Så du opp på nattehimmelen i natt? Da kan du ha fått med deg noe helt spesielt.
Var du heldig, kunne du natt til lørdag få med deg såkalte nattlysende skyer over Østlandet. Her er skyene fanget av Oliwier Michalski over Fjellhamar rundt klokken 01 natt til lørdag. Foto: Oliwier Michalski
- Deler av Østlandet så lysende nattskyer natt til lørdag.
- Himmel-fenomenet ble fanget over Fjellhamar og Tønsberg, 80 km over bakken.
- Skyene er synlige etter solnedgang på grunn av solas høyde.
- MaxiDusty-prosjektet forsker på fenomenet fra Andøya Space.
Deler av Østlandet kunne natt til lørdag nemlig se såkalte lysende nattskyer lyse opp himmelen.
– Jeg ble sjokkert siden de ikke er særlig vanlige – det var utrolig og helt uventet! Jeg var rett og slett fascinert av hvordan de så ut og hvor lyse de var, sier Oliwier Michalski til VG.
Han var så heldig å fange himmelfenomenet over Fjellhamar rundt klokken 01 natt til lørdag.
80 kilometer over bakken
Lysende nattskyer, som på engelsk kalles noctilucent clouds (NLC), er skyer av iskrystaller oppe i atmosfæren. De oppstår hele døgnet om sommeren, men er kun synlige etter at sola har gått ned, ifølge Forskning.no
Synlig for hele verden, er de derimot ikke. De spesielle skyene dannes kun omkring 50–65 grader nord og sør for ekvator. Dette er de høyeste og kaldeste skyene, med en temperatur på minus 150 grader celsius.
Statsmeteorolog Marek Ratajczak ved Meteorologisk institutt bekrefter at de også har registrert værfenomenet over Østlandet natt til lørdag.
– Lysende nattskyer er skyer som er veldig høyt over bakken, faktisk 80 kilometer over bakken. Det er de høyeste skyene man kan observere fra bakken.
Så du lysende nattskyer i natt?aJa, det var virkelig spennende.bJeg skulle ønske jeg gjorde det.cJeg håper de komme tilbake i natt.dNei, det interesser meg ikke.Ratajczak forklarer at de er høyere enn perlemorskyene man kan se om vinteren. Grunnen til at de lyses opp natten har med sola å gjøre.
– Sola er under horisonten, men på denne tiden av året er den ikke veldig langt under horisonten og dermed kan disse skyene lyses opp av sola. Sola kaster lys på disse skyene selv om det er mørkt nede på bakken.
Interessert i himmelfenomener generelt? Ta en titt her:
Synlig om natten
Tross at det kan fremstå som et uvanlig fenomen og noe de fleste ikke har opplevd, bekrefter statsmeteorologen at det som regel dukker opp minst en gang på sommeren og at det allerede har vært synlig på Østlandet i sommer.
– Det er egentlig ganske vanlig i Sør-Norge på sommeren, mens det er uvanlig i Nord-Norge. Det er grunnet midnattsola og der kan de vises på dagtid, men med svært lav styrke.
Ifølge Ratajczak er det mulig å forutse og speide etter fenomenet.
– Følg med på himmelen på natten. Når det er klarvær ute så kan man være heldig å se dem.
For øyeblikket forskes det på om meteoritter og en forurenset atmosfære gir flere lysende nattskyer, ifølge Norsk romsenter.
Dette er noe MaxiDusty-prosjektet
, som ledes av forskere fra Universitetet i Tromsø, skal prøve å finne ut av.Tidligere i juli utførte de en vellykket oppskytning av forskningsraketten MaxiDusty-2 fra anlegget Andøya Space . Forskningsraketten skal samle støv og partikler fra grensen til verdensrommet og ta med prøvene ned igjen.
– MaxiDusty-2 skytes opp til den øvre atmosfæren, også kalt mesosfæren
, fra cirka 70 til 110 kilometers høyde, sa Ingrid B. Mann, professor i romfysikk ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Tromsø, og prosjektleder for MaxiDusty-2, til Norsk romsenter i forkant av oppskytningen.Mesosfæren ligger for høyt for fly og ballonger, men for lavt for satellitter. Dermed er det bare sonderaketter
som kan nå opp til mesosfæren og ta prøver med seg herfra.