pep Guardiola har fått gjentagende spørsmål om akkurat dette den siste tiden.

– Akkurat nå er det lett å si, siden vi har tapt fem på rad. Jeg tror ikke på det. Jeg har lært å ikke gjøre mikroanalyser, fordi det er feil.

– De bryr seg. Det som har skjedd før, påvirker livene våre. Jeg forventet ikke å tape fem kamper på rad, men en nedtur er dømt til å skje med tanke på all suksessen vi har hatt, sier han.

Midtstopper Manuel Akanji sa de fortsatt var bakfulle etter å feire fire ligatitler på rad da de tapte for Manchester United i FA-cupfinalen. Bernardo Silva sa det samme om perioden etter «the Treble».

Nå som City-spillerne har oppnådd alt som er mulig å oppnå, er det noen av dem som har kjent på utbrenthet. Slik forklarer Phil Foden – forrige sesongs beste i Premier League, til nå en skygge av seg selv – sine problemer.

– Jeg la alt jeg kunne i det (å vinne alle kamper forrige sesong). Jeg kom tilbake sliten, som er normalt med tanke på hvor mange kamper vi spiller. Du er nødt til å bli utbrent på ett eller annet tidspunkt, sa han i oktober.

5. Summen av det hele: Problemer, problemer overalt

Manchester City har sluppet inn 17 mål på de siste seks kampene – uhørt for et lag ledet av Pep Guardiola.

Til sammenligning slapp de inn 34 mål gjennom hele forrige Premier League-sesong.

Usedvanlig mange personlige feil har ført til baklengsmålene, og det er dét Guardiola snakker om når han snakker om at de er skjøre og sårbare. Én feil ledsages av en ny.

– Jeg har ingen forklaring på det, sier Gündogan på spørsmål om de defensive problemene.

Offensivt sliter de også.

Det er rett og slett ikke så veldig mange andre enn Erling Braut Haaland som evner å score mål så langt denne sesongen. Da sliter de stort nå som han ikke scorer med samme frekvens som i den utrolige sesongstarten.

«Ikke normalt», var Guardiolas dom da VG spurte om dette – Mateo Kovacic og Josko Gvardiol er på annenplass på Citys toppscorerliste i ligaen.

Rodris fravær på midtbanen gjør at City er langt mer sårbare for kontringer mot. Det gjør igjen at sjansene blir store når de først kommer. Uten Rodri slipper de til betydelig flere store sjanser, ifølge tall fra Sofascore.

Balansen er ikke der den skal være, erkjenner Pep Guardiola.

Og med tilsynelatende uovervinnelige Liverpool på bortebane i neste kamp, kan det fort bli verre for Manchester City før det blir bedre.

Read Entire Article