Truong My Lan er kvinnen bak det som kalles tidenes største banksvindel. Nå kjemper hun for livet.
Publisert: 03.12.2024 22:28
Kortversjonen
- Truong My Lan er dømt til døden i Vietnam for omfattende banksvindel som beløper seg til 132 milliarder kroner.
- Etter vietnamesisk lov kan dødsstraffen omgjøres til livstid dersom hun tilbakebetaler 75 prosent av de stjålne midlene.
- Svindelen har alvorlige konsekvenser for Vietnams økonomi, og hennes arrestasjon har destabilisert eiendomsmarkedet i landet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Tirsdag morgen falt dommen i Vietnam. Truong My Lan (68) skal henrettes for å ha svindlet til seg 132 milliarder kroner. Anken hennes førte ikke frem. Nå har hun bare ett håp igjen.
Etter vietnamesisk lov kan hun redde livet. Dersom hun betaler tilbake 75 prosent av pengene hun er anklaget for å ha stjålet, blir dommen gjort om til livsvarig fengsel.
Ifølge BBC står hun bak tidenes største banksvindel. The Financial Times skriver at dommerne mener dødsstraff er på sin plass, for konsekvensene av svindelen er uten historiske paralleller. Ifølge nyhetsbyrået AP er beløpet hun ble dømt for å ha stjålet, tre prosent av Vietnams brutto nasjonalprodukt.
Eiendomsdronningen Truong My Lan kontrollerte ifølge dommen landets femte største bank, Saigon Commercial bank. Gjennom et nett av stråselskaper tok hun ut nesten 500 milliarder kroner gjennom ti år. Dommerne mener at hun svindlet til seg 130 av disse milliardene.
Den tiltalte er allerede funnet skyldig i storstilt hvitvasking og svindel. Det endte også med en livstidsdom.
Fra gateselger til mangemilliardær
Den dødsdømtes livshistorie er dramatisk. Hun startet karrieren i en liten salgsbod sammen med moren sin. De solgte kosmetikk på et marked i Ho Chi Minh-byen, også kjent som Saigon.
I 1986 åpnet det kommunistiske regimet for privat initiativ og næringsdrift. På få år bygget Truong My Lan opp et eiendomsimperium med hoteller og restauranter.
Flammende smelteovn
Vietnam er fortsatt en kommunistisk ettpartistat, der partiets ledere sitter med all kontroll. Som i Kina måtte de redde økonomien ved å åpne for privat initiativ. Det utviklet seg til en rå kapitalisme, der kombinasjonen av dyktighet og kynisme skapte enorme formuer.
Samtidig fikk millioner av mennesker jobber som løftet dem ut av fattigdom.
Mange av de rike har enten bakgrunn fra kommunistpartiet, eller godt nettverk inn i politikken. Med andre ord var det god grobunn for korrupsjon.
På Transparency Internationals indeks over korrupte land, ligger Vietnam på 83. plass, av 180 land.
En av anklagene mot Truong My Lan er at hun har svekket tilliten til landets kommunistiske regime.
Det siste året har myndighetene gjort et forsøk på å rydde opp. Kampanjen mot korrupsjon kalles «flammende smelteovn». I mars måtte president Vo Van Thuong gå av. Begrunnelsen ble ikke spesifisert ut over «overtramp» og «tilkortkommenhet». Thuong satt bare i et år.
Overtar etter Kina
Vietnam har fått nye muligheter som produksjonsland, etter at stadig flere vestlige land forsøker å bli mindre avhengig av Kina.
For å bruke denne muligheten er det nødvendig å rydde opp i korrupsjonen.
I april skrev The Financial Times at også kampen mot korrupsjon skaper problemer. Embetsmenn er redde for å gjøre feil. Derfor kan de velge ikke å godkjenne nye prosjekter.
Vanskelig å betale
Selv om Truong My Lan er en av landets rikeste personer, har det vist seg vanskelig å skrape sammen bortimot 100 milliarder kroner.
Verdiene som fortsatt står i hennes navn, skal være vanskelig å selge. Eierskapet til flere av eiendommene skal være uklart. Det kan gi mange og vanskelige runder i retten.
Og hun var så viktig for Vietnams eiendomsmarked, at hele markedet falt da hun ble arrestert i 2022.